Memorijska kantica 2016.

‘Glasnović hrvatske pameti’: Donosimo pregled misli koje su obilježile godinu u javnom životu

Predrag Lucić

Ilustracija NL

Ilustracija NL

Koji spol je prvotan, a koji drugotan? Kako dobiti stabilne muškarce i kako da žene ne postanu štrace? Zašto je nepotrebno visoko obrazovanje i tko je ustvari gospodar svih znanosti? Kojim su se još senzacionalnim otkrićima u 2016. proslavili hrvatski uglednici? 



Donosimo godišnju Memorijsku kanticu – pregled misli i izjava koje su obilježile minulu godinu u javnom životu Hrvatske.


SIJEČANJ


Poruka dragim Zagrepčanima, svima vama onima koji se šećete Cvjetnim trgom: budite oprezni pošto je u blizini crkva u kojoj stoluje, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikar. Dakle, dragi moji Zagrepčani, kad se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, pripazite da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i malo, u svojoj maniri najboljih klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama »Pazi: oštar četnik!«


Marko Jurič u emisiji »Markov trg« na televiziji Z1




Razmišljam da 10. travnja osobno odem na spomenik HOS-u i položim cvijeće. To sigurno nikakve veze nema s NDH. Ja želim da 10. travnja bude datum kao i svaki drugi, ne želim se vezivati za NDH. Eto npr. tog dana je ubijen sveti Duje. Za mene je 10. travnja datum koji je 9. bojna HOS-a izabrala za svoj dan.


Ivo Baldasar, gradonačelnik Splita, u intervjuu Večernjem listu


Ja sam svoj status stambenog zbrinjavanja riješio, dodjelom zemljišta i kredita Republika Hrvatska je mene zbrinula. A sve drugo, jesam li s tim novcem napravio kuću ili otišao na put oko svijeta, jesam li trebao izgraditi kuću u roku od tri godine roh-bau, to sve ne stoji. Ja sam s tim novcem mogao i mogu napraviti što god hoću, to je moj novac.


Mijo Crnoja, ministar hrvatskih branitelja, u razgovoru s novinarima u Saboru


VELJAČA


Izjava iznuđena od hrvatskog ministra Zlatka Hasanbegovića, da su »ustaški zločini najveće moralno posrnuće u povijesti hrvatskog naroda«, zapravo prezentira zločinačku prirodu represivnog antifašizma, koji je danas u stanju natjerati svakoga da izgovori bilo što.


Tvrtko Dolić u tjedniku 7Dnevno


Glavni bi se državni odvjetnik Dinko Cvitan trebao objesiti ili napustiti tu dužnost.


Ivica Marijačić u Hrvatskom tjedniku


Gospodine Bujanec, vi pokazujete da imate enciklopedijsko znanje, vi ste neka vrsta enciklopedista, vi ste prosvjetitelj.


Miro Kovač, ministar vanjskih i europskih poslova, u emisiji »Bujica« na Osječkoj televiziji




Vojni rok je neophodan. Imaju i ekonomski razlozi o tome. Maknut ćemo nezaposlene s ulice, od kocke, kladionica… Dobit ćete čvrste, stabilne muškarce, koji će biti spremni preuzeti odgovornost stvaranja obitelji. Ženama prepuštamo da to bude dragovoljno.


Pero Ćorić, saborski zastupnik i glavni tajnik HSP-a dr. Ante Starčević, u emisiji »Otvoreno« na HTV-u


OŽUJAK


To nije nikakav desant na medije, to je desant na Drvar.


Zlatko Hasanbegović, ministar kulture, u izjavi za medije




Volio bih da dobije Trump jer je oženio našu žensku, jer ja smatram da je Slovenka kao da je i naša, i jer nam je bliže, a sve što mi je bliže, to je meni draže. Moja žena ima i slovenskih korijena. Njezin pradjed je iz Beča, ona je plemenitog roda. Pripada plemićkom zboru, nije tražila potvrdu od njih za to, ali zna da se njena obitelj tamo vodi kao plemići.


