Predsjednica u Velikoj Cigleni

Grabar-Kitarović obišla prvu hrvatsku geotermalnu elektranu u izgradnji

Hina

NL arhiva

NL arhiva



BJELOVAR Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović obišla je u utorak gradilište u Velikoj Cigleni pored Bjelovara gdje bi u prvoj polovici iduće godine u probni rad trebala biti puštena prva hrvatska geotermalna elektrana snage 10 megavata, ujedno i najveća geotermalna elektrana u kontinentalnom dijelu Europe koja radi na ORC principu.


Gradnja je počela na proljeće 2015., a vrijednost investicije turskog MB holdinga, koji je otkupio udio u Geoenu, procjenjuje se na oko 35 milijuna eura u prvoj fazi.


Glavni izvođač radova na montaži, puštanju u rad i spajanju na mrežu je slavonsko-brodska tvrtka »Đuro Đaković«.




Izvorište geotermalne vode u Velikoj Cigleni otkriveno je prije gotovo tri desetljeća kad je Ina istraživala moguća nalazišta nafte i plina na bilogorskom području. S temperaturom od 176 stupnjeva Celzijusovih na izvorištu, to je nalazište jedno od najtoplijih u Europi.


Predsjednica svoj drugi radni dan u privremenom uredu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nastavlja susretom s građanima Grubišnog Polja u Centru za kulturu i informiranje i obilaskom Spomen-sobe hrvatskim braniteljima.


U Daruvaru će se upoznati s investicijama u Daruvarskim toplicama, najuspješnijom zdravstvenom ustanovom na području Bjelovarsko-bilogorske županije, gdje se do kraja godine planira završiti preuređenje ulaza u što je uloženo pet milijuna kuna.


Predsjednica će posjetiti i Centar Rudolf Steiner koji skrbi za djecu i mlade s teškoćama u razvoju.


S građanima će se susresti i u garešničkom hotelu Garić, a u Čazmi posjetiti tvrtku »Čazmatrans-Nova d.o.o.« te obići »Božićnu priču Salajevih« u mjestu Grabovnica.