Vic u Saboru ili Sabor iz vica

GENERAL DOKTOR U SABORU Zastupnik Željko Glasnović medijima dijagnosticirao moralnu sidu i moralni tifus

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Na primjedbu da Glasnovića nije opomenuo ni zaustavio, Jandroković je odgovorio da on „ljude pušta da govore što hoće, jedino ako netko nekoga osobno prozove, onda ga upozori“.



ZAGREB – Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak se u izjavi novinarima osvrnuo na govor neovisnog zastupnika Željka Glasnovića koji je medije nazvao moralnim tifusarima i rekao da imaju moralnu sidu, istaknuvši da je odgovornost na svakome od zastupnika, a da je na medijima da to adekvatno komentiraju.


“Nedavno sam čuo da vas je jedan zastupnik nazvao korisnim idiotima. Mislim da bi bilo dobro da takve zastupnike tretirate na odgovarajući način“, poručio je Jandroković novinarima.


Na primjedbu da Glasnovića nije opomenuo ni zaustavio, Jandroković je odgovorio da on „ljude pušta da govore što hoće, jedino ako netko nekoga osobno prozove, onda ga upozori“.




“Ovako za općenite rasprave, najbolji sud je sud građana i vas medija da takve zastupnike jednostavno tretirate na odgovarajući način“, smatra šef parlamenta.


“Svašta se može čuti s govornice. Svaki govor koji je neprihvatljiv nije dobrodošao u Sabor“, dodao je. Ocijenio je i da u Saboru ima izvrsnih rasprava i zastupnika koji se pripremaju za raspravu, ali i onih koji na ovaj način pokušavaju skrenuti pozornost.


“Pokušajte naći način da takvi ne uđu u prvi plan, nego oni koji se dobro pripremaju i dobro i korisno govore“, rekao je Jandroković.


Ne slaže se s Mostovcem Božom Petrovom da bi se ovakve situacije riješile da je prihvaćen Etički kodeks koji je predložio, jer, kaže, „etički kodeks neće staviti pod kontrolu zastupnike koji imaju namjere dolaziti u prvi plan uvredama, jeftinim atrakcijama“.


“Smatram da su mediji tu ključni, koji će selektirati one zastupnike koji govore korisno i o temama“, poručio je.


Na primjedbu da se saborske sjednice prenose, novinare je zapitao: Što očekujete?


„Ja bih morao dnevno deset zastupnika prekidati jer iznose uvrede ne samo na račun medija. Vi ste se sad našli pogođeni, ali pogledajte kako zastupnici govore jedni o drugima, kako se odnose prema predsjedavajućima. Ja bih cijelo vrijeme morao davati opomene. To ne činim zato što je sud javnosti taj koji će biti presudan, a ne moja opomena“, mišljenja je Jandroković, pojasnivši da opomene daje u situacijama za koje smatra da je to nužno.


“Ovakve rasprave kao što ste čuli danas, slušamo svakodnevno. Ne mislim da ću svojim opomenama niti Etičkim kodeksom rješavati takve stvari. To je savjest zastupnika, oni mogu ovdje govoriti, izabrani su od građana da govore. Kako oni govore, to je na njima i građani će to procijeniti. Ponavljam, prenosite one zastupnike koji govore korisno i pametno, koji ne vrijeđaju i koji su koncentrirani na sadržaj i pripremaju se za raspravu. I onda će se izmijeniti klima, a ne mojim opomenama“, ocijenio je Jandroković.