Željko Kerum u Slobodnoj Dalmaciji


TRAVANJ


Stoljetni san o hrvatskoj slobodi za kratko se ostvario 1941. godine osnivanjem Nezavisne Države Hrvatske. Nažalost, izdajom dijela naroda ugušena je Nezavisna Država Hrvatska i hrvatski narod je utonuo u najcrnji komunistički mrak u kojem se progonila svaka hrvatska riječ i ideja.


Marko Skejo, umirovljeni pukovnik i ratni zapovjednik 9. bojne HOS-a, na proslavi 25. obljetnice osnutka te postrojbe, u Splitu, 10. travnja


Neki će reći – jedan kandidat, ja kažem da je to festival demokracije.


Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i EU fondova, u izjavi za N1 o izborima za predsjednika HDZ-a


Rasprava o zbivanjima u logoru Jasenovac neminovno će otvoriti pitanja i o karakteru cijele Nezavisne Države Hrvatske. Naši se kritičari, izgleda, toga najviše i boje. Samo rijetki od njih shvaćaju da su njihovi pobijedili ’45., ali na svoju sramotu. Da o toj »pobjedi« nitko ne piše u pozitivnim tonovima. I da su »pobijeđeni« postali pobjednici. Samo to još treba priznati u nekome od hrvatskih javnih medija.


Igor Vukić u Hrvatskom tjedniku


SVIBANJ


Velika mi je želja da rijeka Mura napokon uđe u hrvatsku himnu, jer me iritira kad govore da se Hrvatska prostire do Drave. Neka jedan stih hrvatske himne glasi »Muro, Dravo, Savo teci«.


msgr. Juraj Kolarić u Večernjem listu


Žene se ne bi trebale upuštati u tjelesna zadovoljstva prije braka, što je postalo učestalo u zadnje vrijeme, kako bi isprobale koji će muž biti dobar. Pazite da tako ne bi postale štrace.


kardinal Vinko Puljić na misi povodom blagdana Gospe Loretske u Arbanasima




Ja ne mogu nikako oprostiti ovo što je Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da Nezavisna Država Hrvatska nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Ma ako je morala to reći pred Amerikancima, onda ja njoj postavljam pitanje: a zašto nisi rekla pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki?! Pa nismo mi bombardirali ni Dresden ni Hamburg! Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica?


don Luka Prcela, prior Dominikanskog samostana u Splitu, na misi izravno prenošenoj na HRT-u


LIPANJ


Krajnji cilj i san HSP AS-a je da Hrvatska prestane biti sekularna država i da u Saboru stoji križ od tri metra, u poljskom je od dva. Ako se više od dvije trećine Hrvata izjašnjava katolicima, onda to moramo i poštivati.


Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-a dr. Ante Starčević, na press-konferenciji u Murteru


Bog je već proslavio svetost blaženog Alojzija i tko god ide protiv njegova lika, ide protiv Boga.


kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, na misi za Domovinu održanoj u crkvi sv. Marka u Zagrebu


SRPANJ


Doista jeste problem što se jako veliki broj učenika upisuje u gimnazije, što bi značilo da ne stječu nikakvu kvalifikaciju. Gimnazija je preduvjet za visoko obrazovanje. Mi u ovom trenutku stimuliramo u Hrvatskoj visoko obrazovanje, iako znamo da nositelj razvoja nije visoko obrazovanje. Ta količina visoko obrazovanih ljudi ni u Hrvatskoj niti igdje u svijetu nije potrebna.


Nada Šikić, tehnička ministrica rada i mirovinskog sustava, u izjavi za medije


Nadam se da ćemo se mi u Hrvatskoj baviti pametnijim pitanjima od toga gdje će ljetovati jedan premijer. Više saznam kroz medije o svojem ljetovanju. Još nisam vidio fakturu, ne znam za tih 100 tisuća kuna. Moje dvoje djece i supruga i ja, kad sam u tih par tjedana kroz vikend bio tamo, 100 posto sam uvjeren da nismo toliko potrošili.


