Burno u Saboru

HDZ: Samo čekamo da Beljak obznani da je i Stjepan Radić pušio marihuanu

Hina

Krešo Beljak, Foto: Novi list

Krešo Beljak, Foto: Novi list

Iako je tema droga, u našoj domovini najviše je ovisnost o vlasti, posebno kod HDZ-a. Bili ste ovisni o dr. Ivi Sanaderu, pa o Jadranki Kosor, danas o Andreju Plenkoviću, a sutra o nekom novom. To je najveći problem! Nažalost, za vas lijeka nema, uzvratio je Beljak HDZ-ovcima.



Saborska rasprava o Nacionalnoj strategiji i Akcijskom planu suzbijanja zlouporabe droga u 2016. u utorak je na samom početku preskočila na politički kolosijek, pa dok je čelnik HSS-a Krešo Beljak, zazivajući legalizaciju kanabisa, dijagnosticirao HDZ-ovcima ovisnost o vlasti, iz te su mu stranke uzvraćali kako još samo čekaju da obznani da je i Stjepan Radić pušio marihuanu.


»Po korištenju kanabisa Hrvatska je u razini s velikim većinom zemalja EU. Mislite da je turizam u Amsterdamu razvijen zato što je to prekrasan grad? Ne! Zbog nečeg drugog. Velik broj Hrvata odlazi tamo umjesto da Nizozemci dolaze ovamo«, kazao je Beljak, inače zagovornik legalizacije marihuane.


Zanimalo ga je i koliko je umrlih od predoziranja kanabisom, upitavši koliko je lani umrlo od predoziranja alkoholom koji je, podsjeća, posve legalan




HDZ-ov Ivan Ćelić poručio je Beljaku da krade ideje Živog zida.


»Valjda ćemo tijekom rasprave saznati da je i Stjepan Radić pušio marihuanu«, istaknuo je Ćelić, koji je kao psihijatar obrazlagao da marihuana ima razorniji učinak na mozak mladog čovjeka nego heroin.


»Iako je tema droga, u našoj domovini najviše je ovisnost o vlasti, posebno kod HDZ-a. Bili ste ovisni o dr. Ivi Sanaderu, pa o Jadranki Kosor, danas o Andreju Plenkoviću, a sutra o nekom novom. To je najveći problem! Nažalost, za vas lijeka nema«, uzvratio je Beljak HDZ-ovcima.


Psihijatar Ćelić: Beljak je postao stručnjak za ovisnosti i odvikavanje od vrijednosti HSS-a


Ćelić mu je na to ironično poručio kako je postao stručnjak za ovisnosti i odvikavanja od vrijednosti HSS-a.


»Beljak je pokazao da je stručnjak za ovisnosti jer sve više istaknutih članova HSS-a izlazi. On je stručnjak za odvikavanje od istinskih tradicionalnih vrijednosti HSS-a, pa će možda biti ta nova dijagnoza u nekom novom dijagnostičkom priručniku«, rekao je.


U zastupničko prepucavanje umiješao se i predsjedavajući Milijan Brkić (HDZ), koji je u konačnici ipak pozvao da se »vrate na temu«.


Brkić kolegi Ćeliću: Beljak nije kod Vas u ordinaciji, nego ste u Saboru


»Budući da ste stručnjak za ovisnost, onda ste i kompetentni, ali Vas molim nemojte govoriti van teme. Kolega Beljak nije kod Vas u ordinaciji nego ste u Saboru«, poručio je Brkić stranačkom kolegi.


Beljak je, međutim, nastavio na političkom kolosijeku.


»Okanite se HSS-a jer vi možete učiti od nas i vaš prvi predsjednik se pozivao na Radića. Mi vam kao kršćani opraštamo. Tko tebe kamenom mi njega kruhom i mi ćemo vas gađati kruhom, a vi sa svojim udbaškim metodama nastavite uništavati ne samo HSS, nego i druge stranke«, poručio je Beljak HDZ-ovcima.


Jovanović: Smanjenje broja liječenih ovisnika nije dobar pokazatelj jer stalno raste količina droga


SDP-ovac Željko Jovanović referirao se na broj liječenih ovisnika koji se iz godine u godinu smanjuje. »U 2016. liječilo se 7.106 osoba, a godinu ranije 7.533 što je za 427 osoba manje i taj trend traje već nekoliko godina. To po meni nije dobar pokazatelj, jer smatram da ako stalno raste količina droga koja se zapljenjuje, iznad smo prosjeka i po pušenju, alkoholu i drugim sredstvima ovisnosti, a istovremeno pada broj liječenih ovisnika«, istaknuo je.


Zašto pada broj liječenih ovisnika kad bi po meni on zapravo morao rasti, upitao je Jovanović, na što mu je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić odgovorio kako pada broj liječenih od opijatske ovisnosti te samim tim pada i broj liječenih ovisnika.


Po izvješću o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Hrvatskoj, ukupni specificirani javni rashodi u području suzbijanja zlouporabe droga u državnom i županijskim proračunima te financijskim planovima javnih tijela i organizacija civilnog društva u 2016. iznosili su 125,3 milijuna kuna, što u odnosu na 2015. predstavlja povećanje od 5,5 posto.


Od ukupno liječenih u 2016., 83,8 posto ih je uzimalo opijate, zbog uzimanja i ovisnosti o drugim psihoaktivnim tvarima liječeno je 16,2 posto, na liječenju od ovisnosti o kanabisu bilo je 10,4 posto od ukupnog broja liječenih, 3,6 posto na liječenju kao glavnu drogu navelo je stimulanse i kokain, što je porast za 0,4 posto.


Petrijevčanin Vuksanović: Dostupne nove psihoaktivne tvari


HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović upozorila je na problem novih psihoaktivnih tvari. »Mjesečno se iz Kine uvoze velike količine primaljivih tabletica sintetskih kanabinoida, pa djeca već s 13 godina kreću u online kupovinu«, kazala je.


»Nije nam problem samo Kina, nego i to što su laboratoriji za proizvodnju sintetskih droga u zemljama EU«, nadovezao se Ćelić.


SDP-ov Nenad Stazić založio se za uvođenje u škole obveznog predmeta zdravstvenog odgoja koji bi govorio o ovisnosti, i to ne samo o drogama, već i o internetu, društvenim mrežama… »Mi kao društvo ne dajemo dovoljno pozornosti edukaciji«, zaključio je Stazić.