Posjet Scotta A. Howella

Grabar-Kitarović primila zapovjednika specijalnih snaga NATO-a u Afganistanu

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Howell se posebno osvrnuo na ulogu policijskih i vojnih specijalnih snaga Afganistana, čije je ustrojavanje i obuka jedna od temeljnih zadaća NSOCC-A, a u kojoj pripadnici hrvatskih oružanih snaga iz sastava Zapovjedništva specijalnih snaga igraju istaknutu ulogu



ZAGREB Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u ponedjeljak zapovjednika NATO-ovih specijalnih snaga u Afganistanu (NSOCC-A) general bojnika Scotta A. Howella koji ju je informirao o stanju u Afganistanu i postignutom napretku u političkoj stabilnosti vlade nacionalnog jedinstva, koja se pozitivno održava i na razvoj i održavanje sposobnosti afganistanskih sigurnosnih snaga, priopćio je Pantovčak.


Posebno se osvrnuo na ulogu policijskih i vojnih specijalnih snaga Afganistana, čije je ustrojavanje i obuka jedna od temeljnih zadaća NSOCC-A, a u kojoj pripadnici hrvatskih oružanih snaga iz sastava Zapovjedništva specijalnih snaga igraju istaknutu ulogu.


Howell je naglasio kako je diljem Afganistana u obuci policijskih specijalnih snaga jasno vidljiv pečat koji su pripadnici hrvatskih oružanih snaga ostavili na njihove instruktore, ocjenjujući hrvatski angažman kao jednu od sjajnih priča o uspjehu u misiji »Resolute Support« (Odlučna potpora), priopćeno je iz Ureda predsjednice.




Predsjednica i vrhovna zapovjednica oružanih snaga u razgovoru je naglasila posvećenost Hrvatske budućnosti Afganistana i jasnu namjeru daljnjeg angažmana u misiji »Odlučna potpora« do ispunjenja njezinog mandata, razvoja sposobnih i samoodrživih sigurnosnih snaga Afganistana.


Pritom se posebno osvrnula na potrebu dodatnog promicanja i poticanja uloge novog naraštaja vojnih, političkih i civilnih predvodnika, koji će još uspješnije prevladati etničku podijeljenost i ojačati nacionalnu koheziju Afganistana.


Istaknula je i pitanje položaja žena u afganistanskom društvu, koji i dalje nije zadovoljavajući, što se odražava i u neravnopravnom položaju žena u afganistanskim sigurnosnim snagama koje su završile savezničke obučne programe, priopćeno je.


Glede budućeg političkog razvoja Afganistana, hrvatska predsjednica i general Howell usuglasili su se o nužnosti povećane političke uključivosti, kao prvom koraku prema nacionalnoj pomirbi, nužnom preduvjetu trajne stabilnosti Afganistana.


Predsjednica Grabar-Kitarović razmijenila je s generalom Howellom i razmišljanja o prijetnji širenja utjecaja Islamske države u Afganistanu koja je prošli tjedan izvršila teroristički napad na bolnicu u Kabulu u kojem je poginulo više od 30 ljudi.