Kratko je pamćenje

HDZ-ovci su odjednom frapirani optužbama za veleizdaju. Podsjećamo ih stoga na neke ne tako davne izjave

Dražen Ciglenečki

Screenshot HRT

Screenshot HRT

Koliko su samo puta Tomislav Karamarko i ostali dužnosnici HDZ-a rekli da je Milanovićeva Vlada izdajnička i nenarodna. Bačić je za to imao jedno originalno rješenje. Govorio je o HDZ-u kao o stranci koja postoji samo dvije godine



HDZ-ovci su jučer opširno pričali o tome da je tobože nezabilježeno da je netko prozivao Vladu za veleizdaju.


– Imali smo raspravu o izvješću o sastancima Europskog vijeća i ona je rezultirala salvom uvreda, laži, difamacija, kleveta, čak i optužbi potpredsjednice Vlade i mene osobno za veleizdaju. To je, a tu je kolega Goran Marić kojim ima možda najviše političkog iskustva u smislu institucionalne memorije rada Sabora, jedna nova formulacija kojoj smo svjedočili od zastupnika Mosta – požalio se Plenković na sjednici Vlade.


Ponovio je kasnije tu tezu i Bačić. Ali, niz je primjera da su HDZ-ovci u prošlosti SDP-ovim vlastima pripisivali veleizdaju. Koliko su samo puta Tomislav Karamarko i ostali dužnosnici HDZ-a rekli da je Milanovićeva Vlada izdajnička i nenarodna. Bačić je za to imao jedno originalno rješenje. Govorio je o HDZ-u kao o stranci koja postoji samo dvije godine.




– Ovaj saziv Kluba zastupnika HDZ-a održava visoku razinu komunikacije i tolerancije, rekao je Bačić.


– Razlika između HDZ-a nekad i danas samo je u Jandrokovićevoj bradi – ocijenio je SDP-ov zastupnik Gordan Maras.


Kako su HDZ-ovci optuživali SDP-ovu vlast za veleizdaju


Zastupnik Dujomir Marasović, u Saboru 14. srpnja 2014., nakon što je SDP odlučio upitati Ustavni sud bi li referendum protiv ćirilice bio u skladu s Ustavom.


»Išli ste na širenje nacionalne mržnje jer ste htjeli skrenuti pozornost s lex Perković. Odvraćate javnost od toga širenjem mržnje, sram vas bilo! Vi ste veleizdajnici! Najprije ste razoružali Hrvatsku, niste glasovali za Hrvatsku i sada ste lexom Perković svraćali pozornost na ćirilicu. Trebalo bi vas sve kazneno prijaviti za veleizdaju«


Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović u Bjelovaru na predizbornom skupu, 3. prosinca 2014.


»Za 2014. godinu raspoloživo nam je iz kohezijskog fonda bilo 1,1 milijardi eura, za poljoprivredu 400 milijuna eura, a za ribarstvo 36 milijuna eura. Od toga nije povučen ni jedan jedini euro, jer Vlada nije bila u stanju napraviti programe i raspisati natječaje. To je ravno veleizdaji, to je korupcija protiv koje ćemo se boriti«.


Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović u govoru na saboru HSP-a AS u Zadru 13. prosinca 2014.


»Protiv sam monetizacije! Kao što sam već kazala postoje drugačiji načini da se popune rupe u proračunu. Jedan od njih je primjerice iskoristiti 11 milijardi sredstava iz EU fondova, od kojih je iskorišteno 0 kuna, odnosno nula eura do sada. Mogli su se pronaći načini, a ova Vlada bi samo trebala početi raditi i zasukati rukave te imati malo i ideja, a ne samo prodavati, odnosno davati u koncesiju hrvatska nacionalna bogatstva. To je ravno veleizdaji Hrvatske«.


Član Predsjedništva HDZ-a Josip Križanić na press konferenciji u Varaždinu 12. prosinca 2012 o prijedlogu poreza na nekretnine.


»Ovaj Linićev prijedlog veleizdaja je nacionalnog interesa, jer će za posljedicu imati prisilnu rasprodaju nacionalnog blaga strancima«.