Tihomir Orešković, tehnički premijer, u razgovoru s novinarima prigodom posjeta tvornici oružja HS Produkt u Karlovcu




Koja je razlika između mene i pape Franje? Nikada nisam osuđen. Živio sam moralno i čestito.


Zdravko Mamić na press-konferenciji u hotelu Sheraton


KOLOVOZ


Miro Barešić je jedan od najvećih hrvatskih domoljuba čije djelo i žrtvu moramo poštovati. Kao i mnogi drugi iseljenici koji su bili spremni dati živote za Hrvatsku, bio je »branitelj prije branitelja«. Pozivam da ga se sjećamo kao domoljuba koji je bio junak Domovinskog rata i simbol borbe za slobodu. Hvala ti, Miro, za samostalnu, suverenu i slobodnu Hrvatsku!


Tomo Medved, tehnički ministar branitelja, na otkrivanju spomenika Miru Barešiću u Dragama




Dolazili su snimatelji s punom torbom ustaških kapa, nađu skupinu mladih, pripitih ljudi, podijele im ih pa ih onda fotografiraju i prikazuju našu proslavu Oluje kao ustaški dernek.


fra Ilija Mikulić, župnik u Čavoglavama, u Večernjem listu


Sveti hrvatski pozdrav »Za Dom – Spremni!« prvi puta je izgovoren u 7. stoljeću, kada smo mi Hrvati svojom voljom i željom primili kršćanstvo i Isusa kao jedino svjetlo, kao put, istinu i život. Tim pozdravom smo se zakleli papi Agatonu kako mi Hrvati nikada nećemo ratovati i posezati za tuđim zemljama, već ćemo samo braniti Dom svoj.


Božidar Alić u intervjuu Maxportalu


Po ženskoj neposlušnosti grijeh je ušao u svijet. Stoga je žena i danas na poseban način i dalje u velikoj napasti neposlušnosti. Neposlušnost ovdje znači da je žena u iskušenju da svoj život gradi bez Boga, da ne želi imati »glavu« (Isus Krist, Crkva, muškarac) kojoj treba biti poslušna. Neposlušnost se izriče u traženju svojih prava za jednakošću koja briše razlike, u tome da žena ne želi prihvatiti da je ona od Adama, a ne Adam od nje, da je ona drugotna, a muškarac prvotan.


Ivica Raguž, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu, u Glasu Koncila


RUJAN


Neki me pitaju zašto se miješam u politiku. Što bi bilo da se blaženi Stepinac nije miješao u politiku?


msgr. Vlado Košić, biskup sisački, na misi u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu




Bog je gospodar svih znanosti


velečasni Juraj Ostarjaš prigodom blagoslova nove zgrade Osnovne škole »Klinča Sela«


Onaj tjelesni čuvar što je navodno u drvarskoj špilji izgubio život štiteći Tita, a kojemu komunistička historiografija nikada nije otkrila identitet, bio je baš Tito. Nijemci su Tita ubili, a da to nisu niti znali.


Tihomir Janjiček u Hrvatskom tjedniku


LISTOPAD


Podržavam poljski prijedlog da se silovanim ženama i djevojčicama pobačaj zabrani. Svakako sam za život, pa čak i ako se radi o maloljetnim curama. Sigurno postoje ustanove koje će majci i djetetu pružiti skrb.


