Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Kraj imperija

Gdje će 'Gazda' ići na more? Provedena ovrha Todorićeve ljetne rezidencije

foto: screenshot HRT
foto: screenshot HRT
Autor:
Objavljeno: 27. rujan 2017. u 11:57 2017-09-27T11:57:00+02:00

Ovrhovoditelji od jutra obilaze otok te uspoređuju aktualno stanje s onim od svibnja 1995. godine kad je hrvatska Vlada na 30 godina ustupila otok za razvoj turizma ondašnjoj Županiji šibenskoj i Općini Primošten. Ovrha Smokvice izazvala je velik interes javnosti.

ŠIBENIK – Nakon provedene ovrhe nad zagrebačkom tvrtkom Grafoplast otok Smokvica sa svim pripadajućim objektima, koji je 11 godina koristio Ivica Todorić, od srijede je u posjedu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Ovrhu je kao sudska ovršiteljica provela Grozdana Juričev Šprljan s Općinskog suda u Šibeniku.

»Ovog trenutka u posjed Republici Hrvatskoj predana je vojarna Smokvica kod Rogoznice sa svim pripadajućim objektima u površini 168.865 metara kvadratnih te samim time, današnjim radnjama, ovrha je provedena, a dovršenje ovrhe sud će uputiti strankama pisanim putem. Na otoku smo zatekli sve objekte popisane u elaboratu koji je prilog ovom predmetu. Glavni objekti su jako lijepi i dobro očuvani, a unutra nisu zatečene mnoge pokretnine već samo namještaj koji je popisan i to će se ostaviti ovrhovoditelju na čuvanje. Ovršenik će biti pozvan u roku od 30 dana da kontaktira ovrhovoditelja i preuzme popisane pokretnine, a ako ih ne preuzme, onda će sud po službenoj dužnosti morati obaviti dražbu» kazala je Juričev Šprljan. Dodala je da su pomoćni objekti u dosta derutnom stanju te da se vjerojatno nisu ni upotrebljavali.

Vojarnu Smokvica sa svim pripadajućim objektima u ime Republike Hrvatske ispred Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku preuzela je Snježana Bajan kao zakonska zastupnica.

»Nakon provedbe ovršnog postupka nadležno ministarstvo će odlučivati o daljnjoj sudbini objekata. Republika Hrvatska ovlaštena je raspolagati predmetnom nekretninom i ima pravo tražiti predaju posjeda temeljem pravomoćne i ovršne presude. Državno odvjetništvo od ovog trenutka u posjedu je otoka Smokvice sa svim pripadajućim objektima« istaknula je nakon što su ovrhovoditelji u srijedu ujutro obišli otok.

Zatečeno stanje usporedili su s onim od svibnja 1995. godine kad je hrvatska Vlada na 30 godina ustupila otok za razvoj turizma ondašnjoj Županiji šibenskoj i Općini Primošten koja je Smokvicu dala u zakup na 30 godina Grafoplastu, a vlasnik Grafoplasta Ante Lušić 2006. prodao je svoja prava nad Smokvicom Ivici Todoriću čiji je Agrokor 11 godina tamo gradio i eksploatirao otok. U trenutku kad je počela kriza u Agrokoru, Todorić je prodao prava na upravljanje natrag Lušiću.

Ante Lušić na Smokvicu u srijedu nije došao jer, kako je kazao, ima sastanak te je ključeve objekata ovrhovoditeljima predao njegov zaposlenik.

Otok Smokvicu je Ministarstvo obrane je 1995. godine dalo Grafoplastu na upravljanje u razdoblju od 30 godina, a vlasnik Grafoplasta Ante Lušić 2006. godine prodao je svoja prava nad Smokvicom Ivici Todoriću čiji je Agrokor 11 godina tamo gradio i eksploatirao otok. U trenutku kad je počela kriza u Agrokoru, Todorić je prodao prava na upravljanje natrag Lušiću.

Ante Lušić nije prije rasprave zakazane za danas vratio otok Smokvica Vela u posjed države, kao što je bio najavio, već je tražio odgodu ovrhe i podnio žalbu na rješenje o ovrsi.

»Ništa se nije promijenilo. Otok je spreman za predaju, ali netko mora preuzeti ključeve. Htjeli smo izbjeći show i medijsku pompu te predaju posjeda obaviti prije ročišta pa smo u petak predali Općinskom sudu i šibenskom DORH-u dokumente u kojima stoji da smo stvorili uvjete za mirnu primopredaju i pozvali ih da to što odradimo što prije. Do ovog trenutka nikakav odgovor nismo dobili«, kazao je Lušić u ponedjeljak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.