Prijedlog zakona

Gotovo je: MUP je odlučio, u Hrvatskoj se u potpunosti zabranjuju petarde tijekom cijele godine

Hina

Foto Pixsell

Foto Pixsell



ZAGREB Prijatelji životinja zajedno sa stručnjacima u utorak su podržali prijedlog izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima, no istaknuli su da je riječ o kompromisu koji je zabranio najnužnije – petarde i redenike, ali još uvijek dozvoljava uporabu drugih pirotehničkih sredstva.


Ministarstvo unutarnjih poslova početkom godine u javnu raspravu uputilo je izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, prema kojima bi se u potpunosti zabranila upotreba svih vrsti petardi tijekom cijele godine.


Istim prijedlogom, ostala pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 koja služe za manje vatromete i dalje bi bila dopuštena za prodaju građanima starijima od 18 godina u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja, a smjet će se koristiti u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.




“Prijedlog je pomak prema većoj sigurnosti građana i životinja, no moramo imati na umu da je to kompromis – i dalje je dopuštena pirotehnika poput bengalskih baklji i vatrometa, koja su također bučna i opasna te predstavljaju opasnost za zdravlje korisnika i promatrača”, istaknuo je Luka Oman iz Prijatelja životinja na konferenciji za medije.


Prijatelji životinja zalažu se, dodao je, za potpunu zabranu – da se i ostale kategorije F2 i F3 pirotehničkih sredstava zabrane tijekom cijele godine.


Vanja Slijepčević Saftić iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba kazala je da se susrela s velikim brojem djece koja su uporabom pirotehničkih sredstava zadobila ozljede, od kojih nastupa blaži ili teži stupanj invalidnosti.


Prema podacima MUP-a, u periodu od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine od uporabe petardi ozlijeđeno je 16 osoba, od kojih petero djece mlađe od 14 godina, a u tom periodu od 15. prosinca 2018. pa do 8. siječnja 2019. ozlijeđene su 23 osobe, od čega 6 djece.


Slijepčević Saftić upozorila je na važnost edukacije same djece i odraslih, kazavši da je to najbolji način sprječavanja neovlaštene uporabe pirotehničkih sredstava.


Predsjednica Odjela veterinara male prakse pri Hrvatskoj veterinarskoj komori LeaKreszinger kazala je da su veterinari najviše izloženi upitima građana i vlasnika životinja u vrijeme kada je upotreba pirotehničkih sredstava dozvoljena.

Istaknula je, međutim, da se ne radi se samo o strahu kućnih ljubimaca, već i o brojnim slučajevima namjernog ozljeđivanja životinja od strane djece.


Petarde utječu i na ptice u gradovima, ustvrdio je Vedran Lucić iz Udruge Biom navodeći rezultate promatranja ponašanja ptica u novogodišnjoj noći.


“U potrazi za novim skloništem, ptice znaju letjeti sat vremena. U tom letu se iscrpe jer se nakon njega ne mogu nahraniti, a neke izgube živote”, kazao je Lucić.