RBA analize

Građani ‘štede’ na tekućim računima zbog snažnog pada kamata na depozite

Aneli Dragojević Mijatović

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Primjerice, prema podacima središnje banke kamatna stopa na oročenje deviznih depozita od strane kućanstava na rok od više od dvije godine je u kolovozu ove godine iznosila 0,67 posto, i u usporedbi s istim mjesecom lani, kada je iznosila 1,24 posto, gotovo je dvostruko niža«, pojašnjavaju analitičari RBA



RIJEKA Sve više građana novčane viškove drži na tekućim i žiro računima umjesto da ih oročava, što potvrđuju i podaci iz najnovije analize Raiffeisen banke prema kojoj je depozitni novac krajem kolovoza dosegnuo 69,8 milijardi kuna što je rast od 4,1 posto na mjesečnoj i 23,1 posto na godišnjoj razini. Razlog su izrazito niske kamate na oročenja.


»Rast depozitnog novca posljedica je (osim oporavka gospodarstva) i sklonosti domaćih sektora držanju likvidnije financijske imovine u uvjetima kontinuiranog pada kamatnih stopa na štedne i oročene depozite.Primjerice, prema podacima središnje banke kamatna stopa na oročenje deviznih depozita od strane kućanstava na rok od više od dvije godine je u kolovozu ove godine iznosila 0,67 posto, i u usporedbi s istim mjesecom lani, kada je iznosila 1,24 posto, gotovo je dvostruko niža«, pojašnjavaju analitičari RBA.


Inače, depoziti kućanstava krajem kolovoza iznosili su 32,2 milijarde kuna i činili su 46,2 posto ukupnog depozitnog novca.




Očekivano, kažu u RBA, nastavljen je i rast gotovog novca izvan banaka koji se u kolovozu popeo na gotovo 26,7 milijardi kuna, zabilježivši tako rast od 0,5 posto na mjesečnoj i 12,6 posto na godišnjoj razini.


»Posljedica je to i sezonskih kretanja gdje u ljetnim mjesecima raste potražnja za kunama u obliku gotovog novca izvan banaka«, navodi se.


Općenito, gotov novac izvan kreditnih institucija i depozitni novac na godišnjoj razini rasli, dok su štedni i oročeni devizni depoziti na godišnjoj razini zabilježili pad od 3 posto te su u kolovozu iznosili 167,4 milijardi kuna.Prema očekivanjima RBA analitičara, likvidnost će tijekom cijele 2018. ostati iznimno visoka podržavajući nastavak razdoblja niskih kamatnih stopa.