Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
17. listopada 2019.
Poticaj poduzetničkom duhu

Grabar-Kitarović Udruzi "Kamensko" donirala industrijsko glačalo

 Foto Goran Mehkek / CROPIX
Foto Goran Mehkek / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 19. siječanj 2016. u 12:59 2016-01-19T12:59:36+01:00

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u utorak članicama Udruge »Kamensko»« industrijsko glačalo, kupljeno sredstvima proračunske naknade za troškove predizborne kampanje. U ovom trenutku članice Udruge priremaju se za izradu pidžama, trenirki i jakni za sve domove za nezbrinutu djecu u Hrvatskoj, a naručitelj je eurozastupnik Tonino Picula kroz projekt iz EU-fondova

ZAGREB Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u utorak članicama Udruge »Kamensko»« industrijsko glačalo, kupljeno sredstvima proračunske naknade za troškove predizborne kampanje, i tom prigodom njihov poduzetnički duh, upornost i empatiju istaknula kao primjer koji pokazuje kako Hrvatska može uspjeti.
»Mogu vam reći da ću sa svoje strane, zajedno s Vladom koja dolazi, uvijek i svugdje podizati poduzetnički duh, poštovanje prema svakome tko želi otvoriti novi posao, ma kako on mali bio i omogućiti da se on razvija i širi. Jer, jedino kroz razvoj poduzetništva, malog, srednjeg i velikog, možemo stvarati nova radna mjesta, novu vrijednost i državu ne samo izvuči iz recesije nego i povesti na put blagostanja koji vidim da će doći«, kazala je predsjednica u prostorijama Udruge na zagrebačkoj Knežiji.

To se neće dogoditi preko noći, ali ako se budemo trudili i radili na način kako to rade članice udruge, ne posustajući, koristeći ponos, kreativnost, empatiju i poduzetnički duh, doista vjerujem da ćemo uspjeti, dodala je Grabar-Kitarović.

Udruga trenutačno zapošljava šest bivših zaposlenica propalog »Kamenskog« i ima četiri volontera, među njima je i predsjednica udruge Đurđa Grozaj, a kontinuirano provode edukaciju svih zainteresiranih, a posebno mladih koje uče šivati.
Grabar-Kitarović je danas zajedno s njom »u pogon pustila« glačalo koje je, kao i drugi strojevi koje su dobili na poklon, dobilo ime po donatoru te je nazvana »Kitarovićka«.

»Drago mi je da mogu pustit u pogon 'Kitarovićku' i mogu reći da mi se ova pegla puno više sviđa od nekih drugih stvari koje tako nazivaju. Ona će imati svoju funkciju i vjerujem dobro peglati jako dugo«, kazala je predsjednica.

Sama donacija, dodala je, mali je i simboličan način da oda poštovanje ženama »Kamenskog« koje se bore za svoje plaće i otpremnine. »Vi ste pokazale hrabrost, odlučnost, da se ne predajete, pdozetnički duh, a radite i na dobrobit zajednice, educirajući građane. To je iznimno bitno«, naglasila je.

Grozaj je izazila želju u nastavak suradnje s predsjednicom kazavši kako bi htjele doći na Pantovčak »i uzeti joj mjeru« za odjeću kojoj će joj sašiti.

Ističe kako ne gube nadu da će radnice dobiti svoj novac, iako se ni na jučer održanom ročištu nitko nije javio za kupnju nekretnina bivšeg »Kamenskog«. Naime, početna je cijena sa 70-ak milijuna kuna pala na 28 milijuna kuna, tako da je vrlo mala vjerojatnost da će radnice dobiti svoj novac s obzirom na druge vjerovnike.

Na upit novinara kako se može riješiti ta situacija s prodajom nekretnina »Kamenskog«, a postupak traje još od 2010. godine, predsjednica Republike odgovara da će razgovarati s institucijama kako bi se to potaknulo. »Problemi o kojima govorite nisu konkretno u mojoj nadležnosti da ih riješim, ali ću razgovarati s odgovarajućim institucijama kako bih potaknula njihovo rješavanje. Jednostavno zato što mislim da se u državi rješavanje problema previše odugovalači. I nadam se da će se ta praksa promijeniti«, kazala je.

U ovom trenutku članice Udruge priremaju se za izradu pidžama, trenirki i jakni za sve domove za nezbrinutu djecu u Hrvatskoj, a naručitelj je, kako je rekla Grozaj, eurozastupnik Tonino Picula kroz projekt iz EU-fondova. »Jučer smo poslali uzorke koji idu u Bruxelles«, kazala je.

U osvrtu na godine iza njih, poručuje kako su ih motivirali komentari »zločestih ljudi« kad su ostale bez posla. »Kad smo tražili posao vrijeđali su nas da smo babe i da ne vrijedimo. Spuštali su nam glave, ali smo ih brzo dizale i to nas je pokretalo, taj ženski ponos i nada«, naglašava.

No, ističe, puno su se više fokusirali na ljude koji su im pomagali na njihovome putu, a među njima je i hrvatska predsjednica kojoj je zahvalila na pomoći. »Odmah smo Vas prepoznale, sami ste došli do nas, nismo vas trebali tražiti, i pitali ste što nam treba«, rekla je Grozaj.

Današnju malu svečanost uveličale su i članice klape »Divna« iz Trpnja na poluotoku Pelješcu kojima je udruga sašila odjeću za nastupe, a s njima je bio i načelnik općine Jakša Franković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.