EPP drumom, HDZ šumom

HDZ-ovi eurozastupnici nisu podržali rezoluciju o Poljskoj zbog – abortusa i kontracepcije?

Jasmin Klarić

Dubravka Šuica, Ruža Tomašić i Ivana Maletić / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Dubravka Šuica, Ruža Tomašić i Ivana Maletić / Foto: D. KOVAČEVIĆ



ZAGREB Europski parlament je u srijedu izglasao rezoluciju kojom se zbog stanja vladavine prava u Poljskoj poziva Europsko vijeće da pokrene preventivni mehanizam iz članka 7. Ugovora o Europskoj uniji. Ukoliko se Varšava, kao dosad, ogluši na preporuke EU-a, rezultat bi mogao biti suspenzija prava glasa Poljske u Europskom vijeću.


Rezolucija je donesena jer Europski parlament smatra da je u ovoj srednjoeuropskoj zemlji narušena diobe vlasti, neovisnost sudstva i temeljna prava. “Smatramo da zbog stanja pravosuđa postoji sistemska prijetnja vladavini prava u Poljskoj, a do koje je došlo zbog promjena na Ustavnom sudu što je ozbiljno narušilo neovisnost Ustavnog suda. Problem koji se tiče vladavine prava ne utječe samo na jednu zemlju, već utječe na čitav ustroj Europske unije”, kazao je u raspravi pred glasanje potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.


No, iako je Europska pučka stranka glasala za rezoluciju, eurozastupnici HDZ-a su na sjednici u srijedu bili – protiv rezolucije o Poljskoj. Protiv su bili i Marijana Petir, te Ruža Tomašić.




Za dvije potonje političarke koje su, svaka u svoje vrijeme, bile prvi glas desnice u Hrvatskoj, takvo glasanje ne čudi, no HDZ i posebno premijer Andrej Plenković često ističu pripadnost europskom mainstremu čiji je EPP svakako politički najjači predstavnik, a vladavina prava jedno od osnovnih političkih postavki.


Što se onda dogodilo oko Poljske?


“Ja sam zapravo bila suzdržana, a ne protiv”, dan poslije nam objašnjava eurozastupnica HDZ-a Dubravka Šuica. Ona je u trenutku glasanja stisnula opciju “protiv”, ali je brzo iskoristila mogućnost da svoj glas korigira: poslala je mail u administraciju EP kojim obavještava da ispravlja svoj glas. Ipak, ni “suzdržan” nije – “za”.


Za sve je kriv, izgleda, amandman šest.


Naime, taj amandman u rezoluciju o Poljskoj dodaje i sljedeći zahtjev: “Pozivamo poljsku Vladu da čvrsto zaštiti ženska i djevojačka prava na način da kontracepcija bude besplatna i dostupna svima, te da za kontrace


pciju za dan poslije ne treba liječnički recept”. Također, u amandmanu se traži da se opozove zakon kojim se djevojakma i ženama ograničava pravo na dostupnost kontracepcije za dan poslije.


“U rezolucije se često amandmanima ubacuje ono što nema veze s njenim osnovnim sadržajem i što je isključivo stvar države članice, dakle, supsidijatnosti”, kaže Šuica, koja kaže da se nerijetko radi o stvarima oko reproduktivnih prava, preciznije abortusa kao temeljnog prava i pristupa hitnoj kontracepciji. HDZ-ova eurozastupnica opisuje kako je količina i ritam glasovanja u EP tolika da je teško sve detaljno pratiti. “I onda se čovjek nađe pred dvojbom”, kaže opisujući kako je došlo do odluke da glasa – protiv. Ipak, uskoro je odlučila da je bolje biti suzdržan, te tražila korekciju svog glasa. Je li slično napravio i netko od ostalih troje eurozastupnika HDZ-a, koji su se nedavno podijelili glasajući o Istanbulskoj konvenciji, do zaključenja ovog izdanja nismo uspjeli potvrditi.


“Naravno da sam za vladavinu prava i poštivanje Venecijanske konvencije, dakle za sve ono što podržava normalan čovjek koji je u političkom mainstreamu, ali, kažem, takve rezolucije se znaju zloupotrijebiti da se u njih podmentu druge teme koje nisu u direktnoj nadležnosti Europske unije. I to je razlog zašto sam ostala suzdržava”, objašnjava HDZ-ova europarlamentarka. Sa Zagrebom se, veli, o ovoj temi nije konzultirala. “Ima toliko točaka o kojima se glasa da bi, da se stalno konzultiramo, Vlada i stranka radile skoro samo za nas”, kaže Šuica.


Rezolucija o Poljskoj je, unatoč što je u nju uvršten za neke kontroverzan amandman o reproduktivnim pravima, usvojena velikom većinom. Za nju je glasalo 438 zastupnika, a uz Šuicinu korekciju, protiv je bilo njih 151 i 72 suzdržana. Unutar EPP-a većina je bila još uvjerljivija – 138 glasova za, 22 protiv i 30 suzdržanih.