Potpredsjednik SDP-a

Grbin pozvao Bernardića na ostavku jer stranku “vodi loše”, podržali ga i Ranko Ostojić i Željko Jovanović

Tihana Tomičić

Rekao je da će na konvenciji u prosincu očito biti potrebno da se šefa stranke opozove. Rekao je da je ostavku na mjesto potpredsjednika Odbora za Ustav podnio jer SDP stalno vrluda u stavovima, a posebno je kritizirao Bernardićevu poruku da iz saborskih klupa odu oni SDP-ovci kojima se ne sviđa kako se stranka sada vodi

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin pozvao je večeras gostujući u dnevniku Nove TV Davora Bernardića na ostavku jer stranku “vodi loše”. Rekao je da će na konvenciji u prosincu očito biti potrebno da se šefa stranke opozove.Rekao je da je ostavku na mjesto potpredsjednika Odbora za Ustav podnio jer SDP stalno vrluda u stavovima, a posebno je kritizirao Bernardićevu poruku da iz saborskih klupa odu oni SDP-ovci kojima se ne sviđa kako se stranka sada vodi.

– Imao sam privilegiju raditi s Ivicom Račanom i sa Zoranom Milanovićem i njih dvojica si nikada ne bi dopustili takve riječi. SDP je stranka koja uključuje, a ne stranka koja isključuje. To što je predsjednik stranke jučer rekao je potpuno neprimijereno i osjetio sam se duboko pogođen tim riječima”, rekao je.


Iako se jasno usprotivio Bernardiću, Grbin ovime nije izrijekom najavio svoju kandidaturu za predsjednika.


Odmah su ga podržali Ranko Ostojić, a u izjavi za naš list i Željko Jovanović, koji je rekao:




– Bernardić je od dečka koji obećava vrlo brzo postao predsjednik koji zabrinjava, a sa svojim šaptačima Komadinom i Ostojićem vodi SDP nepovratno u političku marginalnost. Sad je svima kojima je SDP i socijaldemokracija na prvom mjestu jasno da SDP treba novo vodstvo u kojem ne vidim ni Bernardića ni Komadinu ni Ostojića. Po meni nove lidere zajedno predstavljaju Pedja Grbin i Siniša Hajdaš Dončić. Istup Bernardića i Komadine na ovotjednom klubu zastupnika SDP pokazali su da oni nisu ljudi koji okupljaju nego rasturaju SDP. S njima SDP Hrvatske nema budućnost.


Peđa Grbin je objasnio da on smatra da Bernardić na klubu u utorak nije dobio dvije potpore: nije dobio potporu za način na koji vodi stranku i način na koji komunicira svoju politiku u Klubu, a o istražnom povjerenstvu i uvjetovanju s izborim ustavnih sudaca na kraju nismo ni glasali, rekao je.


Ocjenjuje da Bernardić stranku vodi u uskom krugu ljudi, uz Komadinu i Rajka Ostojića, dok se svi drugi osjećaju isključenima, a rješenje vidi u konvenciji:


– Mi do kraja godine imamo izvještajnu konvenciju. Međutim, naš se Statut ne razlikuje bitno izvještajnu od izborne konvencije. Svaka konvencija stranke ima puno pravo i puno mogućnost raspravljati o vodstvu stranke. Primjerice, konvencija može opozvati bilo kojeg člana Predsjedništva, uključujući i predsjednika. Bojim se da ćemo morati doći do toga ako se neke stvari brzo ne poprave, odnosno ne promijene, ako se neke stvari ne dogode, da na konvenciji stranke raspravljamo o povjerenju izabranog vodstva SDP-a.


Na pitanje boji li se da bi zbog ovoga mogao biti isključen, rekao je da je mogao zabiti glavu u pijesak, ili reagirati, ukazati na probleme i reći da je došlo vrijeme da te probleme počnemo rješavati. Izabrao sam ovo drugo, bez obzira na to koje će to posljedice imati za mene, rekao je.


No, po njemu bi najbolji scenarij bio da Bernardić sam ode:


– Ono što ja smatram najboljim scenarijem je da iskoristimo činjenicu da moramo napokon održati lokalne unutarstranačke izbore i da paralelno s njima provedemo izbore gdje će članovi stranke u konačnici odlučiti je li ovo najbolje ili ne.