Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Akcija

Frljićevi studenti ispisivat će antifašističku poeziju na bivšem Trgu maršala Tita

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 7. rujan 2017. u 19:20 2017-09-07T19:20:10+02:00

ZAGREB – Usred kontroverzi o imenima ploča i trgova, svoj doprinos javnoj raspravi dat će i čuveni hrvatski redatelj Oliver Frljić, odnosni polaznici radionice Time is out of joint koji su pod njegovim mentorstvom. Naime, Frljićevi studenti će sutra na Trgu Republike Hrvatske (donedavno Trg maršala Tita) ispisivati antifašističku poeziju.

»Akcija se izvodi s ciljem afirmacije kulture sjećanja u kontekstu galopirajućeg historijskog revizionizma i fašizacije hrvatskog društva. Također, akcija, između ostalog, upozorava na problem službene historiografije, koja svaki aspekt prethodne državne zajednice prikazuje isključivo u negativnom svjetlu, te temeljito proveden proces čišćenja nastavnih programa i kolektivnog sjećanja od svih književnika koji u novom političkom kontekstu imaju 'problematične' ideološke pozicije ili nacionalnu pripadnost«, kaže se u pozivu na performans koji se događa u ogranizaciji Ganz novog festivala Kulture promjene Studentskog centra.

Akcija je, vele, inspirirana pjesmom Branka Miljkovića, »Poeziju će svi pisati«, a ispisivanje poezije uključit će »Pjesmu samom sebi« Ivana Gorana Kovačića, »Napred!«, Ljubice Ivošević Dimitrove, »Pjesmu mrtvih proletera« Branka Ćopića i »Oči« Ace Šopova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.