Predsjednica na Novoj TV

Grabar-Kitarović bi htjela povući “političke veleposlanike”, ali ne može bez vlade

Hina

NL arhiva

NL arhiva

»Imamo izvrsne karijerne diplomate koji bi se izvrsno borili za interese Hrvatske i dobro razumiju koji je danas položaj Hrvatske, da smo zemlja koja treba voditi, a ne slijediti«, istaknula je Grabar-Kitarović



ZAGREB Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u ponedjeljak da puno politički postavljenih veleposlanika ne provodi državnu politiku, ali ih bez vlade ne može smijeniti i na njihovo mjesto postaviti karijerne diplomate koji bi se borili za interese Hrvatske.


»Naša diplomacija nažalost stagnira, još uvijek se vodi starim načelima, ima puno veleposlanika koji su politički postavljeni i ne provode državnu politiku, nego politiku koja je nestala«, izjavila je Grabar-Kitarović za Novu TV.


»Učinkovitost nekih veleposlanika je vrlo niska, o njima se gotovo ne čuje, neki rade protivno državnoj politici, neki su zaostali u starim vremenima kada je Hrvatska bila kandidatkinja za EU i NATO«, dodala je.




Upitana zašto ih ne vrati u Zagreb, rekla je da im je »poslala poruku« i da na tome ustraje već godinu dana, ali ne može bez vlade. »Ne mogu ih sama povući, to je ustavni proces«, rekla je Grabar-Kitarović koja vanjsku politiku kreira zajedno s premijerom.


Ustvrdila je da nije točno da je Banski dvori premijera Andreja Plenkovića ne slušaju i da se o tome razgovara te vjeruje da će uskoro riješiti puno mjesta, ne samo u Washingtonu.


Predsjednica je zadovoljna radom ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera i kaže da veleposlanici konačno dobivaju naputke o tome što je državna politika.


»Imamo izvrsne karijerne diplomate koji bi se izvrsno borili za interese Hrvatske i dobro razumiju koji je danas položaj Hrvatske, da smo zemlja koja treba voditi, a ne slijediti«, istaknula je Grabar-Kitarović.