Intervju za HRT

Grabar-Kitarović: Napade medija u vezi mog boravka u SAD-u doživjela sam kao mobbing

Hina

»Kao da nekima smeta nacionalna, suverenistička politika koju vodim. Napadi me mogu samo ojačati, nastavit ću raditi sve što je u mojoj moći i nastavit ću takvu politiku koja jača Hrvatsku, koja jača položaj Hrvatske u međunarodim odnosima i koja je usmjerena rješavanju ključnih egzistencijalnih pitanja«, poručila je Grabar-Kitarović



 Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u intervjuu za HRT da je prvi put ohrabrena jer vidi da svi politički čimbenici osjećaju potrebu za zajedništvom, uključujući i oporbu i predsjednika SDP-a Davora Bernardić,a koji je predložio razgovor o nacionalnim interesima.


Grabar Kitarović, koja je prije dvije godine osvojila predsjednički mandat, rekla je u razgovoru u emisiji »Iza zavjese« da joj nije bilo lako jer su se u prvoj trećini njenog mandata promijenile tri vlade.


Najveći izazov bile su joj konzultacije u kojima je, prema njezinim riječima, bilo jako puno pritisaka sa sviju strana. Dodala je da je zbog tih silnih političkih pritisaka trebalo biti doista čvrst i da je trebalo odgovorno razmišljati o budućnosti i stabilnosti države, a ne o političkim opcijama ili prereferncijama, te zadržati stabilnost države, što je ključno radi kreditnog rejtniga.




Iako je to vrijeme izgubljeno zbog promjene vlade, Grabar Kitarović je naglasila da je Hrvatska u međunarodnoj zajednici zadržala taj dojam stabilnosti i pokazala da je sposobna ići iz jednih izbora u druge i iz jedne vlade u drugu, a da je prijenos ovlasti miran.


»U tome, vjerujem, da sam osobno puno učinila«, rekla je Grabar Kitarović, dodavši kako vjeruje da će jednog dana možda moći više progovoriti o nekim stvarima koje su se događale iza zatvorenih vratiju.


Pružiti mogućnost prijenosa ovlasti, pružiti ruku suradnje svakoj vladi, biti dobronamjeran u tome, promovirati zajedništvo to je ono što sam činila, zaključila je predsjednica.


Poručila je kako je sad doista prvi put ohrabrena ovom atmosferom jer, kazala je, vidi da svi politički čibnenici osjećaju tu potrebu za zajedništvom, uključujući oporbu i predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji je, rekla je, predložio da sjednu i porazgovaraju o nacionalnim interesima.


»Možemo se mi razilaziti ideološki koliko hoćete i u dnevno političkim raspravama ali nacionalni interesi moraju biti zajednički svima i tu se moramo ujediniti jer dolazi vrijeme, ne samo kad je globalna konkurencija ogromna, već kad će izazovi sigurnosti, stabilnosti svake države biti puno veći nego što su bili dosad«, rekla je predsjednica.


O bivšim vladama nije htjela govoriti, no kazala je da joj je žao što neki nisu prihvatili njezinu ispruženu ruku za suradnjom.


Predsjednica je ustvrdila da se Hrvatska mora usredotočiti na sadašnjost i budućnost, poručivši da budućnost Hrvatske nije u povijesti i povijesnim razmiricama, nego u mladima koji trebaju osjećati želju za tim da ostanu u Hrvatskoj.


»Prestanimo raspravljati o prošlosti. Moderna Hrvatska nastala je na temeljima borbe i zajedništva sinova i kćeri ustaša i partizana i taj koncept zajedništva što je promicao predsjednik Franjo Tuđman je nešto najvrjednije u njegovoj politici i nešto što treba promicati i dalje. Novi su izazovi pred nama, nemojmo se zavaravati da će mir i stabilnost na ovim prostorima vladati vječno«, rekla je predsjednica.


Grabar-Kitarović rekla da je bila u SAD-u službeno radi upoznavanja s vanjskom politikom Trumpa


Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako je njezin, za neke medije i političare sporni nedavni posjet SAD-u, bio službeni kako bi doznala više o vanjskoj politici novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa kojem jugoistok Europe sigurno neće biti prioritet, te pozicionirala Hrvatsku kao tvorca politike, u intervjuu za HRT.


»Put je bio, apsolutno, službeni. Radilo se o radnom posjetu SAD-u (…) kako bih doznala više o vanjskoj politici novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa te pozicionirala Hrvatsku kao tvorca politike. Trump prije nije djelovao u politici i ne zna se kakve će biti odrednice njegove vanjske politike«, kazala je predsjednica u razgovoru za emisiju »Iza zavjese« HRT-a reagirajući na dvojbe oko karaktera posjeta SAD-u što je bio i povod za tri prijave Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.


