Sabor

Gotovo bez rasprave zastupnici podržali izmjene Kaznenog zakona

Hina



Saborski zastupnici u srijedu su gotovo bez rasprave podržali prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojim se domaće zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom EU-a na području zlouporabe tržišta kapitala i zlouporabe povlaštenih informacija, pri čemu je Branimir Bunjac iz Živog zida ustvrdio da je najveća takva prijevara ona vezana za kredite u švicarskim francima.


Izmjene se prvenstveno odnose na kazneno djelo zlouporabe povlaštenih informacija. Proširuje se krug mogućih počinitelja kaznenog djela i propisuju novi modeli počinjenja djela te povisuje kaznenopravna sankcija, rekla je Sanja Mišević, državna tajnica Ministarstva pravosuđa predstavljajući zakonski prijedlog.


Branimir Bunjac iz Živog zida kazao je da je najveća prijevara izvedena na način trgovanja informacijama u Hrvatskoj ona vezana za kredite u švicarskim francima . »Netko je unaprijed znao za promjenu tečaja i dopustio da se ti krediti nude«, naglasio je Bunjac i upitao hoće li ovim zakonom retrogradno odgovarati oni koji su trgovali tim informacijama.




U raspravi u ime klubova sudjelovao je samo HDZ u čije ime je Dražen Bošnjaković istaknuo da je riječ o sofisticiranoj materiji koju je potrebno regulirati uslijed razvoja društva i oblika poslovanja prilikom čega dolazi do određenih zloupotreba i negativnih pojava.


Ivan Pernar (Živi zid), pak, ustvrdio je da je zakona sve više, a pravde sve manje, a da se direktive usvajaju »kao na pokretnoj traci« te skrenuo raspravu na Ovršni zakon. »Zašto naš ovršni sustav ne uskladimo s onim u EU, da sudovi moraju provoditi ovrhe a ne javni bilježnici, zašto ta direktiva ne dođe na dnevni red?«, upitao je.


Pernar je ponovno prozvao odvjetnika Marijana Hanžekovića. »Osoba koja za jednu kunu duga uzme 600 kuna troškova po meni jest lopov. Imam pravo kao zastupnik nazvati masona Hanžekovića gramzivim lopovom«, rekao je Pernar.Sabor sjednicu nastavlja u četvrtak.