Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 3
Sutra: 12° 12° 3
27. siječnja 2020.
Ministarstvo vanjskih poslova

Grlić Radman: Zabrinjavajući su tonovi koji stižu iz BiH

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 1. kolovoz 2019. u 13:25 2019-08-01T13:25:00+02:00

»Predsjednica je to demantirala. Mi stojimo iza toga«, rekao je u četvrtak novi ministar vanjskih i europskih poslova pred Banskim dvorima. »S druge strane, zabrinjavajuće je kakvi su tonovi i reakcije na to, što nije uobičajeno«, dodao je Grlić Radman

ZAGREB Ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman u četvrtak je rekao kako su zabrinjavajući tonovi koji stižu iz Bosne i Hercegovine zbog teksta koji je objavio, pa povukao izraelski list Jerusalem Post u kojem stoji da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla da je BiH pod kontrolom militantnog islama.

Greer Fay Cashman, novinarka izraelskog lista Jerusalem Post, napisala je kako je Grabar-Kitarović na zatvorenom sastanku s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom kazala da je BiH pod kontrolom militantnog islama te da ljudi povezani s Iranom i terorirstičkim organizacijama diktiraju politiku te zemlje.

Hrvatska predsjednica je snažno odbacila te napise, u novoj verziji teksta izbačen je sporni dio, no to nije zaustavilo niz žestokih reakcija koje su stigle iz BiH.

»Predsjednica je to demantirala. Mi stojimo iza toga«, rekao je u četvrtak novi ministar vanjskih i europskih poslova pred Banskim dvorima.

»S druge strane, zabrinjavajuće je kakvi su tonovi i reakcije na to, što nije uobičajeno«, dodao je Grlić Radman.

Istaknuo je da je Hrvatska »odgovorna europska zemlja kojoj je svakako stalo do europske perspektive BiH« i da želi rješavati sva kompleksna pitanja između dvije zemlje.

»U Daytonskom sporazumu stoji ravnopravnost svih naroda, tako da biraju svog člana predsjedništva i to treba zadovoljiti«, rekao je Grlić Radman.

»BiH treba biti u duhu Daytonskog sporazuma, kako je konstituirana – dakle kao cjelovita, suverena država tri jednakopravna, konstitutivna naroda«, rekao je i zaključio kako se »mora graditi dijalog«.

Najoštrije komentare u BiH zbog pisanja Jerusalem Posta imao je bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović. On je u četvrtak rekao kako neće Hrvatskoj dopustiti »paternalistički odnos« prema njegovoj zemlji.

On je ranije, na temelju medijskih navoda koji su kasnije povučeni, ustvrdio kako hrvatska predsjednica provodi »agresivnu i ksenofobnu politiku zvaničnog Zagreba prema BiH i Bošnjacima koja ima sve elemente fašizma« te je poručio kako bi se Grabar Kitarović trebala pozabaviti neofašističkim pojavama u svojoj državi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.