Prema njezinim riječima, Hrvatska ne smije čekati da netko nešto napravi pa da se onda tome prilagođava.


»Još kao hrvatska veleposlanica 2008. svjedočila sam tom razdoblju tranzicije između administracije predsjednika (Georgea W.) Busha i (Baracka) Obame i shvatila koliko je to razdoblje bitno za pozicioniranje države«, istaknula je Grabar-Kitarović.


Naglasila je da se dolaskom Trumpa otvara sasvim drugi način djelovanja kojem se hitno trebamo prilagoditi, upozorivši da politika Trumpove administracije neće smatrati prostor jugoistoka Europe i Hrvatsku kao jednu od svojih velikih prioriteta jer ovdje nema rata i nema turbulencija.


»Fokusirat će se na Siriju, na Irak, Iran, na odnose s Rusijom i zbog toga je nužno uporno stavljati naglasak na prostor jugoistoka Europe. Jer ako SAD i EU izgube fokus, postoji velika vjerojatnost da će se i dalje komplicirati odnosi među državama i da će se proces pristupanja članstvu EU-a i NATO-a naših susjednih država još više usporiti. Moramo se pozicionirati kao sugovornik, kao susjedna država koja može raditi na stabilnosti i sigurnosti u regiji«, ocijenila je šefica države.


U SAD-u je, kaže, održala dvadesetak dogovorenih sastanaka s kongresnicima, političarima, analitičarima, pripradnicima nevladinih udruga, prijateljima Hrvatske, poznanicima koji su politički vrlo utjecajni, a putovala je i u Boston i New Yourk kako bi se našla s nekim od Trumpovih bliskih suradnika.


»Razgovarali smo o odrednicama Trumpove vanjske politike, o tome kako Hrvatska u njima može i mora naći svoje mjesto, o našim stavovima u otvorenim pitanjima u susjedstvu i o odnosima sa susjednim državama i njihove integracije. Naravno fokus je bio i na ukidanje vize za hrvatske državljane, na sklapanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, ali i na potencijalima za ulaganja u Hrvatsku«, nabrojila je predsjednica.


U intervjuu je potvrdila da je tijekom boravka s njom bio djelatnik veleposlanstva, a na pitanje novinara zašto to nije bio veleposlanik, predsjednica je izjavila da je u to ključno tranzicijsko vrijeme veleposlanik donio odluku da će biti na godišnjem odmoru i sa svojom suprugom je bio u Bruxellesu.


Trenutno veleposlaničku dužnost u Washingtonu obnaša Joško Paro.


Mnogi hrvatski diplomati ne radi svoj posao, neki ne promiču hrvatske interese


Predsjednica smatra da velik dio naših diplomata ne radi svoj posao pa je najavila da će sljedeći tjedan s premijerom započeti promjene i reformirati diplomatsku službu.


Komentirala je i svoju izjavu da neki hrvatski veleposlanici ne promiču hrvatske nacionalne interese. Iako imena nije htjela iznositi, naglasila je slučaj kada je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo da se na dan Domovinske zahvalnosti spusti zastava u hrvatskom veleposlanstvu u Srbiji na pola koplja, pa su iz navedenog veleposlanstva poslali upit kako postupiti.


»Kako kao hrvatski diplomat možete uopće postaviti takvo pitanje«, kazala je predsjednica.


Nekim medijima smeta nacionalna politika


U razgovoru se osvrnula i na izvještaje medija u vezi njezina boravka u SAD-u i kazala da je ponašanje medija doživjela kao »mobbing«.


»Kao da nekima smeta nacionalna, suverenistička politika koju vodim. Napadi me mogu samo ojačati, nastavit ću raditi sve što je u mojoj moći i nastavit ću takvu politiku koja jača Hrvatsku, koja jača položaj Hrvatske u međunarodim odnosima i koja je usmjerena rješavanju ključnih egzistencijalnih pitanja«, poručila je Grabar-Kitarović.


Srbijanske optužbe za fašizam neutemeljene, Srbija ima problem


Odbacila je optužbe za fašizam u Hrvatskoj koje stižu iz Srbije i kazala da u Hrvatskom saboru nema ni jedne parlamentarne stranke koja zastupa neku fašističku ili ekspanzionističku politiku.


