Ponijele ga emocije

HDZ-ovci u euforiji zbog Kalmete, SDP-ovka im pokvarila zabavu: ‘Kako te nije sram, mulice jedna’

Dražen Ciglenečki

Joso Nekić Foto Dino Stanin/Pixsell

Joso Nekić Foto Dino Stanin/Pixsell

Čelnik HDZ-a u Zadru Joso Nekić burno je reagirao na izjavu SDP-ove gradske vijećnice da nije sretna zbog oslobađajuće presude Božidaru Kalmeti: Kako te nije sram, mulice jedna



ZAGREB – Oslobađajuća presuda Božidaru Kalmeti i Zdravku Livakoviću posebno je, naravno, snažno odjeknula u njihovom Zadru. Održavala se u četvtak redovna sjednica Gradskog vijeća, na dnevnom redu je bilo izvješće gradonačelnika Branka Dukića, kad je iz zagrebačkog Županijskog vijeća stigla iščekivana vijest.


I tada se dogodio, kako tvrdi SDP-ov Forum žena, »diskriminatorni ispad pročelnika za školstvo i obrazovanje Jose Nekića, predsjednika zadarskog HDZ-a, prema SDP-ovoj vijećnici Jeleni Jelavić«.


– Njezin je politički komentar napao riječima »Kako te nije sram, mulice jedna«. U riječima Jose Nekića sadržan je sav spektar ponašanja koje je potpuno neprimjereno i neprihvatljivo u javnom i političkom diskursu. Nekić je Jelenu Jelavić nastojao uvrijediti izrazom »mulica«, koji se koristi u dijalektu kada se govori o budalastom djetetu, djevojčici.




Takvim seksizmom želi se poručiti da je politika mjesto koje pripada isključivo muškarcima, da mlade žene nemaju pravo na svoje mišljenje, navodi se u priopćenju Forumu žena SDP-a, koji traži Nekićevu javnu ispriku njihovoj stranačkoj kolegici.


Razgovarali smo jučer s čelnim čovjekom HDZ-a u Zadru, koji nam je pojasnio pozadinu njegove spomenute reakcije i tvrdio da nema razloga da se ispriča SDP-ovoj vijećnici.


Lokalni dijalekt


– Meni, kao Dalmatincu, ništa nije moglo pasti na pamet nego taj izraz mulica. Mi Dalmatinci tako govorimo. Ali, nisam se ja njoj obratio kao ženi, sa željom da je diskriminiram, nego je to bila moja spontana reakcija na njezine riječi s govornice da nije sretna oslobađanjem Kalmete i Livakovića.


Kad je došla ta presuda, nas iz HDZ-a malo su ponijele emocije. Mislim da je, nakon svega što se događalo s Kalmetom i Livakovićem, razumljivo da su pojedine kolege bile i euforične.


Ja sam namjerno bio suzdržan, sjedio sam mirno kao buba, ali kad je SDP-ova vijećnica to kazala, dobacio sam joj s mjesta: Kako te je nije sram, mulice jedna. Mislim da je užasna bila ta njezina konstatacija da je nesretna zato što se pokazalo da je netko nevin. Bez obzira što su u pitanju politički protivnici, rekao nam je Nekić.


Ističe da on nikad nije javno likovao kad su SDP-ovci iz Zadra bili predmet pravosudne obrade.


– Nisam uživao u tome, nikad se ne veselim tuđoj nesreći. Nije mi drago niti kada član SDP-a završi u zatvoru. Zato me jako zaboljelo kad je ta mlada osoba, inače profesorica, kazala da nije sretna što je oslobođen čovjek koji je optužen kao kriminalac.


Znam kako je u toj situaciji patila Kalmetina obitelj, njegova supruga i djeca. Kolegica je reagirala ispod svake razine i mislim da ja nisam pretjerao. Zaslužila je da joj, u dalmatinskom žargonu, kažem da je mulica i neću joj se ispričati. Ponavljam, nisam joj se obratio kao ženi, ustrajan je Nekić.


Bez milijuna i krivaca


SDP-ova zadarska vijećnica Jelena Jelavić rekla nam je da nam je Nekić točno ispričao što se to zbilo o četvrtak.


– Smatrala sam da su HDZ-ovci prisutni na sjednici Gradskoj vijeća prenaglašeno slavili tu presudu. Usred rasprave o gradonačelnikovom izvješću o radu počeli su urlikati, skakati, pljeskati, grliti se…


U svom sam govoru to komentirala i doista sam rekla da, za razliku od njih, ja nisam sretna. Kako bih bila sretna kad u tom slučaju novca više nema, a nema niti krivaca. Nisam se radovala ničijoj nesreći, ali za građane ove zemlje je, vjerujem, frustrirajuće da milijuni kuna nestaju, a da krivaca za to nema, naglašava Jelena Jelavić.


Ona je, kaže, posljednjih mjeseci dosta kritizirala Nekićev rad kao gradskog pročelnika za školstvo i obrazovanje i pretpostavlja da ju je baš zato nazvao mulicom.


– Samo on je iz HDZ-a na ovaj način reagirao prema meni, nitko drugi. Naravno, da to nije bilo pristojno s njegove strane. Nikome nikad na sjednicama ne govorim ti, a kamoli da upućujem nekome pogrdne izraze. To nije kulturna komunikacija, zaključuje gradska vijećnica SDP-a u Zadru.