Most o aferi hotmail

Grmoja: Posljednji mail pokazao da se Plenković triput sastao s grupom Borg

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Iz objavljene korespondencije je zanimljivo, primijetio je Grmoja, da se tu radi o planu koji nema veze sa zakonom već se radi o planu nacionalizacije Agrokora



ZAGREB Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ustvrdio je u četvrtak da se iz posljednjeg e-maila koji je vezano uz aferu Hotmail objavio Index vidi da je premijer Andrej Plenković u tri navrata imao sastanke s tzv. grupom Borg koja mu je predstavila neke prijedloge i rješenja, a potvrdilo se, kaže, da je posljednja verzija lex Agrokora došla u Vladu sat, dva prije sjednice užeg kabineta.


Odgovarajući u Hrvatskom saboru na pitanja novinara koje je zanimalo je li Most vidio prijedlog zakona s obzirom da su njegovi ministri tada još bili članovi Vlade, Grmoja je rekao da su oni, odnosno Ministarstvo pravosuđa dobili zakon tri dana prije izglasavanja.


Iz objavljene korespondencije je zanimljivo, primijetio je Grmoja, da se tu radi o planu koji nema veze sa zakonom već se radi o planu nacionalizacije Agrokora.




»Cijelo vrijeme smo govorili, nije postojala radna skupina za izradu lex Agrokora nego skupina koja treba analizirati financijsko stanje i moguće utjecaje na hrvatsko gospodarstvo«, rekao je Grmoja, dodavši da je tu problem u cijeloj priči na koji oni nemaju odgovora.


Stoga su, pojasnio je, čitavo vrijeme pitali tko je pisao zakon, otkud Boris Šavorić u toj priči i je li on uz Martinu Dalić i ljude koji su vjerojatno sudjelovali, pravi pisac zakona. Pitanje je, kazao je, kako je ta skupina, uz dodatak Šavorića, postala skupina koja piše zakon. Grmoja smatra da treba pitati premijera tko je Šavorića ubacio i tu priču, a vrlo mogućim drži da je to učinio premijer.


Grmoja je također rekao kako se iz korespondencije jasno vidi da oni nisu bili obaviješteni o sastancima, te da je model koji je predstavila zaklada za etično financiranje predstavljen u vladi, da je bio prihvatljiv Plenkoviću i Davoru Božinoviću, ali da ga se nikako nije stiglo predstaviti Martini Dalić ili ona nije željela da joj ga se predstavi s obzirom da je ekipa imala ‘neki drugačiji plan’.


Politički tajnik Mosta opisao je okolnosti u kojima je Most napustio koalicijskog partnera HDZ.


»U petak sam Božinoviću rekao da će Most na Vladi i u Hrvatskom saboru glasati protiv ministra financija Zdravka Marića iz čega je bilo jasno da više nema koalicije između Mosta i HDZ-a, u utorak je potpisan ugovor između Agrokora i Alix partnera, u srijedu je Alix partners angažirao kao podizvođače ove ljude, a u četvrtak je na Vladi poznata scena gdje Mostovi ministri glasaju protiv Zdravka Marića, a premijer razrješuje te ministre«, rekao je Grmoja.


Zanimljivo mu je da su se tada odlučili formalizirati te stvari koje su možda unaprijed pripremili jer su znali da više nema Mosta u Vladi. »Mi bismo iz Vlade tražili odgovornost, a to je puno opasnije nego kad to sad tražimo iz oporbe jer vidimo da ovi koalicijski partneri HDZ-a ne stvaraju velike probleme«, poručio je Grmoja.