»Za razliku od toga u srbijianskom parlamentu imamo 21 zastupnika koji tvrde da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. I zato je čak i njihov predsjednik na jednom skupu u Sarajevu izjavio da je to ozbiljan politički problem«, kazala je predsjednica i dodala da Hrvatska u Srbiji želi imati političkog partnera s kojim ćemo rješavari otvorena pitanja, a do teških pitanja još nismo ni došli.


»No, Srbija treba promijeniti svoju retoriku jer nikome ne pomaže. Uvijek sam za konstruktivni pristup, neću se vraćati u prošlost, Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu, Oluja je bila legitimna operacija, Srbija to neće nikad priznati, no možemo ići dalje u svojim odnosima«, poručila je Grabar-Kitarović.


Na pitanje kako komentira govore na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća, predsjednica je odgovorila da se slaže s ministrom Stierom koji je to nazvao Miloševićevom retorikom.


»Mediji su spekulirali da sam otputovala u SAD kako ne bih otišla na domjenak, no ja ne bih ionako otišla jer se on posljednih godina pretvorio u politički miting koji je kontraproduktivan i umjesto da radi na pomirbi i zajedništvo, radi na razdvajanju«, rekla je i poručila kako Hrvatskoj ne treba nitko soliti pamet, pogotovo kad ima toliko toga za počistiti doma.


Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u četvrtak je upozorio srbijanskog izaslanika Vladimira Božovića zbog korištenja prijetećih tvrdnja o ugroženosti Srba u Hrvatskoj rekavši da se služi istim tezama koje je iznosio Slobodan Milošević.


»Nećemo dopustiti da nas šamaraju, nećemo voditi verbalne ratove, čvrsto ćemo štititi svoje interese«, odlučna je Grabar-Kitarović.


Na naoružavanje susjedne Srbije, tj. na nabavu Migova 29 ne gleda kao na utrku u naoružanju jer Srbija, kaže, ima pravo naoružavati se i braniti svoj zračni prostor.


»Nemam ništa protiv njihove suradnje s Rusijom, ali njihove vojne vježbe moraju biti transparentne, kao što su i NATO-ve. Voljela bih da nas informiraju što žele postići time i od koga se to brane«, rekla je. Naglasila je da Hrvatska nikada nije napala nijedan centimetar srbijanskoga teritorija i da je uvjerena u sposobnosti hrvatskih oružanih snaga da obrane Hrvatsku od bilo kakvih ugroza. Smatra da sada u vrijeme predsjedničkih izbora, Srbija jednostavno podilazi vlastitoj javnosti i gradi mitove.


Unatoč napadima stabilnost BiH ključna za Hrvatsku


Komentirajući i oštre napade koje je doživjela iz Sarajeva čim je spomenula sigurnosne prijetnje iz nekih dijelova BiH, Grabar-Kitarović je ponovila da je stabilnost BiH iznimno važna za Hrvatsku.


»Postoji problem radikalizacije određenih struktura društva, tome sam i sama svjedočila, znam da je toga svjesna i sama islamska zajednica u BiH, trude se izolirati radikale, država pokušava riješiti i pitanje odlaska na bojišta, no mislim da nedostaju dugoročni planovi deradikalizacije. Država može i treba tražiti pomoć islamske zajednice u Hrvatskoj koja se tako dobro uspijeva odmaknuti od bilo kakvih radikalnih pokušaja«, kazala je.


Bosni i Hercegovini, istaknula je, želi sve najbolje, a posebno će se zalagati za konstitutivno pravo hrvatskog naroda koji se danas osjeća ugroženim.»Stoga im treba pružiti potporu i osnažiti ih«, kazala je predsjednica države.

Govoreći o Republici Srpskoj, ocijenila je da se, realno gledajući, RS ponaša kao zasebni identitet i gotovo kao samostalna država.


»Mislim da ih treba polako vratiti na zemlju«, smatra predsjednica. Naglašava kako RS nije nastala 9. siječnja, nego je nastala temeljem Daytonskih ugovora. Cijeli taj datum, nastavila je, ne samo da je veliki falsifikat nego je opet provokacija i jedan veliki mit koji se stvara, smatra predsjednica i napominje da je Milorad Dodik najavio referendume koji bi mogli destabilizirati dalje BiH.


»Međunarodna zajednica je reagirala, ali ne dovoljno čvrsto, i tu su moji napori u međunarodnoj zajednici da se obrati pozornost na BiH. Treba se napraviti nešto dobro, unaprijed spriječiti potencijalne sukobe bilo kakvih razmjera«, rekla je Grabar-Kitarović.