Hrvatska jedinstvena u svijetu

Grbin: Predsjednica države pokazuje kako izbjeći platiti porez državi kojoj je predsjednica

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Molim predsjednicu da se počne ponašati kako mora, da prestane dijeliti društvo, da prestane s kampanjom za predsjedničke izbore jer su oni završeni, da prestane biti marioneta HDZ-a i Tomislava Karamarka, kazao je Grbin



Član Glavnog odbora SDP-a Peđa Grbin prozvao je u srijedu predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović da se »kao HDZ-ova marioneta otvoreno uključila u kampanju za parlamentarne izbore«.


Izjave kojima je Kolinda Grabar-Kitarović opetovano prozvala premijera Zorana Milanovića za nedostatak dijaloga, a pogotovo kako se nada da će na toj funkciji nakon izbora biti neka druga osoba s kojom će imati bolje odnose, pokazuju da se predsjednica direktno uključila u kampanju, rekao je Grbin na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a.



Ustvrdio je da su dva bivša predsjednika, Stipe Mesić i Ivo Josipović, nisu dopuštali takvo ponašanje već su svoju funkciju obnašali u skladu s Ustavom.




»Sadašnja je predsjednica postala de facto glasnogovornica Tomislava Karamarka. Ona iznosi niz neistina, vrluda u izjavama, daje obećanja koja poslije povlači«, kazao je Grbin dodajući da je Grabar-Kitarović odustala od preseljenja u Visoku ulicu i smanjenja broja zaposlenih u svom uredu.


»Predsjednica svaki dan poziva predsjednika Vlade na ostavku, iako joj to Ustavom nije dozvoljeno. Svojim primjerom pokazuje kako izbjegavati porez, pristaje na proslavu obljetnice ‘Oluje’ u Zagrebu, a potom odustaje«, pobrojao je Grbin.


»Molim predsjednicu da se počne ponašati kako mora, da prestane dijeliti društvo, da prestane s kampanjom za predsjedničke izbore jer su oni završeni, da prestane biti marioneta HDZ-a i Tomislava Karamarka«, kazao je.


Poručio je kako potpuno razumije želju i volju predsjednice da sredstva koja je dobila za troškove kampanje donira u humanitarne svrhe.


»Međutim, ako ste na čelu države, a država je propisala porez, predsjednica bi svojim primjerom trebala pokazati kako porez treba platiti, a ne pokazivati kako se porezi izbjegavaju«, kaže Grbin.


Pritom nije želio ulaziti u zakonitost namjere predsjednice da novac donira preko HDZ-a, koji kao stranka ne mora plaćati porez na donacije, već je poručio kako će o tome je li sve u skladu sa zakonom svoje reći Porezna uprava.


»HDZ je poznat po primanju raznih donacija vezanih uz financiranje svoje kampanje, ali ovdje to nije pitanje. Ne možete svojim primjerom pokazivati da je dobro tražiti rupe u zakonu«, istaknuo je Grbin.


SDP-ovac Stazić raspravu iskoristio je priliku u Saboru da bi predsjednicu Republike prozvao zbog izbjegavanja plaćanja poreza.


Prema medijskim napisima ona će humanitarnim udrugama donirati više od milijun kuna koje je primila zahvaljujući ulasku u drugi krug predsjedničkih izbora, a novac će, kako pišu mediji, da izbjegne plati porez, prvo uplatiti na račun HDZ-a koji bi ga trebao proslijediti udrugama.


“To je jedinstven slučaj u svijetu da predsjednik države izbjegava platiti porez državi kojoj je predsjednik. Kada bi se tako nešto dogodilo u SAD-u Vrhovni sud bi reagirao pokrećući postupak i prisilio takvog predsjednika na ostavku. Kako će to predsjednica izvesti i to smo saznali, preko organizacije koja je za to specijalizirana, a kojoj je to takoreći core busines preko HDZ-a. Ona će uplatiti novac HDZ-u, a HDZ će onda izbjegavajući plaćanje poreza, sekundirajući u toj poreznoj prevari u toj utaji poreza kasnije proslijediti taj novac kome predsjednica kaže da ga treba proslijediti”, zaključio je Stazić.