Intervju

Grabar-Kitarović: Put u SAD je bio apsolutno službeni i to radi upoznavanja s Trumpovom vanjskom politikom

Hina



Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u srijedu kako je njezin, za neke medije i političare sporni nedavni posjet SAD-u, bio službeni kako bi doznala više o vanjskoj politici novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa te pozicionirala Hrvatsku kao tvorca politike, objavio je HRT na svojoj internetskoj stranici dio intervjua s predsjednicom koji će u cijelosti objaviti kasnije u srijedu u emisiji »Iza zavjese«.


»Put je bio, apsolutno, službeni. To je bio radni posjet SAD-u«, rekla je Grabar-Kitarović u intervjuu reagirajući na dvojbe oko karaktera posjeta SAD-u što je bio i povod za tri prijave Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.


Ona je kazala kako je u SAD-u nastojala utvrditi kakva će biti vanjska politika novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, čije se odrednice ne znaju, kao i pozicionirati Hrvatsku prema toj politici.




»Svrha mojeg puta je bila iskoristiti sva ona poznanstva koje sam stekla kroz godine rada, kako u Americi, tako i u međunarodnoj diplomaciji, kako bih s njima porazgovarala upravo o tome što možemo očekivati, ali prije svega pozicionirala Hrvatsku kao lidera, kao nekoga tko će sudjelovati u stvaranju politike, a ne da uvijek budemo reaktivni i da čekamo da netko nešto napravi pa da se mi tome prilagođavamo«, rekla je Grabar-Kitarović, kako stoji u tekstualnoj vijesti na internetskoj stranici HRT-a.


Cijeli intervju s predsjednicom Grabar-Kitarović HRT će objaviti u emisiji »Iza zavjese« koja počinje u 21,30.