Novi slučaj

Gradonačelnik Kutine odgovorio zašto je bio na postavljanju ploče HOS-a

Dražen Ciglenečki

Foto Nikola Cutuk / PIXSELL

Foto Nikola Cutuk / PIXSELL

SDP je proteklih tjedana tražio od Plenkovićeve vlade da makne spornu ploču iz Jasenovca, u kojem je načelnica općine iz HDZ-a, a sad, eto, imaju »Za dom spremni« u gradu kojim oni upravljaju



Vlada Andreja Plenkovića još nije osnovala povjerenstvo koje bi se trebalo baviti i spomen obilježjem u Jasenovcu, koje sadrži grb HOS-a s pozdravom »Za dom spremni«, a tridesetak kilometara sjevernije, u Kutini, osvanula je još jedna takva ploča. Nju je 30. prosinca prošle godine, u spomen Zdravku Bezuku, HOS-ovcu poginulom u Vukovaru, postavio bivši pripadnik te postrojbe Damir Markuš, a posebno je zanimljiva činjenica da je gradonačelnik Kutine Andrija Rudić član SDP-a.


Rudić je, kao i, primjerice, HSS-ov saborski zastupnik Željko Lenart, bio prisutan na otkrivanju ploče u sportskom parku koji nosi Bezukovo ime. Blagoslov je obavio sisački biskup Vlado Košić, a Markuš je tom prilikom najavio još brojna spomen obilježja sa »Za dom spremni« širom Hrvatske.


Nije nadležan


Gradonačelnik Rudić nije nam znao reći je li gradska uprava Kutine odobrila postavljanje ove ploče u naselju Krč, a smatra da »Za dom spremni« nadilazi nadležnost lokalne samouprave.




– Bio sam pozvan na otkrivanje spomen ploče poginulom branitelju iz Kutine koji je dragovoljno otišao Hrvatsku braniti u Vukovar. Mislim da je svakom branitelju potrebno odati poštovanje. Problem koji spominjete trebaju riješiti institucije na razini države, koje upotrebu grba registrirane udruge moraju ili dozvoliti ili zabraniti, rekao nam je Rudić.


SDP je proteklih tjedana tražio od Plenkovićeve vlade da makne spornu ploču iz Jasenovca, u kojem je načelnica općine iz HDZ-a, a sad, eto, imaju »Za dom spremni« u gradu kojim oni upravljaju.


Član predsjedništva SDP-a Arsen Bauk, koji je kao član saborskog Odbora za Ustav sudjelovao u dogovaranju zaključka kojim se nadležna državna tijela pozvalo da poduzmu nužne radnje u Jasenovcu, također misli da lokalne vlasti ništa ne mogu u ovakvim slučajevima.


– Pitanje ploče u Kutini treba riješiti na sličan način kao i u Jasenovcu. Vjerujem da će se svi složiti, ona ploča u Jasenovcu zbog mjesta na kojem je postavljana ipak ima veću težinu. Ali, unatoč tome za mene »Za dom spremni« predstavlja jednak problem bilo gdje u Hrvatskoj, podsjećam da je Josip Šimunić prekršajno kažnjen za uzvikivanja tog pozdrava u Zagrebu. Dakle, nadležna tijela, policija i Državno odvjetništvo, morali bi i u Kutini, kao i u Jasenovcu, podnijeti prekršajne prijave protiv onih koji su postavljali te ploče, ističe Bauk.


Napad iz HDZ-a


HDZ-u u Kutini, pak, nimalo ne smeta »Za dom spremni«, oni su nezadovoljni jer misle da je Rudić bio na otkrivanju ploče u predizborne svrhe. »Gradonačelnik Rudić želi skrenuti pažnju javnosti sa katastrofalnog stanja gospodarstva u Kutini i svojeg nerada. Na ovakav način želi maskirati svoj četverogodišnji nerad i manipulacijom braniteljskom populacijom u predizborne svrhe skrenuti pažnju sa najvažnijih područja koja brinu stanovnike Kutine«, navodi se u priopćenju HDZ-a Kutine.