Visoki časni sud

HDZ izbacio Darka Milinovića iz stranke! Vladajuća većina time u Saboru spala na samo 76 ruku

Hina

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Iako je formalno gledano Visoki časni sud samostalan u svom radu nema sumnje da će on u svom odlučivanju itekako voditi računa o želji vodstva stranke koje je u javnosti zadnjih dana iznosilo vrlo teške optužbe na račun Milinovića



ZAGREB Sudbina Darka Milinovića postala je poznata danas nakon što je završila sjednica Visokog časnog suda koji jeraspravljao o stegovnom postupku protiv njega koji je prošlog tjedna iniciralo predsjedništvo HDZ-a zbog osobito teške povrede članske obveze. Jednoglasna odluka bila je da ga izbacuju iz stranke.


Naime, župan Ličko-senjske županije i član predsjedništva stranke prošlog je tjedna u zgradu središnjice doveo četiri puna autobusa ličkih HDZ-ovaca koji su tražili sastanak s vrhom stranke kako bi se tužili na ponašanje povjerenika HDZ-a za Gospić Ivice Radoševića koji je iznenada odgodio izbore u toj organizaciji stranke. Milinović je pak kandidat za predsjednika ličko-senjskog HDZ-a na izborima koji bi se trebali održati u nedjelju 9. rujna.


Iako je formalno gledano Visoki časni sud samostalan u svom radu nema sumnje da je u svom odlučivanju itekako vodito računa o želji vodstva stranke koje je u javnosti zadnjih dana iznosilo vrlo teške optužbe na račun Milinovića. Ovaj sastav VČS-a izabran je dok je na čelu stranke bio Tomislav Karamarko, a već je iz HDZ-a izbacio jednog HDZ-ovog župana – Alojza Tomaševića iz Požeško-slavonske županije.




S druge strane Milinović je javno oštro napao samo glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića dok je vrlo pohvalno govorio o predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću. Ako bude izbačen iz stranke Milinović će, barem je tako najavio, aktivirati svoj saborski mandat koji je stavio u mirovanje u svibnju prošle godine nakon što je bio izabran za ličko-senjskog župana.


Njegovim ulaskom u Sabor HDZ-ova većina past će na krajnji minumum od 76 zastupnika što bi moglo otežati rad Vlade. Milinović je prošlog petka bio u zgradi Sabora, te je potom novinarima dao izjavu da se tamo raspitivao o tome koja je procedura za aktiviranje zamrznutog saborskog mandata, te je tom prilikom poručio da će ako ponovo postane saborski zastupnik u Saboru braniti interese Like i Dalmatinske zagore.


Inače, bez obzira na te činjenice Milinović je nastavio svoju izbornu kampanju pa je tako jučer posjetio i Krasno, odnosno zaselak Krivi Put gdje živi majka poginulog Damira Tomljanovića Gavrana, jednog od ratnih zapovjednika 1. gardijske brigade Tigrovi.