Ministarstvo vanjskih poslova

Grlić-Radman: Komšić je zlouporabio UN i iznio svoj osobni stav kada je govorio o NDH

Hina

Snimio Ddarko JELINEK

Snimio Ddarko JELINEK

»Komšić je zlouporabio govornicu Opće skupštine UN-a budući da je iznosio vlastite stavove i nije imao suglasnost tročlanog predsjedništva, što je uobičajena praksa. Njegov narativ je njegov osobni stav«, rekao je Grlić-Radman u nedjelju u izjavi novinarima



ZAGREB Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić zlouporabio je UN budući da je u New Yorku iznosio vlastite stavove, a nije imao suglasnost tročlanog predsjedništva, rekao je u nedjelju hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić-Radman, referirajući se na Komšićevu izjavu da danas pojedinci u Hrvatskoj niječu činjenicu da je u razdoblju NDH počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima.


Komšić je, kako je u subotu priopćeno iz njegova ureda, ustvrdio na sastanku s UN-ovim dužnosnikom u New Yorku da se danas u Hrvatskoj niječe činjenica da je u razdoblju kvislinške Nezavisne Države Hrvatske počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima, kao što i bosanski Srbi odbijaju priznati genocid u Srebrenici.


»Komšić je zlouporabio govornicu Opće skupštine UN-a budući da je iznosio vlastite stavove i nije imao suglasnost tročlanog predsjedništva, što je uobičajena praksa. Njegov narativ je njegov osobni stav«, rekao je Grlić-Radman u nedjelju u izjavi novinarima.




U priopćenju iz Komšićeva ureda u Sarajevu kaže se da se on u New Yorku susreo s posebnim izaslanikom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za sprječevanje genocida Adamom Diengom te da su obojica konstatirali da je neprihvatljivo nijekanje zločina i genocida počinjenih tijekom posljednjeg rata u BiH.


»Komšić je istaknuo apsurdnu činjenicu da se sa začuđujućom upornošću i dan danas u entitetu Republika Srpska institucionalno niječe genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca niječe zločin genocida nad Srbima, Romima i Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH«, stoji u priopćenju iz njegova ureda.


Grlić-Radman istaknuo je da u svakom demokratskom društvu postoje »pojedinci koji odstupaju od dominantnih vrijednosti za koje se zalaže pojedino demokratsko društvo«, a da Hrvatska oduvijek osuđuje sve totalitarne režime.


»Hrvatska se odredila i osudila sve totalitarne režime, od prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a tako i stoji u Ustavu, mi smo okrenuti prema budućnosti pa nas čudi da se on bavi prošlošću umjesto svojim položajem političara u BiH… svojim izjavama i ponašanjem ide u krivom pravcu, on djeluje destabilizirajuće ne samo na položaj sva tri konstitutivna naroda nego i na susjedne zemlje«, zaključio je Grlić-Radman.


Izrazio je pritom čuđenje što Komšić nije osudio deklaraciju SDA koja govori o unitarnoj BiH.


Govoreći o Komšiću, naglasio je ponovno da »Hrvatska i dalje snažno naglašava da on nije izabran voljom hrvatskog naroda, što je protivno duhu i slovu washingtonskog i daytonskog sporazuma, on ne predstavlja hrvatski narod«.


Komšić bi se više trebao baviti, smatra hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova, reformskim procesima, vladavinom prava, demokratskim vrijednostima u BiH, imati viziju budućnosti, mira i stabilnosti, a RH od prvog dana podržava cjelovitu BiH s jednakopravnošću tri konstitutivna naroda. Uz to, Hrvatska podržava i europsku budućnost Bosne i Hercegovine. Onaj tko želi biti lider mora imati viziju budućnosti, rekao je.


Dodao je da je u subotu posjetio Banju Luku, gdje su danas Hrvati iznimno malobrojni za razliku od razdoblja prije rata, ali da ondje Komšić još nije bio.