Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Civilna inicijativa

Fond #SPASIME prikupio 400.000 kuna i krenuo s pružanjem pomoći

D. JELINEK
D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 31. srpanj 2019. u 15:31 2019-07-31T15:31:22+02:00

U dva mjeseca koliko je trajala humanitarna kampanja, fond  #SPASIME prikupio je gotovo 400.000 kuna donacija građana za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja, istaknuto je u srijedu na predstavljanju rezultata te akcije.

"U sklopu kampanje prikupljeno je 396.088 kuna, zahvaljujući donacijama 36.963 građana i deset poduzeća. Prosječan iznos donacije je deset kuna i u principu možemo reći da su se građani odrekli jedne svoje kave", kazao je tajnik Zaklade Solidarna i voditelj fonda  #SPASIME Ivan Blažević.

Najavio je da će i dalje nastaviti raditi na problemu obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja te kroz Fond pomagati žrtvama.

"I dalje ćemo zahtijevati od Vlade da se krene sa sustavnim rješavanjem problema i stručnoj implementaciji Istanbulske konvencije jer svi privatni fondovi ne mogu napraviti posao koji je odgovornost same države", poručio je.

Fond dosad pomogao u tri slučaja

Predsjednica Zakladnog vijeća Fonda #SPASIME Biserka Tomljenović istaknula je da peteročlano vijeće Fonda dodjeljuje sredstva za ekonomsku, pravnu, psihološku, liječničku i stambenu pomoć žrtvama te je do sada pomogao u tri slučaja.

Maloljetnoj žrtvi seksualnog nasilja u obitelji Fond je osigurao sredstva za psihološku i pravnu pomoć, jednoj ženi pomogli u pokrivanju pologa i prve najamnine za stan prilikom iseljenja iz kućanstva u kojem je živjela s nasilnikom, a drugoj su ženi koja je preživjela obiteljsko nasilje pronašli zaposlenje.

Osim pomoći putem uplata i poziva građana, Fond su kontaktirala dva odvjetnička ureda koja su ponudila besplatno zastupanje žrtava i stručnu pomoć u rješavanju pravnih problema.

Tomljenović je pozvala sve koji mogu i žele pridonijeti svojim stručnim radom da se jave zakladi. Dodala je da je pomoć dobrodošla i od autoprijevoznika, građevinara, svih "koji svojim radom mogu pridonijeti da se neke stvari riješe".

Na jesen izložba posvećena žrtvama nasilja u Muzeju prekinutih veza

Predsjednica Zakladne Uprave Zaklade Solidarna Sanja Sarnavka najavila je suradnju fonda  #SPASIME s Muzejom prekinutih veza u kojem će na jesen organizirati izložbu posvećenu žrtvama nasilja.

"Sve osobe koje su preživjele nasilje, a žele anonimno podijeliti svoju priču mogu na izložbu dati predmet koji ih podsjeća na njihovu pobjedu nad nasiljem", kazala je Sarnavka.

Žrtve se mogu javiti na fond.spasime@solidarna.hr ili na inbox facebook stranice #spasime sa svojom pričom i fotografijom predmeta te "svojim primjerom ohrabriti druge na izlazak iz kruga nasilja".

Članica inicijative Una Zečević Šeparović zahvalila je građanima što su prepoznali ogroman problem nasilja i donacijama pomogli fondu i osobama čiji su životi direktno ugroženi. Dodala je da je inicijativa i dalje tu sve dok se zahtjevi koji su na Vladi obećani ne budu ispunjeni, a rok je do kraja godine.

Iako je kampanja završena i telefon za donacije zatvoren, građani i dalje mogu uplaćivati donacije na broj računa koji je istaknut na internet stranici fonda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.