Stanje na cestama

HAK upozorava: Oprez! Snijeg i udari bure otežavaju promet. Na autocesti kod Svetog Roka ograničenje 40 km na sat

Hina

ILUSTRACIJA: screenshot HAK

ILUSTRACIJA: screenshot HAK

Autocesta A6 Rijeka-Zagreb otvorena je za sva vozila. Na dionici autoceste A1 od južnog dijela tunela Sveti Rok do vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h zbog jakih, bočnih udara bure i susnježice.



ZAGREB – Slab snijeg povremeno pada u sjevernoj, sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj te u Slavoniji, a u Lici mjestimice gust snijeg nošen jakim vjetrom.


Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na pojedinim cestama u Lici i Gorskom kotaru, uključujući dionicu autoceste A1 između čvorova Gospić i Maslenica, državnu cestu državnu cestu DC1 između Karlovca i Knina i državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar između Zdihova i Kikovice, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 22 sata.


Autocesta A6 Rijeka-Zagreb otvorena je za sva vozila. Na dionici autoceste A1 od južnog dijela tunela Sveti Rok do vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h zbog jakih, bočnih udara bure i susnježice.




Na cestama u Gorskom kotaru i Lici ima ugaženog ili razmočenog snijega, a na pojedinim se dionicama vozi usporeno i otežano. Kolnici su mjestimice mokri i skliski u Istri i Dalmaciji. Zbog niskih temperatura na vlažnim je dijelovima kolnika u unutrašnjosti moguća poledica.


Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme.


Zbog jakog vjetra na dionici autoceste A7 Draga-Šmrika te Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te od Senja do Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a između Novog Vinodolskog i Senja te od Karlobaga do Svete Marije Magdalene zabrana je još za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).


Zbog prometne nesreće vozi se uz ograničenje brzine jednim trakom na autocesti A3 Bregana-Lipovac između Kutine i Novske, u smjeru Lipovca (oko 112. km) te na 150. km kod čvora Okučani u smjeru istoka.


Večeras od 22 sata do 6 sati ujutro, zbog radova u tunelu Učka vozit će se uz posebnu regulaciju prometa.


Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u Karlovačkoj, Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji – DC1 Čeglje (gr.ž.ZG)-Krnjačko Zagorje -Slunj-Grabovac-Vaganac-Korenica-čvor Udbina-Ondić-Gračac-Palanka-Oćestovo (Knin); DC23 Donje Dubrave-Josipdol-Kapela-Senj; DC25 Korenica-Lički Osik-Gospić-Karlobag; DC27 Gračac-Zaton Obrovački; DC42 Ljubošina-čvor Ogulin (A1)-Josipdol-Poljanak-Selište Drežničko; DC50 Žuta Lokva-Špilnik-Lički Osik; Gospić-Štikada-Gračac (DC27); DC52 Špilnik-Korenica; DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo; DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo; DC429 Selište Drežničko; DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča; ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Srb i na svim lokalnim i županijskim cestama na području cijele Ličko-senjske županije.


Za sav promet zbog sniježne vijavice u Lici zatvorene su: državna cesta DC218 Dobroselo (g.ž.LS) – Mazin – Bruvno (D1), ŽC5110 Alan-Krivi Put-Prokike, te lokalne ceste Senj-Podbila, u mjestu Francikovac, Stolac, Veljun Primorski, Selo Vratnik, Grabarje.


Zimski uvjeti na proglašeni su i na cestama u Primorsko-goranskoj županiji na DC3 Zdihovo-Gornje Jelenje-Kikovica; DC32 GP Prezid-Parg-Delnice; DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin; DC203 GP Brod na Kupi-Delnice; DC305 Parg-Čabar; DC429 Selište Drežničko (DC42)-Prijeboj; DC501 Gornje Jelenje- čvor Oštrovica-Meja; ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak; ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk; ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine; ŽC5030 Platak-Kamenjak; ŽC5110 Krmpote-Alan; ŽC5032 Gornje Jelenje do Crni Lug; ŽC5062 Bribir-Lukovo; ŽC5094 Breze-Stalak; LC58031 Zalesina-Stari Laz i na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Gorskog kotara.


Županijska cesta Lukovo-Lić otvorena je samo za osobna vozila.


Zbog odrona zatvorena je za sav promet županijska cesta ŽC3275 Stankovac-Jame.


Zbog tehničkih poteškoća u carinskom prometu na graničnom prijelazu Slavonski Šamac prekinut je promet teretnih vozila na ulazu u Hrvatsku.


Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na graničnim prijelzima Prezid, Čabar i Brod na Kupi.


Zbog loših vremenskih uvijeta u prekidu je katamaranska linija Ubli- Vela Luka- Hvar- Split.