Još malo

HDZ i Most danas pregovoraju o konkretnim imenima ministara, Plenković o Ivani Maletić: ‘Čitam i ja novine’

Jagoda Marić

Ministarstvu gospodarstva pripojilo bi se Ministarstvo malog poduzetništva dok bi se ukinulo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Regionalni razvoj išao bi Ministarstvu poljoprivrede



ZAGREB HDZ i Most na jučerašnjim pregovorima došli su na korak do dogovora oko ustroja buduće zajedničke Vlade, te se očekuje da bi danas ili u sljedećih nekoliko dana ove dvije stranke mogle postići potpunu suglasnost oko svih otvorenih pitanja. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je nakon sastanka da će buduća Vlada koju će činiti ove dvije stranke svakako imati manje od 20 ministarstava koliko ih sada postoji.



Andrej Plenković je komentirao medijske napise po kojima Ivana Maletić neće biti dio buduće Vlade, već nastavlja raditi u Europskom parlamentu. –


– Čitam i ja novine. Ivana je zbog važnih obaveza u Strasbourgu, radi jedno važno izvješće. Kad se vrati, s njom ću razgovarati. Ona je dala veliki doprinos našoj kampanji, surađivali smo u Europskom parlamentu. Na kojem good mjestu bila dat će doprinos HDZ-ovoj politici, rekao je Plenković za N1 televiziju. (P.N.)





– Tema sastanka bila je ustroj buduće hrvatske Vlade. Govorili smo vrlo detaljno o nadležnostima u pojedinim resorima, broju ministarstava kao i o precizno identificiranim željama i ambicijama što HDZ-a što Mosta u kojim resorima su trenutno fokusirani naši prioriteti. Blizu smo rješenja koje će omogućiti učinkovitu i racionalnu Vladu – rekao je Plenković.


Glavni partneri


Tijekom današnjeg dopodneva bit će održane konzultacije na razini ekspertnih skupina oko programa buduće Vlade dok će popodne u 15 sati u središnjici HDZ-a biti održan novi sastanak na razini predsjednika stranaka i njihovih najbližih suradnika.


– Popodne, nakon konzultacija i na strani Mosta i na strani HDZ-a, bit ćemo u poziciji sasvim se približiti našem cilju – uspostavljanja kvalitetne suradnje HDZ-a i Mosta kao glavnih partnera buduće stabilne parlamentarne većine i siguran sam buduće stabilne Vlade. Možemo biti zadovoljni onim što smo danas čuli od kolega – rekao je Plenković. U HDZ-u očekuju da bi razgovori s Mostom trebali biti gotovi danas te da sutra započnu razgovori s potencijalnim ministrima,


Dodao je da je »cilj HDZ-a da se, do ponedjeljka ili u ponedjeljak kada su zakazane konzultacije kod predsjednice Republike, dođe do potrebnih 76 potpisa kako bismo od nje dobili mandat za sastavljanje buduće hrvatske Vlade«.


Predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da su na sastanku razmotreni prijedlozi HDZ-a i Mosta oko ustroja buduće Vlade.


– Svi prijedlozi proći će kroz sva tijela i nastavljamo razgovore. Nadam se da će se na kraju postići dogovor. Realno je očekivati rješenje u roku od par dana – rekao je Petrov.


Kako se može neslužbeno doznati, iz Ministarstva gospodarstva u posebni bi se resor odvojila energetika na čijem bi čelu bio predstavnik Mosta. Istovremeno Ministarstvu gospodarstva pripojilo bi se Ministarstvo malog poduzetništva dok bi se ukinulo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Regionalni razvoj išao bi Ministarstvu poljoprivrede dok bi se fondovima EU-a bavila sva ministarstva u okviru svog djelokruga. Navodno bi Most želio poziciju predsjednika Sabora što ne odgovara HDZ-u koji im nudi poziciju prvog potpredsjednika Vlade i četiri ministarstva. Most bi također želio da prvi potpredsjednik Vlade kojeg dobiju bude zadužen da gospodarstvo i financije. Sljedeće konzultacije kod predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović su u ponedjeljak 10. listopada, a konstituirajuća sjednica Sabora održat će se u petak 14. listopada. U HDZ-u očekuju da će se tog dana u Saboru imenovati i nova Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem.Plenković je rekao i da je namjera HDZ-a svakako osigurati potporu osam zastupnika nacionalnih manjina.

Razgovor s manjincima


– Prioritetno je da parlamentarna većina bude od HDZ-a i Mosta, a da svih osam zastupnika manjina kroz poseban dogovor podržava Vladu. Razgovore nastavljamo ovoga tjedna i nadam se da će to rezultirati potporom kada budemo došli kod predsjednice Republike – rekao je Plenković. HDZ je s osam zastupnika manjina prošlog tjedna praktički dovršio pregovore oko općeg sporazuma koji obuhvaća njihove zajedničke probleme. U sljedećih nekoliko dana vodstvo HDZ-a obavit će pojedinačne razgovore sa svakim manjinskim zastupnikom kako bi se riješili njihovi zahtjevi vezano za probleme njihvo manjine. Najsloženiji će pregovori biti s tri zastupnika SDSS-a. Potpredsjednik ove stranke Milorad Pupovac prošlog je tjedna rekao da SDSS očekuje mjesto u Vladi, te da pripadnici srpske nacionalnosti uđu u neke javne tvrtke.