Neće proći

HDZ-ova ideja u Rijeci neće proći, Obersnel tvrdi: ‘Titov trg neće tako skoro mijenjati ime’

Damir Cupać

Obersnel tvrdi: 'Titov trg neće tako skoro mijenjati ime'  / arhiva NL

Obersnel tvrdi: 'Titov trg neće tako skoro mijenjati ime' / arhiva NL

Josip Broz Tito bio je državnik pod kojim je Hrvatska stala na stranu antifašizma, a ta je vrijednost nepobjediva ma koliko se aktualni hrvatski militantni nacionalisti trudili okaljati je, kaže Obersnel



S obzirom na aktualne odnose snaga u riječkom Gradskom vijeću, bilo kakva inicijativa kojom bi se tražilo preimenovanje Titovog trga osuđena je na neuspjeh. Naime, SDP s koalicijskim partnerima ima većinu u gradskom parlamentu, a kada se tome doda da takav prijedlog ne bi podržale ni dvije oporbene stranke, PGS i Lista za Rijeku, jasno je da bi takav prijedlog bio pucanj u prazno. Barem što se tiče učinkovitosti.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel uvjeren je, suprotno stavu Lucijana Vukelića iz HDZ-a, da Titov trg u Rijeci neće tako skoro mijenjati svoje ime.


– I nije da sam u to uvjeren samo zbog odnosa snaga u Gradskom vijeću gdje se o tome donosi formalna odluka, nego sam u to uvjeren jer dobro poznajem stav Riječana po tom pitanju. Josip Broz Tito bio je državnik pod kojim je Hrvatska u Drugom svjetskom ratu stala na stranu antifašizma, a ta je vrijednost i dan danas nepobjediva, ma koliko se aktualni hrvatski militantni nacionalisti trudili okaljati je i obezvrijediti i ma kako je mutno miješali s totalitarnim režimima. Tito nije samo komunizam, a i o jugoslavenskom komunizmu dalo bi se puno govoriti kad bi on zaista bio tema, nego je Tito i antifašizam. I to ne samo jugoslavenski, nego i hrvatski antifašizam. Na tom je antifašizmu izrasla moderna suverena hrvatska država, ova u kojoj živimo i koja ne samo da ne bi smjela, nego neće ni moći izbrisati simboliku ovih vrijednosti na kojima je nastala, izjavio je Obersnel.


Bezidejni »vođe«




On naglašava da u Hrvatskoj i danas ima, i uvijek će biti, više antifašista nego fašista, te da antifašisti neće dozvoliti ne samo uklanjanje simbola, nego neće dozvoliti nešto puno važnije – da se desi zaborav vrijednosti koje ih određuju.


– To uključuje i sjećanje na Josipa Broza Tita kao povijesnu ličnost koja je u ključnom trenutku povijesti Hrvatsku povela na put izgradnje antifašističkog društva. Dakle, n Nije teško mijenjati imena ulica, imena trgova, nije teško ni uklanjati spomenike, sve se to danas može demokratskim dizanjem ruku u raznim vijećima lokalnih samouprava. Ali ni gospodin Vukelić, ni aktualna hrvatska vlast, ni povremeni egzibicionisti koji bi rado mijenjali temelje na kojima je izgrađena naša zemlja, ne mogu promijeniti svijest građana ove zemlje koji znaju razlikovati dobro od zla i koji znaju da u osobnoj iskaznici Republike Hrvatske stoji antifašizam, a ne mračna sjena fašizma protiv koje se naš narod borio predvođen upravo Josipom Brozom Titom. Ove nove ideje, a zapravo stare, koje se tiču mijenjanja imena ulica i trgova, najbolje oslikavaju bezidejnost hrvatskog političkog prostora, odnosno pokazivanje slabih mišića aktualne političke pozicije. Počela je predsjednica uklanjanjem biste, nastavio je Karamarko militantnim govorima o nekom novom ratu koji treba tobože povesti, preuzeo je Plenković kroz svoju kampanju pričajući o potrebi traženja prikladnijih imena… I na krilima tih aktualnih bezidejnih »vođa«, javljaju se sada »odani sljedbenici«. Kao da to ikako može promijeniti svijest hrvatskih građana. Pogotovo Riječana. Hrvati su antifašisti. Rijeka je antifašistički grad. A antifašist je bio i Tito. Tu svaka priča o trgovima i ulicama počinje i prestaje, ocijenio je riječki gradonačelnik. On je dodao da je zahvaljujući antifašističkoj borbi predvođenoj Titom, Rijeka postala cjeloviti grad unutar Hrvatske, izbrisana je umjetna granica između Rijeke i Sušaka, a u okvire granica Hrvatske vraćena su i druga područja poput Istre, dijela Dalmacije i otoka.


– I baš je zato najprikladnije da most preko Rječine, koji čini trg, nosi Titovo ime – zaključio je Obersnel.


Potpiruju vatru


Predsjednica riječkog ogranka PGS-a Tea Mičić Badurina ocjenjuje da HDZ opet pokazuje što su im prioriteti, te da na taj način samo potpiruju vatru među građanima, umjesto da se bave rješavanjem stvarnih problema.


– Rijeka počiva na antifašizmu, znamo da bismo bez Tita i NOB-a u II. svjetskom ratu bili gubitnici i da Hrvatska ne bi postojala u okviru današnjih granica. Neosporne su njegove zasluge u odnosu sa Staljinom i pokretom nesvrstanih. Danas kada buja nacionalizam, klerikalizam i fašizacija javnopolitičke scene, zadnje što nam treba je odricanje od Tita i onoga što je on predstavljao, pa makar i na simboličkoj razini. Ako to pitanje i bude prepušteno lokalnoj razini, PGS će sigurno biti protiv takvog prijedloga – decidirana je Mičić Badurina.


Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić pojašnjava da će njegova stranka, ako se sličan zahtjev pojavi i u Rijeci, biti protiv izmjena imena Titovog trga iz nekoliko razloga.


– Prije svega, smatramo da postoji povijesna povezanost Josipa Broza Tita i trga koji simbolizira ujedinjenje Rijeke i Sušaka nakon Drugog svjetskog rata. Nadalje, neosporno je da je velika većina gradske javnosti protiv preimenovanja. U prilog zadržavanju aktualnog rješenja ide i činjenica da u nazivu trga nema vojne titule maršala koja u našem slučaju ima i totalitarne konotacije. Tito je nesumnjivo kontroverzna povijesna ličnost koja je uz mnoge mane i mračne epizode, poput masovnih likvidacija nakon Drugog svjetskog rata i logora na Golom otoku, imala i svojih zasluga te međunarodnu reputaciju. Znao je valorizirati geografski položaj Rijeke koja je za vrijeme njegovog režima bila grad s najnižom stopom nezaposlenosti u bivšoj Jugoslaviji – izjavio je Švorinić.