Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
18. siječnja 2020.
Reakcija MOST-a

video Grmoja uhvatio priliku za agitaciju: Uspio je u izjavu ugurati gospodarski pojas, talijanski imperijalizam i 'velikosrbina Vučića'

foto: screenshot
foto: screenshot
Autor:
Objavljeno: 11. veljača 2019. u 19:47 2019-02-11T19:47:00+01:00

"Hrvatska Dalmacija i Istra su puno pretrpjele od talijanskog imperijalizma, preživjeli smo talijanski fašizam, a i dan danas se Talijani koriste naše resurse i naše more, dok hrvatska vlada ne želi proglasiti isključivi gospodarski pojas."

Na kontroverzne izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonio Tajanija reagirao je i Nikola Grmoja iz MOST-a, snimivši mobitelom vlastitu izjavu, kojom je agitirao za svoju stranku na predstojećim europskim izborima. U izjavi je našao mjesta čak i za "velikosrbina Aleksandra Vučića". Glas za Andreja Plenkovića, rekao je, glas je za Vučića i "talijanskog imperijalistu Tajanija".

- Predsjednik Europskog parlamenta i veliki prijatelj premijera Plenkovića Antonio Tajani izjavio je na konferenciji u Basovizzu da pozdravlja talijansku Istru i Dalmaciju. Ovdje, iz hrvatske dalmacije poručujem mu da kada MOST uđe u Europski parlament neće se više tako lako šepuriti s ovakvim izjavama. Hrvatska Dalmacija i Istra su puno pretrpjele od talijanskog imperijalizma, preživjeli smo talijanski fašizam, a i dan danas Talijani koriste naše resurse i naše more, dok hrvatska vlada ne želi proglasiti isključivi gospodarski pojas. Naša odluka o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa nalazi se na dnu dnevnog reda hrvatskog Sabora već više od godinu dana. Drage Hrvatice i Hrvati, dragi građani Hrvatske, prije europskih izbora važno je da znate da je glas za Andreja Plenkovića glas za europske pučane, zapravo glas za velikosrbina Aleksandra Vučića i glas za talijanskog imperijalistu Antonija Tajanija, rekao je Grmoja.

POGLEDAJTE VIDEO

Na tajanijeve izjave reagirala je i zastupnica MOST-a Ines Strenja, čije su poruke na tragu poruka stranačkog joj kolege Grmoje.

- Riječima „živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine“ gospodin Antonio pokazao je ne samo da nije položio ispit iz Povijesti, nego i političke kulture, ljudskog morala i etike. Ovim sramotnim istupom dovodi u pitanje temeljne principe UE. Drugim riječima, pokazuje nepoštovanje prema Istri i Dalmaciji odnosno čitavoj Hrvatskoj kao članici EU, navela je Strenja Linić.

Gospodin Tajani, istaknula je, "ne zna da su u današnjoj Hrvatskoj još živi i svjedoci i narodno sjećanje o teroru u Istri i Dalmaciji pod vlašću fašističke Italije".

- Izgleda sasvim prozirna namjera gospodina Tajanija da odavanjem počasti žrtvama u Basovizzi želi uvjeriti Talijane da se trebaju ponositi fašističkom prošlošću kao da se radi o talijanskom patriotizmu i domoljublju. Radi se o drskim lažima i povijesnim krivotvorinama koje niti s ovakvim govorima neće nikada dobiti podršku niti kod pripadnika talijanske manjine u Hrvatskoj, a nadamo se niti kod građana današnje prijateljske i bliske nam Italije. Glas za Plenkovića i HDZ na EU izborima glas je za Tajanija i talijanski imperijalizam. I jasno je stoga zašto se još uvijek čeka na proglašenje isključivog gospodarskog pojasa. Činjenica da se sad ne želi ni ispričati za izjavu, jasno govori o tome tko danas vodi Europski parlament, te je još jasnije da se za suverenu Hrvatsku moramo boriti u Briselu, zaključila je zastupnica MOST-a. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.