Iza zatvorenih vrata

GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK O SLUČAJU BRKIĆ Nije otkriveno tko je odavao podatke, a spisa nema

P. N.

Dražen Jelenić / Foto Patrik Macek/PIXSELL

Dražen Jelenić / Foto Patrik Macek/PIXSELL

'Probat ćemo rekonstruirati spis predmeta, jer njega u ovom trenu u Općinskom državnom odvjetništvu nema'



Iza zatvorenih vrata održana je u četvrtak sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koju je predsjednik Odbora SDP-ov Ranko Ostojić, inače i bivši ministar unutarnjih poslova, sazvao zbog recentnih događaja vezanih za ugrožavanje javnosti putem SMS-ova i curenja informacija te svih mogućih zloupotreba položaja, piše portal televizije N1.


Glavna tema sjednice jest, dakako, Milijan Brkić koji je, prema napisima Nacionala, 2011. godine odavao podatke iz istrage o elitnoj prostituciji.


Na dnevnom redu današnje sjednice bila je jedna točka: “Informacija o narušavanju sustava nacionalne sigurnosti konstruiranjem informacija, eventualnom kompromitacijom mjera tajnog prikupljanja podataka i zlouporabama ovlasti”.




Na sjednici su bili ravnatelj policije Nikola Milina i ravnatelj SOA-e Daniel Markić te glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, a sjednica se s obzirom na temu održava iza zatvorenih vrata.


Po završetku sjednice novinarima se obratio Dražen Jelenić.


‘Zašto DORH dva i pol dana ne govori ništa? Želio sam biti odgovoran prema javnosti’, kazao je Jelenić. On, nadalje, tvrdi da 2011. nije bilo nikakvog zataškavanja.


“Istraga će ići dalje i državni odvjetnik će odlučiti što će biti dalje. Svi koji trebaju dati iskazi bit će pozvani’, rekao je Jelenić odgovarajući na pitanje je li Milijan Brkić pozvan dati iskaz.


Probat ćemo rekonstruirati spis


“Provjere koje sam izvršio, nesporno je da je na temelju saznanja koje je imalo Državno odvjetništvo istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnijelo prijedlog za ispitivanje određenih osoba u svojstvu svjedoka. Ti svjedoci su ispitani. Radi se o osobama koje su prije toga svoja neformalna saznanja iznijela policiji i u tom istražnom postupku ta svoja saznanja nisu ponovili. To znači da nema terećenja odnosno da saznanja koja su neformalno data i koja ne mogu biti dokaz u kaznenom postupku kad su se pretočila u ono što bi mogao biti dokaz, nisu se podudarala”, rekao je Jelenić, dodavši da se drugim riječima može reći da se nije otkrilo tko je odavao podatke.


Nije mogao reći je li u službenoj dokumentaciji spominjano ime Milijana Brkića.


‘Probat ćemo rekonstruirati spis predmeta, jer njega u ovom trenu u Općinskom državnom odvjetništvu nema’


“Ono što vam ne mogu reći, a to je li u policijskim neformalnim dokumentima bilo čije ime spominjano. Samo kažem da one osobe na temelju čijih se neformalnih izjava krenulo u postupanje to kao svjedoci nisu pred sucem ponovili”, rekao je Jelenić.


Na pitanje je li se onda nastavilo s drugim radnjama, Jelenić je rekao: “Da bih mogao odgovoriti na ovo pitanje, probat ćemo rekonstruirati spis predmeta, jer njega u ovom trenu u Općinskom državnom odvjetništvu nema.”


“Ja s tom problematikom nisam bio upoznat, jer provjerama na višim državnim odvjetništvima Županijskom državnom odvjetništvu i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske utvrđeno je da Općinsko državno odvjetništvo nije svoje nadređene izvijestilo”, rekao je Jelenić, dodavši da 2011. godine nije bilo nikakvog zataškavanja.


Dodao je i da ne zna je li Milijan Brkić dao iskaz.


“Govorimo o najfriškijem predmetu. Ja ne znam što govore i na koji način usmjeravaju rad nadležnih tijela, ali svi oni koji trebaju dati iskaze, vjerojatno će biti pozvani da daju iskaze onda kad bude poznato da je to za proces istrage najbolje”, rekao je Jelenić.


Jelenić: Za curenje ninformacija nema sankcija


Istaknuo je da sustav funkcionira. “U svakom žitu ima kukolja, ali ovaj sustav je u stanju taj kukolj prepoznati i kad postoje okolnosti protiv tog kukolja podignuti prijavu”, rekao je.


Jelenić je rekao i da za curenje informacija ne postoji nikakva sankcija. “I zato ih možemo naći u medijima”, rekao je.


“Očekujem da rezultati budu u najkraćem mogućem vremenu, a ne smiju biti nauštrb postupka istrage”, kazao je Jelenić.