5. obljetnica oslobađajuće presude

Gotovina: ‘Briga o sigurnosti i čuvanje sloboda ostaje trajna obveza’

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Prije pet godina pobijedili smo u pravnoj bitki, bez te pobjede ne bismo mogli zatvoriti jedno poglavlje u našoj povijesti, rekao je i naglasio da potvrđeno da je karakter hrvatskog obrambenog rata ispravan i neupitan



ZAGREB Umirovljeni general Ante Gotovina rekao je u četvrtak, uoči početka mise zahvalnice u povodu 5. obljetnice oslobađajuće presude Haškog suda za njega i generala Ivana Čermaka, da je tom pravnom pobjedom potvrđen ispravan karakter Domovinskog rata, koji je temelj hrvatske državnosti, te da kao trajna obveza ostaje briga o sigurnosti i čuvanju sloboda.


U povodu obljetnice, umirovljene generale Gotovinu i Čermaka primio je u četvrtak poslijepodne potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.


»Zahvaljujem našim generalima na vojničkom držanju i snazi tijekom duge bitke u kojoj smo sačuvali istinu i još jednom dokazali da je Domovinski rat temelj moderne hrvatske države. Drago mi je i što ovu obljetnicu slavimo u tjednu kada obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i u trenutku kada smo pobjedničku Hrvatsku vojsku vratili u herojski grad Vukovar«, rekao je tom prigodom Krstičević, priopćeno je iz Ministarstva obrane.




U povodu obilježavanja 5. obljetnice oslobođenja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača u zagrebačkoj katedrali služena je koncelebrirana misa koju je predvodio biskup Ivan Šaško, a uz generale na misi su bili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načenik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov te ostali generali i visoki dužnosnici MORH-a i Oružanih snaga i mnogi umirovljeni časnici.


Prije mise, general Gotovina okupljenim novinarima komentirao je obljetnicu i odgovorio na pitanja.


Prije pet godina pobijedili smo u pravnoj bitki, bez te pobjede ne bismo mogli zatvoriti jedno poglavlje u našoj povijesti, rekao je i naglasio da potvrđeno da je karakter hrvatskog obrambenog rata ispravan i neupitan. »Domovinski rat je temelj hrvatske državnosti i danas ostaje briga o sigurnosti i čuvanju naših sloboda. To je trajna obveza«, rekao je.


Na pitanje jesmo li se se okrenuli budućnosti, kao što je poručio prije pet godina, Gotovina je rekao: »Jesmo, ne možemo drugo, moramo vjerovati u budućnost.»


»Uvijek se može bolje«, odgovorio je pitanje je li zadovoljan stanjem u Hrvatskoj. U razgovoru za Novu tv poručio je u vezi s odlaskom mladih iz Hrvatske da je dobro otići u svijet i vidjeti kako je drugdje. »Isto tako, svaki povratak je povratak kući i mi čekamo«, rekao je.


Uoči misnog slavlja u zagrebačku katedralu ušli su stjegonoše sa zastavama Oružanih snaga i MUP-a, nakon njih gardijskih brigada Tigrova, Gromova, Kuna, Pauka, Sokolova, Puma i Vukova ratnih postrojba Zbornog područja Split, policije, Zapovjedništva specijalnih snaga, Policijske akademije i Specijalne policije. Nakon dolaska najviših uzvanika u svečanoj procesiji uneseni su stijegovi Republike Hrvatske i Vatikana te ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja.