Salto mortale

HDZ je prije samo dva mjeseca hvalio rad povjerenstva Dalije Orešković, glas mu dao i – Jandroković

Tihomir Ponoš

Mi smo licemjerni. Ljude se dovodi u ovakve situacije zbog formalnih razloga, ali sprege koje nisu rođačke ne razmatramo, kazao je Jandroković i zaključio da je ovakvo tumačenje Povjerenstva "toliko ekstenzivno da bi svakome mogli staviti lisice na ruke"



Prije samo nešto malo više od dva mjeseca HDZ je u Saboru javno hvalio i podržavao rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a u srijedu je potpredsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković konstatirao da ono što u slučaju Martine Dalić radi Povjerenstvo besmisleno, da će onemogućiti ozbiljno bavljenje politikom, te da Povjerenstvo nastoji preuzeti ovlasti koje mu objektivno ne pripadaju.


U studenom je Sabor razmotrio i prihvatio izvješće Povjerenstva o radu za 2015. godinu i to sa 118 glasova za i četiri (svi izabrani na listama Živog zida) suzdržana. Izvješće Povjerenstva i njegov rad svojim je glasom podržao i Gordan Jandroković. U izjavi za naš list Jandroković nam je kazao da jest to podržao, ali i da je u jednom dijelu u raspravi o izvješću na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav bio kritičan. Ta je Odbor izvješće prihvatio jednoglasno, s deset glasova “za”.


U raspravi u studenom Blaženko Boban je, govoreći u ime Kluba zastupnika HDZ-a, kazao da je izvješće Povjerenstva studiozno i temeljito te da daje detaljnu analizu svih podataka. Klub zastupnika HDZ-a izvješće je podržao.




Jandroković nam je kazao da je izjavu u srijedu o Povjerenstvu dao kako bi potaknuo raspravu, da će se o tome još razgovarati, te da o tome nema čvrstog stava.


Za samu odluku Povjerenstva u slučaju Dalića smatra da je neodrživa te da će blokirati ozbiljan rad političara. Povjerenstvo je u tom slučaju odlučilo pokrenuti postupak ne bi li utvrdilo je li Dalić u potencijalnom sukobu interesa kada odlučuje o Ini gdje je njen suprug član Uprave.


– Ako ćemo ovako široko postavljati potencijalni sukob interesa, onda ćemo ljudima onemogućiti sudjelovanje u političkom životu, kazao je Jandroković. Dan ranije je govorio da ako postoji potencijalni sukob intresa koji nije konzumiran, a zbog toga odgovorne osobe u državi ne mogu odlučivati, onda Hrvatska ima problem. Inače, jedna od važnih zadaća Zakona o sprječavanju sukoba interesa i Povjerenstva je sprječavanje, odnosno prevencija, sukoba interesa, pravovremeno prepoznavanje potencijalnog sukoba interesa i iznalaženje mjera kojima bi se spriječilo da on bude konzumiran.


Govoreći o Martini Dalić, Jandroković je kazao da njena karijera traje dugo te da ničim nije kompromitirana, a u konkrentnom slučaju ne vidi sukob privatnog i javnog. Na pitanje što činiti kada je netko u potencijalnom sukobu interesa, a to je situacija u kojoj se svaki dužnosnik može naći i ne svojom voljom i djelovanjem, kazao je da je “to pitanje nadzora, i netko bi to od državnih tijela trebao nadzirati”.


– Mi smo licemjerni. Ljude se dovodi u ovakve situacije zbog formalnih razloga, ali sprege koje nisu rođačke ne razmatramo, kazao je Jandroković i zaključio da je ovakvo tumačenje Povjerenstva “toliko ekstenzivno da bi svakome mogli staviti lisice na ruke”.


Zorislav Antun Petrović, član Povjerenstva od 2005.. do 2013. u komentaru Jandrokovićeve izjave ustvrdio je da napadanje “ove institucije sigurno nije u interesu Hrvatske i ukazuje da očito još treba poraditi na podizanju razine političke kulture u našoj zemlji”. On smatra da je povjerenstvo u proteklih 11 godina podiglo razinu etičnosti u obnašanju javnih dužnosti i poomoglo brojnim dužnosnicima da odlučuju neopterećeni vlastitim interesom. Bivši saborski zastupnik u Klubu SDP-a i prije 15 godina inicijator donošenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa Josip Kregar u izjavi za naš list naveo je da “Povjerenstvo dobro radi svoj posao, a u odnosu na raniji saziv napravilo velik iskorak, i po pitanju učinkovitosti i po pitanju hrabrosti”.


– Nisu se sveli samo na biro za registraciju imovine dužnosnika, naveo je Kregar i naglasio da u “slučaju Dalić radi za Vladu vrlo korisnu stvar – analizu na temelju koje bi se Vlada mogla izvući iz potencijalnog sukoba interesa, a da odluka o kupnji Ine ostane održiva”.


Priopćenjem se oglasio i GONG koji smatra da su instrukcije koje Jandroković daje Povjerenstvu o tome kako tumačiti i primijenjivati zakon i pritom prijetiti sužavanjem ovlasti Povjerenstvu nedopustivi politički pritisak na rad samostalne i neovisne institucije.


– Pozivamo pripadnike političke elite da svoja tumačenja Zakona i razmišljanja o sadržaju pojedinih odluka ne iznose u javnosti s ciljem narušavanja ugleda Povjerenstva i povjerenja građana u njihov rad, čime istodobno vrše neprimjeren pritisak. Jedina mjesta za osporavanje odluka Povjerenstva su upravni sudovi te u krajnjoj instanci Ustavni sud, stoji u priopćenju GONG-a.