"Ispunila" obećanje

Grabar Kitarović neće dobiti cijelu palaču u Visokoj, nego samo jedan dio. Evo što ćemo joj još plaćati

Dražen Ciglenečki

Država će joj pet godina plaćati i vozača sa službenim vozilom, i dvije službenice. Prvih šest mjeseci imat će pravo na punu plaću u iznosu 24 tisuće kuna i zatim još pola godine 50 posto tog iznosa



Na kraju će Kolinda Grabar-Kitarović ipak moći reći da je ispunila glavno predizborno obećanje što ga je dala još 2014. godine. Nije to uspjela tijekom petogodišnjeg mandata predsjednice Republike, ali će nakon odlaska s dužnosti useliti u državnu rezidenciju u Visokoj ulici. Taj je, naime, objekt Vlada Andreja Plenkovića odredila za Ured bivše predsjednice. Da je Kolinda Grabar-Kitarović pristala nakon izborne pobjede svoj Ured, u skladu s najavom iz kampanje, s Pantovčaka premjestiti u Visoku ulicu, gdje je u Ministarstvu vanjskih poslova započela raditi u državnoj amdministraciji, možda bi joj to pomoglo da dobije i nedavne izbore.


No, po preuzimanju predsjedničke dužnosti odbila je to učiniti, pratila ju je ta činjenica tijekom cijelog mandata, prikazivala je kao nevjerodostojnu osobu i vjerojatno pridonijela njezinom porazu u natjecanju s Zoranom Milanovićem.


Grškovićeva prodana


Riječ je, dakle, o njezinom zakašnjelom ispunjavanju obećanja, ali Kolinda Grabar-Kitarović svejedno će se, eto, nakon toliko godina vratiti u rezidenciju u Visokoj 22, koja se službeno zove palača Pongratz. To se ne bi dogodilo da se Vlada Andreja Plenkovića nije požurila i vilu u Grškovićevoj, koju je nekad kao bivši predsjednik koristio Stjepan Mesić, u rujnu 2018. prodala za 5,5 milijuna kuna. Izborni poraz Kolinde Grabar-Kitarović i zatim njezina odluka da zatraži da joj država osigura Ured u kojem će moći biti pet godina, zatekli su Vladu i isprva su iz Ministarstva državne imovine stizale neslužbene informacije da baš i nemaju za nju primjerenog prostora. Onda su ipak odlučili da to bude ta Visoka, o čemu je u nedjelju progovorio i premijer Andrej Plenković.




– Mi smo spremni prilagoditi i urediti potrebne prostorije, izjavio je predsjednik Vlade.


U Banskim dvorima napominju da Kolindi Grabar-Kitarović ne bi na raspolaganje bila stavljena cijela palača, nego jedan dio, dvije prostorije koje bi prethodno bile adaptirane za Ured bivše predsjednice. Koliko bi trajali ti radovi, još nije poznato, ali Kolinda Grabar-Kitarović ima sreće jer su prije mjesec dana već završeni prilično opsežni zahvati na toj zgradi.


​Otklonjeni problemi


​Kako se navodi na internetskoj stranici Državne nekretnine, trgovačkog društva koje upravlja državnim nekretninama, potrošeno je 6,2 milijuna kuna da bi se od rujna do siječnja otklonilo neke probleme nastale zbog konfiguracije terena i neodgovarajuće odvodnje slivnih voda. Uslijed kombinacije ta dva čimbenika, s vremenom je došlo do uništavanja fasada rezidencije i pojave vlage na unutarnjim zidovima. To je sada sređeno i kada se još naprave određene preinake nužne kako bi Ured bivše predsjednice bio funkcionalan, Kolinda Grabar-Kitarović sigurno će uživati u ovom objektu izgrađenom u 16. stoljeću, koji predstavlja zaštićeno kulturno dobro. Kao razlog predsjedničinog odustanka od preseljenja u Visoku, 2015. se nije isticala vlaga, nego poteškoće koje bi izazivao dolazak stranih izaslanstava, jer je pristup rezidenciji uzak. Kolinda Grabar-Kitarović govori da će i kao bivša predsjednica biti vrlo angažirana, ali strani visoki dužnosnici vjerojatno će je ubuduće ipak rjeđe posjećivati, pa lokacija Visoke više nije problematična.


Kolindi Grabar-Kitarović država će pet godina plaćati i vozača sa službenim automobilom, i dvije službenice. Za razliku od, primjerice, Zorana Milanovića nakon napuštanja Sabora početkom 2016., predsjednica će aktivirati opciju prema kojoj bi prvih šest mjeseci trebala primati punu plaću u iznosu 24 tisuće kuna i zatim još pola godine 50 posto tog iznosa. Naravno, ona u svakom trenutku može prekinuti primati tu plaću i negdje se zaposliti. Izabrani predsjednik Milanović iskazao je spremnost da Kolindu Grabar-Kitarović podrži ako opet bude htjela biti hrvatska veleposlanica. No, ona u postizbornom razdoblju nije izrazila te ambicije, spominjala je planove koje ima u vezi s nastavkom brendiranja Hrvatske, u promicanju zaštite od nasilja nad ženama i djecom…