Sabor

Glasovac: Milas Klarić je politički smijenjena, Zekanović: ona je Kukuriku kadar, smjena je legalna

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ



ZAGREB Saborski SDP ustrajao je u četvrtak da je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić politički smijenjena te da je vladajuća većina donijela poseban zakon da bi joj naprasno prekinula mandat, saborska pozicija to odlučno odbija i poručuje da novi zakon o pravobranitelju za djecu nije donijet zbog političkog obračuna, nego zato jer je Ustavni sud srušio prijašnji, koji nije donijet propisanom većinom.


Novom pravobranitelju želim puno sreće u radu i hrabrosti da se odupre pritisicima i ne pristane na atmosferu straha i političkih pritisaka, rekla je Sabina Glasovac (SDP) u raspravi o prijedogu Odbora za obitelj, mlade i sport da se nova pravobraniteljica izabere između dviju pravnica Helence Pirnat Dragičević i Tatjane Holjevac.


Stječe se dojam da pravobranitelj više nije neovisna institucija, da je pod lupom politike, istaknula je zastupnica Glasovac.




Navedeni prijedlog Odbor je utvrdio nakon razgovora s pet kandidata koliko ih se javilo na javni poziv, a uz navedene javili su se i Hrvoje Jukić, Zdravko Miočević i Vanja Slijepčević Saftić.


Milas Klarić je dobro znala tko ju je postavio


Hrvoje Zekanović (Hrast) nije krio zadovoljstvo što Milas Klarić odlazi, podsjećajući na poruku koju je na odlasku uputila djeci – Učite strane jezike i bježite glavom bez obzira! Postavila ju je Kukuriku koalicija, bila je dobro plaćena, pa na kraju poručila djeci da bježe iz Hrvatske, rekao je zastupnik koji drži da je smjena Milas Klarić legalna i legitimna. Njeno izvješće Sabor nije prihvatio, a zakon kaže da u tom slučaju pravobraniteljica ide »pa, pa«, izjavio je Zekanović.


»Koja je to razina tako govoriti o ljudima«, zapitao se Branimir Bunjac (ŽZ) poručivši Zekanoviću da takvim rječnikom pokazuje »razinu zlobe« i daje vjetra u leđa SDP-u koji tvrdi se radilo o političkom obračunu.Baš ste me vi prozvali, vi, Pervan i vaša stranka zadnji ste koji bi trebali nekoga prozivati za bilo što, a pogotovo za vokabular, uzvratio mu je Zekanović.

Ustrajao je da Milas Klarić nije bila neovisna, da je dobro znala tko ju je postavio i da mu je to vraćala. Drago mi je što smo u prilici izabrati novu pravobraniteljicu između dviju sjajnih kandidatkinja, rekao je Zekanović.


Dvjema kandidatkinjama zadovoljan je i HDZ, zastupnica Željka Josić prenijela je uvjerenje da će, koja god bude na funkciji, odgovorno i kvalitetno obavljati posao.


O novoj pravobraniteljici, koja se bira na osam godina, Sabor će odlučivati u petak.


Kraj nepoštenim trgovačkim praksama


Uz ocjenu da se radi o kvalitetnom i dobrodošlom zakonu, Sabor je raspravio konačan tekst zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Trgovcima čiji prihodi prelaze 100 milijuna kuna godišnje, brani se korištenje pozicije kojom proizvođačima nameću različite ugovorne kazne. Pod istim monitoringom bili bi i drugi u lancu opskrbe hranom, odnosno veliki otkupljivači i prerađivači s više od 50 milijuna kuna godišnjih prihoda.


Zastupnici su zadovoljni što će Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), a ne spori sudovi, biti ovlaštena voditi postupke radi utvrđivanja nepoštenih trgovačkih praksi, te utvrđivati uvjete za izricanje upravno-kaznenih mjera.


Dobro je da je Agencija dobila tu ovlast, no zabrinjava njena podkapacitiranost, kaže Miroslav Šimić (Most) izražavajući bojazan da šest osoba koje Agencija planira zaposliti neće biti dovoljno za provođenje zakona.


HSS-ova Davora Vlaovića smeta što se kod sklapanja novih ugovora trgovačkim lancima ne uvjetuje određeni postotak domaćih proizvoda na polici. »Ako su mogle neke druge države, zašto nije i Hrvatska«, pitao je zastupnik i tvrdi da su neki lanci najavili da će zbog ovog zakona nastojati što više proizvoda dovesti iz svojih zemalja.


Nije moguće odrediti taj postotak, jer je suprotan slobodnom kretanju roba, takvu odredbu ugradile su dvije zemlje i protiv njih je pokrenut postupak, odgovorila je državna tajnica Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković.