Državna imovina

Goran Marić: Država će Splitu ustupiti imovinu vrijednu više od pola milijarde kuna

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

"Split je bio na rubu interesa i zapušten kada je riječ o odnosu države prema gradovima i općinama, a sada Ministarstvo državne imovine mijenja takvo stanje", istaknuo je ministar državne imovine.



SPLIT – Ministar državne imovine Goran Marić u petak je najavio da će na sjednici hrvatske Vlade 4. svibnja ove godine biti donese odluke o ustupanju projekata u državnome vlasništvu vrijednih više od pola milijarde kuna u vlasništvo Grada Splita.


“Za sjednicu Vlade u Splitu bit će pripremljena odluka da se dio područja bivše vojarne Dračevac dodijeli gradu Splitu za tehnološki park, a dio Nadbiskupiji splitsko-makarskoj. Taj projekt vrijedan je oko 300 milijuna kuna,” rekao je ministar Goran Marić nakon sastanka sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulović Oparom na kojemu se razgovaralo o pripremama za sjednicu vlade, predviđenu za 4. svibnja ove godine u Splitu.


Marić je dodao kako je u pripremi i odluka da 1659 garažnih mjesta prijeđe u vlasništvo Grada Splita, a procjenjuje se da taj projekt vrijedi 104 milijuna kuna, a priprema se i odluka da se na padinama Mosora Gradu Splitu dodijeli 200.000 četvornih metara zemljišta za gradnju stanova za branitelje i za POS-ove stanove, a također će i “hotel za samce” u Vukovarskoj ulici prijeći u vlasništvo Grada Splita kojemu će se dodijeliti i jedna čestica zemljišta za dogradnju škole u splitskome naselju Šine.


Pet projekata vrijednih više od pola milijarde kuna




“Ovih pet projekata vrijedno je više od pola milijarde kuna, a znamo da će oni rezultirati i dodatnim invencijama,” istaknuo je Marić te ustvrdio da u posljednjih 35 ili 40 godina nije bilo toliko investicijskih projekta u Splitu.


“Split je bio na rubu interesa i zapušten kada je riječ o odnosu države prema gradovima i općinama, a sada Ministarstvo državne imovine mijenja takvo stanje”, istaknuo je ministar državne imovine.


Ocijenio je kako “tih pet projekata koji se ustupaju u vlasništvo Gradu Splitu zrcale odnos vlade, odnosno Ministarstva državne imovine, prema svim jedinicama lokalne samouprave, a u ovome slučaju posebice prema Splitu”.


Marić je najavio da će spomenute odluke vlada donijeti na sjednici u Splitu 4. svibnja, a nakon toga će sva ta imovina postati vlasništvo Grada Splita, ponovio je ministar Marić odgovarajući na pitanja novinara, a splitski gradonačelnik Krstulović Opara dodao je kako će Grad Split aktivirati tu imovinu nakon što postane njezin vlasnik.


Ministar je ustvrdio da se o 1659 garažnih mjesta na četiri lokacije koja će se ustupiti Splitu, u zadnjih 25 godina nitko nije brinuo te ocijenio da su “s aspekta državne imovine te lokacije bespravno korištene.” Dodao je da je s gradonačelnikom Krstulovićem Oparom razgovarao i o ustupanju još nekoliko manjih projekata Gradu Splitu.


“Razgovarali smo i o rješavanju problema Spaladium arene koja nije u izravnom doticaju s Ministarstvom državne imovine ali to će ministarstvo sigurno reagirati onoliko koliko je u njegovoj mjerodavnosti da pridonese rješavanju toga problema”, rekao je Marić.


Na pitanje novinara kako komentira pritisak jedinica lokalne samouprave jer se ne rješava problem zapuštenih vojnih objekata koji su državna imovine, a novinar je spomenuo objekte na Visu, te u Baškoj Vodi i Krvavici, ministar Marić ja odgovorio kako je riječ o vrlo složenu problemu koji traje 30 godina.


“Radi se o vrlo složenom imovinsko-pravnom procesu ali Ministarstvo državne imovine angažirano je na njegovu razrješavanju i mislim da ćemo do kraja godine pripremiti natječaj za privatizaciju iako je situacija vrlo kompleksna”, objasnio je Marić i dodao kako je Ministarstvo državne imovine u tjedan dana donijelo više pozitivnih odluka za jedinice lokalne samouprave nego prethodna vlada u četiri godine.


Krstulović Opara izjavio je kako “dogovor s ministrom Goranom Marićem da se ovih pet objekata uvrsti na dnevni red sjednice vlade 4. svibnja pokazuje njezinu spremnost da se aktiviraju resursi u Splitu koji su bili dugo zapušteni”.


“Ovih pola milijarde kuna koji će doći u portfelj Grada Splita važan je iskorak za naš grad”, ocijenio je Krstulović Opara. Najavio je da će u ponedjeljak Split posjetiti potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromara također radi dogovora za pripremu za skorašnju sjednicu vlade zakazane u Splitu. Gradonačelnik je podsjetio da je prošli ponedjeljak Split posjetio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković s kojim je također razgovarao o pripremama za tu sjednicu vlade.