Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Predsjedništvo i Nacionalno vijeće stranke

HDZ: Potpora Kolindi Grabar Kitarović za novi predsjednički mandat

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 21. kolovoz 2019. u 19:57 2019-08-21T19:57:00+02:00

Plenković je rekao i kako će odluku da oformi svoj stožer donijeti predsjednica Grabar Kitarović, a da je Ivan Anušić kao predsjednik županijske organizacije Osječko-baranjske županije pripravan uz potporu cijele stranke voditi njezin stožer

ZAGREB Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a dalo je u srijedu potporu kandidaturi Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu republike kao i prijedlogu da Dubravka Šuica bude kandidatkinja za članicu Europske komisije, dok je za novog političkog tajnika HDZ-a izabran Ante Sanader.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković izjavio je da je nakon sjednice kako su potporu Kolindi Grabar Kiarović u njezinoj ponovnoj kandidaturi za predsjednicu Republike konsenzualno podržali svi članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te su iskazali želju da joj pomognu u osvajanju još jednog mandata na dužnosti predsjednice Republike.

Plenković je rekao i kako će odluku da oformi svoj stožer donijeti predsjednica Grabar Kitarović, a da je Ivan Anušić kao predsjednik županijske organizacije Osječko-baranjske županije pripravan uz potporu cijele stranke voditi njezin stožer.

Plenković tajnovit oko hrvatskog resora u novoj EK, kaže da će javnost biti »jako zadovoljna«

Hrvatski premijer Andrej Plenković nije u srijedu otkrio koji će resor u novoj Europskoj komisiji pripasti Hrvatskoj, nego je najavio da će se to znati za dva do tri tjedna i da će hrvatska javnost biti »jako zadovoljna«, a kandidatkinja za mjesto povjerenice je sadašnja HDZ-ova eurozastupnica Dubravka Šuica. 

Hrvatska kandidatkinja za povjerenicu u novoj Komisji Ursule Von der Leyen je Dubravka Šuica, europska zastupnica u tri mandata.

Plenković je rekao da se o sastavu EK-a vode intenzivni i diskretni razgovori te da Hrvatska zna što želi.

»U tim razgovorima znamo što su naše ambicije i siguran sam da će, kada dođe vrijeme, za dva i pol, tri tjedna, hrvatska javnost biti jako zadovoljna. Ja sam izrazito zadovoljan već sada«, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

Upitan hoće li Hrvatska dobiti i potpredsjedničko mjesto u EK-u, ponovio je: »Bit ćete jako zadovoljni«.

Ni Dubravka Šuica nije precizirala kojim bi se resorom mogla baviti. »Ne bih spekulirala. Ima puno tema koje me interesiraju, kojima sam se bavila i koje bi mogla nastaviti raditi«, rekla je Šuica.

Postane li povjerenica, u Europskom parlamentu zamijenit će je Sunčana Glavak, saborska zastupnica i bivša glasnogovornica vlade.

Kandidate koje predloži Ursula von der Leyen trebaju potvrditi Europski parlament i Vijeće EU-a.

Dosadašnji hrvatski povjerenik bio je SDP-ovac Neven Mimica, zadužen za međunarodnu suradnju i razvoj.

Podržali prijedlog da Dubravka Šuica postane članica Europske komisije

»Druga odluka je da HDZ i sva njena tijela podrže prijedlog da Dubravka Šuica postane članica Europske komisije iz Republike Hrvatske s obzirom na njezino iskustvo. Tri puta je izbrana u Europski parlament, 2013. i 2014. te 2019. godine i sa političkim i stručnim iskustvom da bude kvalitetna predstavnica u EK Ursule von der Leyen «, naglasio je Plenković.

Za predsjednika splitsko-dalmatinske Županijske organizacije HDZ-a Antu Sanadera koji postaje novim političkim tajnikom stranke, rekao je kako ima dugogodišnje iskustvo. Bio je župan, potpredsjednik Hrvatskog sabora, a sa svojim dosadašnjim postignućima bitno će pridonijeti radu stranke i u kontekstu predstojećih izbornih izazova, ocijenio je Plenković.

Sanader: Dugogodišnja iskustva u radu u funkciji jačanja HDZ-a

Sanader je pak kazao kako mu je izuzetna čast što je izabran na funkciju političkog tajnika, zahvalio je Plenkoviću na kandidaturi, a Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću stranke na jednoglasnoj potpori.

»Sva svoja iskustva dugogodišnja u radu ću staviti u funkciju jačanja HDZ-a i pozicije i snage u hrvatskom društvu«, izjavio je.

Upitan je li Kuščević uteg vladi i budućoj predsjedničkog kampanji s ozbirom na istragu protiv njega, Plenković je odgovorio: »On je dao ostavku i na mjesto političkog tajnika i na mjesto ministra. HDZ kakvog ja vodim ide svojim putem«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.