Odgovorila iz Bruxellesa

Grabar – Kitarović: SDP podcjenjuje inteligenciju građana, ja neću uzeti ni lipe

Hina

Da bude isplaćen s mojeg računa, platilo bi se 40 posto poreza na dohodak, koji ja nemam, jer ne želim da se to ni u kojem slučaju tumači kao moj osobni dohodak te još PDV na donacije, znači ljudima bi zapravo otišlo jako malo novca



BRUXELLES – Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odbacila je u srijedu u Bruxellesu optužbe da je nečija marioneta i najavila da će se novac koji je donirala dijeliti potpuno transparentno.


SDP je optužio Grabar-Kitarović da je izbjegla plaćanje poreza prebacivanjem novca koji je dobila za predsjedničku kampanju na račun HDZ-a, odakle će kasnije biti uplaćen u humanitarne svrhe.


»To je podcjenjivanje inteligencije hrvatskih građana, koji jako dobro razumiju o čemu je riječ. Od novca koji su sjeo na moj račun, koji je država dala za kampanju, ne želim ni jedne jedine lipe. To sam cijelo vrijeme govorila u kampanji i želim da taj novac ode u humanitarne svrhe, da bude doniran potrebitima«, rekla je čpredsjednica.


»Da bude isplaćen s mojeg računa, platilo bi se 40 posto poreza na dohodak, koji ja nemam, jer ne želim da se to ni u kojem slučaju tumači kao moj osobni dohodak te još PDV na donacije, znači ljudima bi zapravo otišlo jako malo novca. Stranka je bila donator u kampanji, dakle apsolutno nema nikakva razloga zašto taj novac ne bi otišao na račun stranke. Na taj način će se podijeliti ljudima kojima to treba, potpuno transparentno, dobit ćete svaki račun, svaku uplatu, moći ćete provjeriti kamo je otišao taj novac. Dakle, nema apsolutno ničega spornog«, ustvrdila je, istaknuvši da poreze treba plaćati, ali da u »ovom slučaju to nije obveza«.




»Znam da je tu riječ o poštivanju europskih uzusa i direktiva, međutim, upravo to plaćanje PDV-a i poreza na donacije postaje veliki problem u Hrvatskoj. Ovom prilikom zapravo bih htjela otvoriti to pitanje jer vidim da mnoge institucije, mnoge udruge ne mogu iskoristiti donacije niti ih dati zato što nema tko platiti PDV državi. Mislim da država ne bi smjela profitirati na siromašnima i potrebitima. To je moj stav, kod toga stojim i vjerujem da će građani to prepoznati«, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.


Zamoljena da komentira optužbe da je marioneta HDZ-a, Grabar-Kitarović je rekla da će pokazati i da je već pokazala da je samo svoja i da predstavlja sve građane.


»Građani će procijeniti kroz ovih pet godina koje su pred nama, a mislim da već jesu u ova dva mjeseca, da nisam ničija marioneta, svoja sam, odnosno predsjednica svih građana u Hrvatskoj. Nastupam u njihovo ime, HDZ i njegovo članstvo dio su toga građanstva. Mene nikad nitko nije držao na koncu niti neće«, rekla je.