Vanja Gulam, koordinatorica molitvene inicijative »40 dana za život« u Šibensko-kninskoj županiji, u izjavi za portal Šibenik IN


U Zagrebu silno nedostaju hramovi koji su se u jednom času prestali graditi. Svi znademo da je prepoznatljivi motiv Zagreba katedrala, ali i crkva sv. Marka. U jednom času je došlo vrijeme nepravde, grad se razvijao neprirodno, jer su mu nedostajali hramovi. Svakom gradu treba sveto, trebaju hramovi. Sada postoje hramovi sporta, kultura, znanosti, i neka ih! Ali više od svih gradu i njegovom identitetu trebaju hramovi Gospodina i Crkve! Protivljenje ne dolazi od čovjeka, nego od Mrzitelja Božjega.


pater Ivan Ike Mandurić na molitvenom bdijenju u parku na Trnjanskoj Savici


Zahtijevamo od našeg premijera Plenkovića da ostavi za ministra Hasanbegovića! To tražimo mi Bošnjaci s prve crte!


Fahrudin Jašarević Babo na press-konferenciji Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga proizašlih iz Domovinskog rata


Sada se dobro sjetiti Jamesa Watsona i njegovog intervjua u kojem je rekao da zapravo crnci imaju manju inteligenciju od bijelaca i da je to zapravo dijelom genetski uzrokovano. To da crnci imaju manju prosječnu inteligenciju od bijelaca, to isto izgleda zapravo strahovito frapantno i šokantno i nekako rasistički, ali to je zapravo činjenica koju je potvrdila Američka filozofska asocijacija u svom biltenu, gdje je dala izvještaj o stanju diskusije o inteligenciji, gdje su upravo po tom pitanju rekli da je to sasvim jasno da postoji razlika od petnaest poena, i da je to stvar koja je nepobitna, koja se obnavlja u rezultatima istraživanja već decenijama, ako ne čak i punih sto godina. Dakle, činjenica razlike nije upitna.


Neven Sesardić u predavanju pod naslovom »Geni, ljudske razlike i politika« na Festivalu znanosti u Sinju




Svi znaju što su kompletne žene, Tesla je pričao o kompletnoj ženi. To je bila njegova majka. Bila je nepismena, a znala je Bibliju napamet i citirala je poeziju na sedam jezika. To su žene koje nama opet trebaju.


Davor Pavuna, fizičar, u emisiji »Pozitivno« na HTV-u


Nisam čuo da je ikome uskraćeno pravo na brak zato što je homoseksualac. Nijedan zakon ne brani brak homoseksualcima. Jeste li ikada vidjeli da je nekome zabranjen brak jer je homoseksualac?! Nitko nikome nije rekao da ti ako si homoseksualac ne možeš stupiti u brak. Homoseksualci mogu stupiti u brak s osobom suprotnog spola!


Luka Popov, član zaklade Vigilare, na N1 televiziji


STUDENI


Saša Leković, Slavica Lukić i ekipa iz vrha Hrvatskog novinarskog društva jučer su pažnju sa Hude jame – masovne grobnice u koju su partizani, nakon završetka rata, bacali tisuće ubijenih i živih civila i ratnih zarobljenike – preusmjerili na otpadanje šerafa sa Lekovićevog kotača. Ako se pokaže da ga nitko nije pokušao ubiti – zanima me tko će odgovarati za širenje laži o cijeloj Hrvatskoj u inozemstvu – jer, priča da se u Hrvatskoj ubija novinare koji hrabro obavljaju svoj posao – može imati loše posljedice za zemlju kojoj najveći dio BDP-a donosi turizam.


Željka Markić, čelnica udruge U ime obitelji, na Facebook-profilu




Mislim da je Hasanbegović više bio žrtva, nego agresor. On je bio jedan, a napadala ga je masa. Napadalo ga se da je ubojica kulture. Mi ne znamo kakav je Hasanbegović bio ministar. Bio je kratko, nije povlačio nikakve konkretne poteze.


Milana Vuković Runjić u emisiji »Pressing« na N1 televiziji


Stav je Republike Hrvatske da nikad nisu počinjeni nikakvi zločini u ime Hrvatske. Općenita je intencija optužnica da se Hrvatsku na negativan način pokušava smjestiti na teritorij BiH. Hrvatska je legalno i legitimno bila na području BiH, u obrambenim operacijama.


