Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Sjednica uoči zatvaranja ICTY-ja

Grabar-Kitarović idući tjedan na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj radu Haškog suda

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 1. prosinac 2017. u 21:53 2017-12-01T21:53:00+01:00

Hrvatska nije bila agresor u Bosni i Hercegovini već je najviše učinila da ta zemlja opstane, rekla je u četvrtak Grabar-Kitarović, naglasivši kako Haški sud nije ispunio svoju temeljnu svrhu – osigurao pravdu - i umjesto toga pretvorio se u političkog arbitra

ZAGREB Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će u iduću srijedu na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda posvećenoj radu Haškog suda, potvrdio je u petak ured predsjednice, tjedan dana nakon samoubojstva generala Slobodana Praljka u haškoj sudnici i potvrđivanja presuda šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata.

Radi se o unaprijed sazvanoj sjednici Vijeća sigurnosti uoči zatvaranja UN-ova kaznenog suda za zločine na području bivše Jugoslavije do kraja 2017.

Na sjednici će biti predsjednik suda, glavni tužitelj i predsjednik mehanizma za međunarodne kaznene sudove koji nastavlja rad ICTY-ja.

Do sjednice dolazi tjedan dana nakon šokantnog samoubojstva generala Slobodana Praljka u sudnici ICTY-a koji ga je pravomoćno osudio na 20 godina zatvora za zločine nam muslimanima u BiH od 1993. do 1994. potvrdivši također prvostupanjske kazne još petorici BiH Hrvata.

Žalbeno vijeće Haškog suda je u srijedu, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici, utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i potvrdilo postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Hrvatska nije bila agresor u Bosni i Hercegovini već je najviše učinila da ta zemlja opstane, rekla je u četvrtak Grabar-Kitarović, naglasivši kako Haški sud nije ispunio svoju temeljnu svrhu – osigurao pravdu - i umjesto toga pretvorio se u političkog arbitra.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.