Forum mladih SDP-a: Nedostatno i polovično redefinirano stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa

Hina

Forum mladih SDP-a smatra da je u smjernicama za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskoj od 2018. do 2020. godine, koje je Vlada donijela na sjednici u četvrtak, nedostatno i polovično redefinirano stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR). »Vlada RH je na sjednici u četvrtak usvojila smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskoj od 2018. do 2020. godine. Prema informacijama koje su dostupne u ovom trenutku, moramo odmah reagirati: smatramo da u tim smjernicama dolazi do nedostatnog i polovičnog redefiniranja stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa«, istaknuo je u priopćenju Forum mladih SDP-a.

SOR je u vrijeme kad je bio implementiran bio potreban kao vatrogasna mjera jer je u tom trenutku bilo oko 400.000 nezaposlenih te nije bilo natječaja, a još nismo imali otvoreno EU tržište, podsjeća Forum mladih SDP-a i ocjenjuje da su se danas okolnosti znatno promijenile te da SOR narušava tržište rada te da se pretvorio u »stručno iskorištavanje» posebice mladih osoba.


Zato je, kako ističu, potrebno dati punu financijsku potporu i osnažiti institut pripravništva, a SOR, bez ograničenja dobi, kao što su otpočetka predlagali, ostaviti samo za vezane obrte i zvanja za koje je staž uvjet za polaganje stručnoga ili majstorskog ispita, i to uz kvalitetno mentorstvo i kvalitetne uvjete rada.»Kako bismo pokazali stvarnu brigu za mlade, potrebno je izmijeniti Zakon o poticanju zapošljavanja u kojem bi se mogućnost SOR-a ostavila samo za srednju stručnu spremu, u vezanim obrtima, koji nakon dvije godine mogu polagati majstorski ispit i tako dobivaju mogućnost da i sami postanu poduzetnici – obrtnici, i samo za zvanja za koja je potrebno polaganje stručnog ispita. Naime, oni su bez tog staža, koji je uvjet za polaganje stručnog ispita, potpuno nekonkurentni na tržištu rada«, ističu u Forumu mladih SDP-a. Također ističu kako je SOR za sva ostala zanimanja potrebno izbaciti iz spomenutog zakona, a pripravništvo sufinancirati i osnažiti.»Ovo što je danas predstavila Vlada nipošto se ne može smatrati ozbiljnom mjerom za rješavanje problema koji su se nagomilali zahvaljujući zloporabi ideje i potreba SOR-a. SOR i pripravništvo kako ih Vlada RH sada uređuje ne mogu zajedno egzistirati i to je prijevara mladih ljudi. Između te dvije mjere uvijek će prevladati SOR i time Vlada ne stvara povoljnu poziciju na tržištu rada za mlade ljude«, smatra Forum mladih SDP-a i poručuje: »Kvalitetno osposobljavanje, dostojna plaća, sigurno i kvalitetno radno mjesto – ostanak u Hrvatskoj.«