Kastavski poučak

HDZ-ovac Josip Jurković prevarom završio na listi stranke Abeceda demokracije

Andrej Petrak

Kao dugogodišnji član HDZ-a Jurković je, kaže, obmanom i pogrešnim tumačenjem osvanuo na visokom drugom mjestu liste Abeceda demokracije u 8. izbornoj jedinici



KASTAV Josip Jurković iz Kastva tvrdi da je protiv vlastite želje završio kao drugi kandidat na listi stranke Abeceda demokracije u osmoj izbornoj jedinici za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Štoviše, Jurković tvrdi da nema nikakve veze sa spomenutom strankom, jer je dugogodišnji član HDZ-a.


   – Na listu sam uveden obmanom, pogrešnim tumačenjem i protiv moje želje. Ograđujem se od te kandidature, kaže Jurković.


   Dodaje kako je nositelju i prvom na listi Abecede u 8. jedinici Mirku Makausu jasno rekao da ne želi biti kandidat.   

Stari drug


– Makaus je moj stari gimnazijski kolega. Usmeno smo razgovarali o mogućnosti kandidature, ali nikada nisam pristao na tako nešto. Kad sam saznao što je učinio i da me prijavio kao kandidata, nazvao sam ga i zamolio: »Mirko, nemoj to raditi«. Uputio sam telefonski poziv i u Državno izborno povjerenstvo, no tamo su mi objasnili kako su pravovaljane kandidature već objavljene i kako se više ništa ne može učiniti. Želim barem javno demantirati pogrešno objavljene podatke, kaže Jurković.




   Prozvani Mirko Makaus rekao nam je, pak, da je Jurković sam pristao biti drugi kandidat na listi, te da ga je jučer nazvao i rekao da ga iz HDZ-a napadaju zato što je na listi Abecede demokracije.


   – Kada sam ga pitao hoće li mi se priključiti i dati svoj potpis, on je odmah pristao i potpisao se, kao i njegov sin, kaže Makaus, potvrđujući da je s Jurkovićem gimnazijski kolega. Jurković s druge strane decidirano odbacuje da je potpisivao bilo kakvu suglasnost za kandidaturu.


   Predsjednik Abecede demokracije i nositelj liste u 7. izbornoj jedinici Stjepan Vujanić tvrdi da ni on ni stranačka centrala nemaju nikakve veze sa slaganjem liste kandidata u susjednoj, 8. jedinici.


   – Makaus je u potpunosti samostalno složio svoju listu. Poslao nam je pismena očitovanja kandidata i sve što smo mi učinili jest da smo prepisali listu, ovjerili je i poslali u Državno izborno povjerenstvo, tvrdi Vujanić.   

Nema odustajanja


U Državnom izbornom povjerenstvu objašnjavaju da odredbe Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski Sabor jasno propisuju kako odustanak kandidata s liste nije dopušten nakon prihvaćanja liste na kojoj su navedeni.


   – Samim tim, odustanak nekog od kandidata neće se uvažiti i takva će lista ostati s pravovaljanom s imenima svih objavljenih kandidata, pojašnjavaju u DIP-u.


   Ispada da je Abeceda demokracije u Jurkovićevom slučaju pala već na drugom slovu, ali zanimljivo je kako je posljednji na listi u 8. jedinici još jedan iz obitelji Jurković, i to Christian Jurković, koji se, barem zasad, nije javio da ima problema s kandidaturom za Sabor.


Izgleda da se Mirko Makaus, slažući listu, pouzdao u članove obitelji, pa su tako njegovi kandidati i Biserka i Hrvoje Makaus, s prebivalištem na istoj adresi u Bogovićima kao i Mirko Makaus, a odlučio je i, čini se, njegovati dobrosusjedske odnose, jer osma na listi je Serafina Seršić, također s prebivalištem u Bogovićima.