Ante Šprlje, ministar pravosuđa, u emisiji »Točka na tjedan« na N1 televiziji


Ostatak svog života posvetit ću da Hrvatska postane onakva kakvom sam je sanjao 1989. kada sam ušao u politiku. To znači da bude zemlja morala i etike. To je moj temeljni cilj, a mislim da ću kroz ovaj proces to i uspjeti.


Nadan Vidošević, bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore, optužen da je iz nje izvukao najmanje 39 milijuna kuna, u izjavi na pripremnom ročištu pred Županijskim sudom u Zagrebu


Biti žena danas je krajnje izazovno, ali bez Isusa Krista to je nemoguće. Netko će reći: »Kako to misliš: nemoguće? Naravno, moguće je, sve je moguće.« Ali zašto je onda toliko bolesti? Zašto je toliko tuge? Zašto žene plaču kad odlaze u krevet? Zašto? Zato što nema nade. Zato što nema svjetla. To možemo dobiti samo kroz Isusa Krista.


Sanja Orešković, supruga bivšeg hrvatskog premijera, u intervjuu za LifeSiteNews


Sveta nam je dužnost utrti put novome Franji Tuđmanu, kojemu još ne znamo ni ime ni mjesto, no znamo da će doći. Kao što je u Mađarskoj došao Viktor Orbán, a u Americi grandiozni Donald Trump. Poradi svega toga započinjem svoju posljednju glumačku, i ujedno prvu svjetsku političku turneju, utirući put Hrvatskoj Hrvata.


Božidar Alić u intervjuu Hrvatskom tjedniku




Predlažem da se uvede moratorij na održavanje komemoracija u Jasenovcu.


Anto Periša, član Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, na tribini udruge Hrvatska uzdanica »1941. u Jasenovcu, u svjetlu novih dokumenata«


Novinari su sami krivi za napade jer da jesu uši, oči i usta javnosti i rade što bi trebali i na razini na kojoj bi trebali, ne bi ih se napadalo. Novinari potiču agresiju i onda postaju žrtvama agresije.


Goran Dodig, saborski zastupnik HDS-a, na tematskoj sjednici Odbora za medije o nasilju nad novinarima


PROSINAC


Zbog površnosti hrvatskog pravosuđa tragedija obitelji Zec nanijela je veliku štetu Hrvatskoj. Taj tragični slučaj medijski je predimenzioniran do te mjere da je u sjeni ostao podatak da je, osim Aleksandre Zec, još preko 400 djece poginulo tijekom velikosrpske agresije, a za što također nikad nitko nije odgovarao.


iz emisije »TV kalendar« na HTV-u


Nacionalizam danas znači samo jedno – želju za mirom i normalnim životom. Nacionalizam je jedina aktivna pacifistička snaga današnjice.


Borislav Ristić u Večernjem listu


Kolega Krešiću, odite vi na izbore pa pobijedite, pa onda planirajte proračun. Ja sam pobijedio na izborima, formirao vlast, napravio program koji jasno izražava prioritetne politike i ciljeve Vlade.


Andrej Plenković, premijer, na pitanje novinara RTL-a Hrvoja Krešića o rastu proračunskih rashoda




U nekim europskim zemljama kažu lošijim učenicima da na dan testiranja ne dođu na nastavu. Kod nas su u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine.


Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, o rezultatima PISA istraživanja znanja i vještina učenika u dobi od 15 godina, u emisiji »Točka na tjedan« na N1 televiziji


Oni tihi glasači su presudili, a za velik dio njih je bilo presudno kakav je Trumpov stav prema pobačaju. Dozlogrdilo im je, naime, to nenormalno visoko financiranje »planned parenthooda«, a najgore im je bilo to što se u Americi dozvoljava pobačaj do zadnjeg dana trudnoće, do devetog mjeseca.


