Predsjednica RH

Grabar-Kitarović izvijestila predsjednika EK-a o Inicijativi triju mora

Hina

Reuters

Reuters

Predsjednica je u Bruxellesu s Junckerom razgovarala i o značaju povezanosti za digitalno gospodarstvo i društvo, ali i za regionalnu suradnju. Također ga je pozvala na summit Inicijative na jesen

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izvijestila je predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera o ostvarivanju Inicijative triju mora pred skori, treći sastanak na vrhu te inicijative u rujnu u Bukureštu, priopćio je četvrtak Ured predsjednice. Prema priopćenju, Juncker je naglasio da je Europska komisija prepoznaje ulogu Inicijative čiji je cilj jačanje povezivosti, a to je nešto što i sama Komisija zagovara, te je podržao stvaranje sinergija s energetskom unijom i politikom ublažavanja klimatskih promjena, kao i jedinstvenim digitalnim tržištem.Predsjednica je u Bruxellesu s Junckerom razgovarala i o značaju povezanosti za digitalno gospodarstvo i društvo, ali i za regionalnu suradnju. Također ga je pozvala na summit Inicijative na jesen.

Prilikom susreta razgovaralo se i o prijedlogu Komisije za budući višegodišnji proračun Europske unije te su sugovornici naglasili kako je osim tradicionalnih politika, posebice kohezijske i zajedničke poljoprivredne, pritom potrebno uzeti u obzir izazove s kojima se Europa trenutačno suočava – od migracija i sigurnosnih izazova do digitalne revolucije i obrane. Predsjednica države istaknula je i pitanje nacionalnog sufinanciranja projekata iz europskih fondova, što bi u slučaju povećavanja stope moglo imati dodatne negativne posljedice na provođenje projekata na razini hrvatskih županija, općina i gradova.


Osvrnuvši se na stanje u jugoistočnom susjedstvu, Grabar-Kitarović je izrazila snažnu potporu Hrvatske daljnjem individualnom napredovanju svih država na putu prema članstvu u Uniji, uz ispunjavanje poznatih kriterija. Posebice se osvrnula na stanje u Bosni i Hercegovini i važnost brze izrade mišljenja Europske komisije o zahtjevu za članstvo.Predsjednik Juncker izrazio je zadovoljstvo hrvatskom podrškom Strategiji za zapadni Balkan i pristupnom procesu te u tom smislu izrazio nadu kako će Hrvatska iskoristiti svoju stratešku poziciju u svrhu postizanja pomirenja i regionalne suradnje.Na sastanku je bilo riječi i o planovima Hrvatske za vrijeme njenog prvog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, stoji u priopćenju. Predsjednica Grabar Kitarović u srijedu i četvrtak boravila je u posjetu Bruxellesu. Prvi dan razgovarala je s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom te održala predavanje u Centru za europsku politiku. Drugi dan sastala se s glavnim tajnikom NATO-a i predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom. Nakon tog susreta nije bilo izjava za novinare.Glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva poručila je preko Twittera da su Juncker i Grabar Kitarović imali prijateljski razgovor, da su se složili da je potreban brzi dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru, da je zapadnom Balkanu potrebno više povezanosti i stabilnosti, čemu može pridonijeti i Inicijativa tri mora.Također se razgovaralo, dodala je Andreeva, i o pripremama za hrvatsko predsjedanje EU-om 2020. godine.