Propast projekta?

Gdje su nestali EU novci za ugradnju dizala? Evo što kažu u Ministarstvu

Hina

Ilustracija / Foto Reuters

Ilustracija / Foto Reuters

Do kraja ovoga mjeseca očekuju odgovor Europske komisije o projektu sufinanciranja ugradnje dizala u višekatne zgrade



ZAGREB Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU priopćilo je u srijedu kako do kraja ovoga mjeseca očekuju odgovor Europske komisije o projektu sufinanciranja ugradnje dizala u višekatne zgrade, reagirajući na medijske napise o navodnoj propasti tog projekta.


Ministarstvo ističe da je podržalo inicijativu hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan i umirovljeničkih udruga te održalo nekoliko sastanka s predstavnicima Europske komisije kako bi se u okviru izmjena Operativnog programa Konkurentnost i kohezija uvrstilo i financiranje ugradnje dizala.


Posljednji takav sastanak, navode, održan je u Zagrebu potkraj veljače kada je od strane Europske komisije obećano da će se pisanim putem očitovati na zahtjeve, a prema posljednjim informacijama odgovor Europske komisije očekuje do kraja ovog mjeseca.




Podsjećaju da tijekom programiranja operativnih programa 2012. i 2013. godine ugradnja liftova nije bila planirana te da je jedina mogućnost ugradnje dizala bila kroz projekte Energetske obnove višestambenih zgrada gdje je, uz promjenu stolarije i izradu fasada, bilo omogućeno prijaviti i ugradnju dizala.


Nitko nije iskoristio mogućnost ugradnje dizala


»U Hrvatskoj je kroz takav projekt dosad obnovljeno 596 zgrada, no nitko nije iskoristio mogućnost ugradnje dizala, što je isključivo izbor stanara putem njihovih predstavnika«, ističu u Ministarstvu.Opovrgavaju tvrdnje Biljane Borzan da je nekim zemljama poput Češke, Poljske i Slovenije odobren projekt ugradnje dizala. »Riječ je o netočnim informacijama jer niti jedna zemlja članica nema zaseban projekt ugradnje dizala u višekatne zgrade, već se radi o projektima energetske obnove u okviru kojega je moguće ugraditi dizalo. Tako je u Hrvatskoj do sada obnovljeno 775 javnih zgrada te ugrađeno 9 dizala i 14 vertikalnih platformi«, navode u priopćenju.

Jutarnji list u srijedu je, pozivajući se na neslužbene glasine iz Ministarstva regionalnog razvoja, objavio da je propao projekt sufinanciranja ugradnje dizala u stambene zgrade novcem iz EU, te da su u EK navodno skeptični prema ideji sufinanciranja ugradnje dizala za potrebe privatnih stanova, smatrajući da bi takvo sufinanciranje, umjesto općem dobru, najviše pogodovalo vlasnicima privatnih nekretnina.


Iz Mosta su optužili resornu ministricu Gabrijelu Žalac za obmanjivanje građana i davanje lažne nade u mogućnost privlačenja novca iz EU fondova za projekt masovne ugradnje dizala.


»Kada bi na pozicijama bili kompetentni ljudi, u ovom slučaju postojao bi jasan strateški dokument koji bi identificirao problem na razini Hrvatske. Nadalje, trebala bi postojati analiza koja bi obuhvaćala podatke o tome o koliko se to stanova radi i gdje se oni nalaze. Tek tada bi se s konkretnim brojkama moglo doći u Europsku komisiju i aplicirati za novac«, poručila je Mostova saborska zastupnica Sonja Čikotić, izražavajući žaljenje što se građanima davala lažna nada.