Karolina Vidović Krišto u emisiji »Dobro jutro, Hrvatska« na HTV-u


MUDRAC GODINE ŽELJKO GLASNOVIĆ


Razmažena derišta recikliranih komunista, kvazi intelektualaca koji u životu nisu radili, kao njihovi roditelji hoće sebi osigurati ugodnu lijenost. Njih vode skojevke neobrijanih nogu koje su dobivale novac za diplomske radove kao npr. Uloga bosanskog tovarnog konja u NOB-u.


Ta manjinska banda od dvjestotinjak anarhista i boljševičkih sotonista blokira rad i sprječava studij više od 7000 polaznika Filozofskog fakulteta. Taj fenotip podivljaloga titojugenda može se lako prepoznati: imaju blijedi ten kao da su robijali u KPD Zenica, vratovi su im kao pet kuna, imaju duge prste od igranja video igara, a glave su im u odnosu na tijelo nesrazmjerne veličine. Patološki mrze sve što je hrvatsko i žale za izgubljenim privilegijama njihove propale države. U razvijenim demokracijama kad manjina tlači većinu to se rješava pendrekom i suzavcem.


(na Facebook-profilu, rujan 2016.)




Nama je izbrisana kolektivna memorija, a ostala nam je prazna ploča po kojoj pišu agitpropovci u medijima, u politici. Zato moramo uzeti kulturni prostor, ne samo pravni sustav. Što ako mi dobijemo funkcionalnu državu a nismo uzeli kulturni prostor? Onda nemamo državu. Nama su uzeli kulturni prostor ovi koji vladaju ovdje od 1945. i njihova djeca.


(u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji, kolovoz 2016.)


U Hrvatskoj se ljudi kroz medije konstantno »ubijaju« umjetnom atmosferom očaja. U hrvatskom javnom životu i dalje imamo ljude koji patološki mrze Hrvatsku. To su ljudi koji nikad nisu željeli Hrvatsku.


(u intervjuu Globusu, listopad 2016.)


NDH je bila međunarodno priznata. Tko su bili partizani? Po Haškoj konvenciji iz 1908., vi ste njih mogli strijeljati. Oni su bili teroristi.


(na tribini u Australiji, prosinac 2016.)


POSAO GODINE


Tvrtka Drimia nikada nije obavljala nikakve poslove za Peritus savjetovanje koji bi bili u interesima MOL-a.


Ana Karamarko, vlasnica tvrtke Drimia i supruga prvog potpredsjednika Vlade, u izjavi za HRT, svibanj 2016.




Nisam koristio prijateljske veze s gospodinom Karamarkom kako bi mi to pomoglo u poslovanju. Nikad o arbitraži nisam ni s kime razgovarao u Hrvatskoj. Ne vidim kako bih naštetio Ini i Hrvatskoj i odbacujem optužbe da sam izdao nacionalne interese.


Josip Petrović, konzultant MOL-a, u izjavi za Novu TV, svibanj 2016.


Čekajte, što bi članovi moje obitelji trebali, baviti se ne znam čime, čekat doma da ja dođem i gledat mene na televiziji? O čemu govorimo? Pričamo o poduzetništvu, o malom poduzetništvu, o srednjem, pričamo o šest, sedam ljudi koji sada trebaju ići na ulicu zato što netko objavljuje neke ugovore koji se ne smiju i ne trebaju objavljivati, ugovore između privatnih tvrtki, o čemu – o PR-u, o marketingu, o prodaji paštete. O čemu vi govorite? To je sve apsurdno, ajmo, pustimo to!


Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade, u razgovoru s novinarima, svibanj 2016.


MOSTA VIŠE!


Božo Petrov, čelnik Mosta, potpredsjednik Vlade, predsjednik Sabora…




Postigli smo ono što smo htjeli, a to je reformska Vlada koja ne može ne uspjeti.


