Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Predsjednica u Washingtonu

Grabar-Kitarović: Uložila sam 'politički kapital' u odnose sa Srbijom, a Beograd odgovara 'zapaljivom retorikom'

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 28. rujan 2018. u 20:12 2018-09-28T20:12:38+02:00

»Dovoljna je jedna riječ da izazove nepopravljivu štetu«, dodala j

ZAGREB/WASHINGTON Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da je svoj »politički kapital« uložila u poboljšanje odnosa Hrvatske i Srbije i upozorila da »zapaljive izjave« iz Beograda mogu nanijeti nepopravljivu štetu odnosima dviju susjednih zemalja.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nedavno je Hrvatsku usporedio s Hitlerovom Njemačkom, rekavši da je »Hitler htio svijet bez Židova, a Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba«.

»Uložila sam politički kapital u poboljšanje odnosa sa Srbijom, ali nisam sretna zbog zapaljive retorike koja dolazi s druge strane«, rekla je Grabar-Kitarović na institutu Brookings u Washingtonu.

»Dovoljna je jedna riječ da izazove nepopravljivu štetu«, dodala je.

Članica EU-a od 2013., Hrvatska je jedan od najgorljivijih zagovornika ulaska u EU zemalja jugoistočne Europe, uključujući Srbiju, kaže Grabar-Kitarović.

»Želimo da Srbija napreduje prema EU-u, ali mora ispuniti sve uvjete koje je ispunila Hrvatska«, istaknula je.

Na kraju višednevnog posjeta SAD-u, Grabar-Kitarović je na institutu Brookings govorila o NATO-u, odnosima sa SAD-om i stanju u jugoistočnoj Europi.

Makedonci bi na referendumu trebali glasati za EU i NATO

Makedonce, koji u nedjelju izlaze na ključan referendum za eurointegracije te zemlje, pozvala je da donesu »ispravnu odluku«.

»Znam da se ne bih smjela miješati u referendum, ali iskreno se nadam da će makedonski narod donijeti ispravnu odluku i krenuti putem EU-a i NATO-a«, rekla je Grabar-Kitarović.

Makedonci će 30. rujna na referendumu glasati o tomu hoće li se Makedonija preimenovati u Republiku Sjevernu Makedoniju.

Svrha dogovora je okončati razmirice između Atene i Skoplja u pogledu imena Makedonije koje traju već 27 godina. Pozitivan ishod dogovora mogao bi deblokirati put te zemlje prema članstvu u NATO-u i Europskoj uniji.

Grabar-Kitarović je odbacila kritike nekih političara, bošnjačkih i probošnjačkih, iz BiH da se miješa u unutarnje odnose u toj zemlji koja u listopadu izlazi na parlamentarne izbore.

Kandidat za hrvatskog člana predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je u utorak hrvatsku predsjednicu zbog njene izjave tijekom posjeta New Yorku da je Hrvatska zabrinuta stanjem na jugoistoku Europe, uključujući činjenicu da u BiH nisu provedene nužne izmjene izbornog zakona.

Ističući da optužbe za miješanje u unutarnje stvari obično dolaze iz nedemokratskih država, Grabar-Kitarović je istaknula da je Hrvatska jamac Daytonskog mirovnog sporazuma i dužna je brinuti se za bosanskohercegovačke Hrvate.

»Neću se umoriti u zagovaranju ravnopravnosti svih triju naroda (Bošnjaka, Srba i Hrvata), i ako me optužuju za miješanje u unutarnje stvari BiH«, rekla je.

Međunarodnu je zajednicu pozvala da se više bavi stanjem u BiH »jer samo jedan incident može izazvati nestabilnost cijele regije«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu