Zasjedaju

HDZ-ovci raspravljaju o Kolindinom porazu, Jandroković najavio dramu: ‘Neće ovo biti mirna sjednica’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot N1

Foto Screenshot N1

Današnja sjednica Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a neće biti mirna kao sjednica predsjedništva Sabora. Bit će vjerojatno puno više rasprave, najavio je Gordan Jandroković



ZAGREB HDZ-ovci na sjednici danas od 18 sati razmatraju razloge zbog kojih je njihova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović izgubila predsjedničke izbore.


Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je u utorak kako na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća očekuje otvorenu raspravu o tome zašto nisu na predsjedničkim izborima ostvarili očekivani rezultat i raspravu koja će biti temelj za buduće djelovanje HDZ-a.


Neće biti tako mirno


“Očekujem otvorenu raspravu. Raspravu koja će zaista dotaknuti one ključne stvari zbog kojih nismo ostvarili rezultat kakav smo očekivali”, izjavio je Jandroković novinarima uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj bi se trebali analizirati uzroci poraza Kolinda Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima.




Jandroković je rekao i da očekuje kako će ta rasprava biti temelj za buduće djelovanje HDZ-a i ozbiljne pripreme za parlamentarne izbore na kojima očekuje da će ponovno biti najjači.


“Današnja sjednica Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a neće biti mirna kao sjednica predsjedništva Sabora.


Bit će vjerojatno puno više rasprave. Mi ćemo proanalizirati koji su razlozi, što je ustvari bilo ključno kod toga da ne dobijemo ove izbore. No, o tome ću prvo govoriti na sjednici Predsjedništva, onda javno”, dodao je Jandroković.


Kao u sportu, ne možeš uvijek pobijediti


“Mi ćemo danas svakako raspravljati o tome. Ali ne bi bilo korektno da prije same sjednice Predsjedništva najavim ono što će se događati. Očekujem da će biti različitih razmišljanja, čuli smo ih tijekom kampanje i na sam dan objave rezultata. Dakle, očekujem da u jednoj demokratskoj atmosferi raspravimo sve ono što je važno za HDZ”, najavio je Jandroković, prenosi N1.


“Politika je kao sport. Ne možeš uvijek pobijediti, ali nakon što ne pobijediš, moraš proanalizirati.”


Na pitanje novinara odgovara li HDZ-u da prije unutarstranačkih izbora u toj stranci budu parlamentarni izbori Gordan Jandroković odgovorio je sljedeće:


“Postoji status HDZ, mi smo dužni držati ga se, a političke odluike donosit će nadležna stranačka tijela.”


Je li HDZ u drugom krugu otišao previše desno?


Upitan je i da komentira svoju izjavu kako je u drugom krugu HDZ otišao previše desno.


“Ja sam takvu izjavu – ne baš takvu, ali nešto slično – rekao nakon što su objavljeni rezultati izbora.


Smisao moje izjave je bio taj da je naša kampanja bila takva da je očito jako motivirala i birače našeg političkog suparnika.”


“Izborne kampanje imaju svoje tehnike, svoje zakonitosti. Očito je da kampanja koju smo mi vodili motivirala i naše birače, ali još više birače našeg političkog suparnika. Dakle, to je bio smisao onoga to sam rekao”, pojasnio je Jandroković.


Sabor će odraditi mandat do kraja


Dodao je i kako dojam da će Hrvatski sabor svoj mandat odraditi do kraja.


“Imam dojam da će Sabor svoj mandat odraditi do kraja. Međutim, u HDZ-u smo spremni na sve moguće scenarije.”


“Ako će netko od koalicijskih partnera, pojedinaca imati neke svoje ideje, planove, mi smo spremni naravno i na izbore. Međutim, čini mi se da ipak postoji nekakvo razumijevanje među svima, tako da treba odraditi predsjedanje EU-om, pa nakon toga tako i tako dolaze parlamentarni izbori. Ali ne isključujem niti jedan scenarij.”


Kakvi će biti odnosi s Milanovićem?


Zaključno je komentirao i kako vidi suradnju s novoizabranim predsjednikom Zoranom Milanovićem, budući da je kampanja bila oštra.


“Kampanja je jedno, a naša je obaveza surađivati u skladu s Ustavom i zakonima. Tu nisu važni osobni odnosi, nego dužnost na koju smo izabrani. Mislim da tu neće biti nikakvih problema”, kazao je zaključno Jandroković.


Kopal otkrio razloge Kolindina poraza


Posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića Robert Kopal uoči zajedničke sjednice Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a otkrio je razloge zbog kojih je kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović izgubila predsjedničke izbore.


On je čestitao izabranom predsjedniku, a potom krenuo analizirati kako su predsjednički izbori izrazito individualizirani: “Iako su, naravno iza svakog kandidata stajale stranke, ipak čovjek u predsjedničkim izborima ne odlučuje samo prema stranačkim nego i osobnim preferencijama pa poneki put sklonost ili animozitet prema kandidatu nadvlada stranačku preferenciju”.


“Ovakav tip kampanje kakva je vođena, a kako u Hrvatskoj vlada zakon spojenih posuda na neki načn mobilizira lijevo biračko tijelo, zna se da HDZ ima najjaču stranačku organizaciju u državi i ovakav tip kampanje je doveo do toga da se lijevo biračko tijelo samoorganizira, samomobilizira i motivira i to se dogodilo.


U zadnja dva tjedna je vođena i negativna kampanja, a ja sam pristaša pozitivne kampanje”, ocijenio je Kopal, prenosi N1.


Složio bi se s rečenicom ministra Davora Božinovića da treba tražiti razloge, a ne krivce jer, kaže, ovo sigurno nije jednadžba s jednom nego više nepoznanica.


Ponovio je još jednom da su predsjednički izbori specifičan tip izbora i ne može ih se uspoređivati s primjerice rezultatima s europskih izbora jer su to kruške i jabuke.


Pojasnio je i da više nema crnih labudova jer je on bio neočekivan, dogodio se i više se ne može dogoditi.