(u izjavi za medije, siječanj 2016.)


Molitelji imaju pravo moliti pred bolnicama. Mogu biti čak malo grub i provokativan. Je li meni smeta kad se prave javne gay parade?


(na N1 televiziji, listopad 2016.)


Ako je pozdrav »Za dom spremni« u Jasenovcu stavljen sa svrhom provokacije, trebao bi se maknuti. Ako nije, zašto ona druga strana uvijek sve doživljava kao provokaciju?


(u intervjuu N1 televiziji, prosinac 2016.)


NATO, LOSOS, ČOKOLADA KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ, PREDSJEDNICA RH


U svome pismu spomenuli ste kao žrtve »prijetnje i izljeva govora mržnje« više javnih osoba i organizacija. Osuđujem zajedno s Vama takve postupke. Dužna sam, međutim, ustvrditi da među osobama koje ste naveli ima i onih koji svojim javnim djelovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak izruguju Domovinski rat i, u osnovi, niječu stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako ozračje napetosti, isključivosti i netolerancije.


(u odgovoru na pismo Milorada Pupovca, veljača 2016.)




Zdravko Mamić je moj poznanik i susrela sam se s njim i na društvenim događanjima i to nisam krila. U malom iznosu je sponzorirao moju kandidaturu, no to nije bitno jer je bio jedan od mnogih, a ja sam bila najveći osobni donator svoje kampanje. Prema svima se odnosim jednako. Nemam utjecaj, niti bih njega ili bilo kojeg drugog preferirala pred organima, ali isto tako kao predsjednica se moram držati stava da je svatko nevin dok mu se ne dokaže suprotno.


(u emisiji »Točka na tjedan« na N1 televiziji, srpanj 2016.)


Ja ove posljednje događaje iskreno vidim kao pokušaj zastrašivanja Hrvata u BiH i pokušaj da ih se obeshrabri, navede da se iseljavaju iz BiH. Hrvatska nikada neće napustiti generale i vojnike Hrvatske vojske i HVO-a! Stat ćemo opet na branik domovine!


(u vojarni Drgomalj u Delnicama, studeni 2016.)


Današnji svijet treba više, a ne manje NATO-a. Ja sam na posljednjem summitu NATO-a u Varšavi uvidjela da je Hrvatska jedna od rijetkih država koja nije povećala svoja izdvajanja za obranu. Za mene tu nije riječ o troškovima nego o investicijama.


(na panelu o NATO-u u sklopu Međunarodnog sigurnosnog foruma održanog u Halifaxu, studeni 2016.)


Neugodno sam iznenađena jer osobno zastupam i podržavam kampanju »Kupujmo hrvatsko«. Sama nisam gledala košaru jer ja kao Predsjednica nemam vremena pregledavati što se nalazi u košari. Bila sam iznimno razočarana činjenicom da su se u toj košari našli neki proizvodi koji nisu bili hrvatske proizvodnje. Sasvim je u redu što su oni prisutni na hrvatskom tržištu, ali hrvatska Predsjednica mora promicati hrvatske proizvode. Napravili smo istragu i vidjeli što se dogodilo. To se više neće ponoviti. A onim roditeljima koji su dobili te čokoladice ispričat ćemo se i poslat ćemo hrvatske proizvode.


(u izjavi za medije u Rijeci, prosinac 2016.)


Oprostite, čiji ured je naručio četiri tone ribe? Lososa? Dobro, odgovorit će vam Ured. Mislim, pitanjima javne nabave u Uredu stvarno se ne bavim.


(odgovarajući na pitanje novinarke N1 televizije na press-konferenciji u Varaždinu, prosinac 2016.)


Varaždin je bio u vrijeme Banovine Hrvatske glavni grad i na simboličan način to vraćamo danas.


(u govoru prigodom otvaranja privremenog predsjedničkog ureda u Varaždinu, prosinac 2016.)