Novosti u metropoli

Gradska skupština jednoglasno odlučila o gradnji spomenika Franji Tuđmanu i Spomenika domovini

Hina

Foto: N. REBERŠAK

Foto: N. REBERŠAK

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu, čiji je autor kipar Kuzma Kovačić, umjesto na Trgu dr. Tuđmana, podići će se na javnoj površini Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice



Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno su u utorak prihvatili odluke o podizanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te Spomenika domovini u gradskoj četvrti Trnje.


Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu, čiji je autor kipar Kuzma Kovačić, umjesto na Trgu dr. Tuđmana, podići će se na javnoj površini Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice, koja predstavlja produžetak Lenucijeve potkove prema jugu.


Spomenik domovini, autora Nenada Fabijanića, bit će podignut na Trgu Stjepana Radića.




Gradski zastupnici prihvatili su i izmjene i dopune Odluke o Stipendiji Grada Zagreba za učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine. Njima se propisuje da najmanje dva člana Povjerenstva za dodjelu stipendije za učenike i studente romske manjine iz redova stručnih djelatnika s područja obrazovanja, moraju biti pripadnici romske manjine, umjesto dosadašnjeg jednog.


Kao kriterij za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu stipendije određuju se postignuti i priznati izvannastavni i izvanškolski rezultati tijekom srednjeg obrazovanja, odnosno rezultati u struci tijekom studija.


Utvrđeno je izračunavanje prosjeka ocjena i broja ostvarenih bodova temeljem prosjeka ocjena na dvije decimale. Učenici 1. razreda srednje škole moći će ostvariti bodove za rezultate postignute od 5. do 8. razreda osnovne škole, a studenti 1. prve godine za rezultate postignute za vrijeme srednjeg obrazovanja.


Zastupnici su prihvatili i odluku kojom Grad Zagreb daje jamstvo Kliničkoj bolnici »Sveti Duh«, za kreditno zaduživanje kod Privredne banke za iznos od 40 milijuna kuna.