Plin ili obnovljivi izvor

Flego ne odustaje od zahtjeva za Plomin C: ‘Ni Europa ne predviđa ugljen kao energent novih elektrana’

Bojana Mrvoš Pavić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



ZAGREB   Nakon što je u ponedjeljak istarski župan Valter Flego objavio kako je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dalo suglasnost na istarski županijski prostorni plan koji predviđa gradnju termoelektrane na plin ili elektrane na obnovljive izvore energije, a Ministarstvo to potvrdilo uz napomenu kako je, jednako tako, i dalje važeća dokumentacija za gradnju Plomina C na ugljen, Flego odgovara da županija od svojih zahtjeva neće odustati.


»Istarska županija je od samog početka vjerodostojna i nedvosmislena kad je riječ o energentu za TE Plomin, a to je plin ili obnovljivi izvori energije. Vjerujem da je dobivanje suglasnosti na Prostorni plan Istarske županije od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prvi korak u tom smjeru. Napominjem i da svoje mišljenje mora dati i Europska komisija prije početka gradnje novog bloka elektrane, a podsjetio bih da Europska strategija za pametan, održiv i uključiv rast ne predviđa ugljen kao energent novih elektrana«, stoji u Flegovom odgovoru našem listu.


Ministar graditeljstva Lovro Kuščević jučer je u Splitu kazao kako Istarska županija jest dobila suglasnost njegovog ministarstva na prostorni plan, no bez da se eksplicitno kazalo koji je energent u pitanju. Plomin C, naglasio je, može ići po važećoj lokacijskoj dozvoli »ako HEP i investitori budu brzi u ishođenju dozvola, jer po važećoj lokacijskoj dozvoli mogu ishoditi i građevinsku«, kazao je ministar, nakon čega se može zaključiti da je navođenje plina u istarskom prostornom planu samo mrtvo slovo na papiru.




Osim toga, navode u HEP-u, Plomin C na kameni ugljen je, sukladno odluci Vlade iz 2014. godine, strateški investicijski projekt. 


Drugim riječima, da bi se gradila elektrana na plin, koju Istarska županija jedinu, uz obnovljive izvore, podržava, nova bi Vlada morala donijeti novu odluku. Pitanje je, međutim, postoji li uopće u samoj Vladi konsenzus oko toga koji energent u Plominu koristiti, budući da Most i HDZ oko toga, barem ne u prvo vrijeme, nisu imali isti stav. Svemu će, međutim, na kraju presuditi EK  odnosno sam ugovor između japanskog Marubenija i HEP-a, koji bi za EK  mogao biti sporan, bez obzira na to koji se energent u Plominu koristio.