Sporno imenovanje

HDZ-ovcu koji je izazvao prometnu nesreću ipak direktorsko mjesto u Bakru

Barbara Čalušić

U prometnoj nesreći uništio službeno vozilo KD-a Kostrena te se  udaljio s mjesta nesreće – Tomislav Matić / Snimio Damir ŠKOMRLJ

U prometnoj nesreći uništio službeno vozilo KD-a Kostrena te se udaljio s mjesta nesreće – Tomislav Matić / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Tomislav Matić bio je jedini kandidat i zadovoljavao je sve uvjete iz natječaja, tako da je primljen na tu dužnost, kaže bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić. Vijećnica u Gradskom vijeću Bakra, Tamara Kojić (SDP) to smatra »neprimjerenim zapošljavanjem« te da je Skupština morala poništiti natječaj



BAKAR Tomislav Matić, bivši direktor Komunalnog društva Kostrena, od 1. siječnja novi je direktor Komunalnog društva Dobra iz Bakra, potvrdio je to bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.


Naime, na natječaj za čelnog čovjeka Dobre javio se jedino Tomislav Matić, koji se našao u središtu javnosti zbog prometne nesreće u kojoj je, kako je objavljeno, sredinom prosinca prošle godine gotovo u potpunosti uništio službeno vozilo KD-a Kostrena te se, prema navodima suputnika, udaljio s mjesta nesreće i nije im pružio pomoć.


Tada je gradonačelnik Klarić najavio i mogućnost poništenja odluke Skupštine KD-a Dobra da Matić postane direktor, međutim, to se očito nije dogodilo i Matić od ponedjeljka, 7. siječnja stupa na novu dužnost – čelnog čovjeka bakarske Dobre.



Kostrenski načelnik Dražen Vranić kazao je kako mu nije poznato da je dojučerašnji direktor kostrenskog komunalnog društva ipak zaposlen kao direktor u bakarskom komunalcu. Vranić nije bio zainteresiran za komentiranje epiloga priče s bivšim direktorom kostrenskog komunalca čiju je smjenu Kostreni njegova opcija tražila još od organiziranja koncerta Marka Perkovića Thompsona u Sportskoj dvorani Kostrena. Matić je, naime, sklopio ugovor s Thompsonovim menadžementom bez da je prethodno o tome obavijestio načelnika.Slučaj Matić u Kostreni ipak još nije zaključen s obzirom da je u prometnoj nesreći uništeno službeno vozilo KD-a Kostrena za koje je i sam načelnik naglašavao da je vrijedno 180 tisuća kuna te će u Kostreni od vozača tražiti naknadu štete.– Visina štete nije još poznata, još uvijek očekujemo procjenu osiguravajućeg društva. Također, očekujemo i policijski zapisnik kako bismo mogli krenuti u naplatu štete, rekao je Vranić.


Potvrđena odluka


– Razlog novog natječaja za izbor direktora KD-a Dobra bio je zahtjev od strane dosadašnjeg direktora za njegovo razrješenje s te dužnosti i to zbog zdravstvenih razloga. Na natječaj koji je raspisan, između ostalog objavljen i u Novom listu, javio se samo jedan kandidat, Tomislav Matić, koji je ujedno i zadovoljavao sve uvjete iz natječaja, tako da je primljen na tu dužnost – kaže bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić. Dodaje kako je zbog nastalih okolnosti vezanih za prometnu nezgodu koju je Matić prouzročio službenim vozilom tvrtke u kojoj je do sada radio Skupština Dobre preispitala svoju odluku, obavila razgovore s čitavim nizom osoba, kao i odvjetnicima.



S obzirom na koji je način sve medijski prezentirano, u ovom trenutku ne želim ništa komentirati. Mogu vam samo potvrditi informaciju da sam počeo raditi u GTD-u Dobra, jučer nam je poručio i sam Tomislav Matić.


Matić je odmah nakon prometne nesreće podnio ostavku na mjestu predsjednika kostrenskog ogranka HDZ-a. Iako su njegovi stranački kolege polovicom prosinca u svojim izjavama za medije tvrdili da je njegovo ponašanje nedopustivo i da nanosi štetu stranci, samo dva tjedna kasnije jasno je da je slučaj Matić razriješen metodom »Pojavu osuditi, druga spasiti«.



– Budući da ne postoji niti jedan formalno-pravni razlog da se s istim ne sklopi ugovor, konačna odluka o izboru direktora KD-a Dobra je potvrđena. Novim natječajem izgubilo bi se podosta dragocjenog vremena, a kako je odluka već donesena, dokumentacija čak i ovjerena kod javnog bilježnika, postoji i mogućnost da bi time bila narušena i njegova prava. Naše Komunalno društvo je zbog bolesti direktora već više mjeseci praktično bez direktora, funkcioniranje je izuzetno otežano i kao gradonačelnik ne mogu dozvoliti da posao trpi više niti jedan dan. U zaista ozbiljnom razgovoru koji sam obavio s Matićem stekao sam dojam da će kvalitetno odraditi zadatke koje smo pred njega postavili. Dapače, uvjeren sam da će uložiti i još veći napor da opravda povjerenje koje je unatoč svemu dobio. U ovom konkretnom slučaju mene zanima samo rad i rezultati toga rada. Ukoliko tako ne bude, konačna odluka će biti brza i efikasna – kaže Klarić.Potvrdu Matića, inače člana HDZ-a, za direktora KD-a Dobra komentirala je i SDP-ova vijećnica u Gradskom vijeću Bakra, Tamara Kojić, koja kaže kako ju »kao gradsku vijećnicu i članicu oporbe ne čudi ovaj postupak Grada Bakra, jer kadrovi koji se zapošljavaju u gradu su većinom iz redova HDZ-a, pa ni događanja gospodina koji se hvalio novim zapošljavanjem, a ne sagledavajući svoj neprimjereni događaj, s napomenom, kako vjerujem da će u ovom slučaju pravna država odraditi svoj posao«.

Bez izvješća o Dobri


– Kao gradski vijećnik i član Gradskog vijeća uopće nisam informirana o cijelom slučaju bolesti, kao i razrješenju bivšeg direktora, ali i cijelom postupku natječaja za direktora Dobre. Na posljednjoj sjednici Vijeća zatražila sam izvješće o radu Dobre za 2017. godinu, jer istekom 2018. godine znači da više od godinu dana nema izvješća u Gradskom vijeću o situaciji u Dobri, kao i okolnosti razrješenja dosadašnjeg direktora, jer čula sam priče iz »rekla-kazala«. Tada mi je gradonačelnik kazao kako će na jednoj od idućih sjednica pripremiti traženo izvješće. U svakom slučaju, mišljenja smo da je ovo neprimjereno zapošljavanje koje ne pridonosi pozitivnim događanjima u gradu te ga osuđujemo i pitamo se zašto Skupština nije poništila taj natječaj, raspisala novi i zaposlila osobu koja iza sebe nema nikakvih negativnih repova – kaže Kojić.


okvir