Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Organizacija "Save the Children" objavila godišnje izvješće

Finska najbolja zemlja za majke, Hrvatska na 34. mjestu

Foto web
Foto web
Autor:
Objavljeno: 7. svibanj 2013. u 13:28 2013-05-07T13:28:52+02:00

Finska, Švedska, Norveška, Island, Nizozemska, Danska, Španjolska, Belgija, Njemačka i Australija najboljih su deset zemalja za život majki i beba. Slovenija je na popisu zauzela visoko 14. mjesto, Italija 17., Hrvatska 34., Srbija 36., Makedonija 40., Crna Gora 42., BiH 47., Mađarska 52., a Albanija 81. mjesto

ZAGREB  Finska, Švedska i Norveška najbolje su zemlje za majke, Hrvatska je na 34. mjestu, a na dnu popisa su siromašne afričke zemlje DR Kongo, Somalija i Sijera Leone, priopćila je u utorak međunarodna organizacija Save the Children u svom godišnjem izvješću u kojemu je rangirala 176 zemalja kako bi utvrdila najsigurnija i najopasnija mjesta za majke i bebe.

Finska, Švedska, Norveška, Island, Nizozemska, Danska, Španjolska, Belgija, Njemačka i Australija najboljih su deset zemalja za život majki i beba. Velika Britanija je na 23. mjestu, a SAD na 30. mjestu.

»Majčin indeks« prati kako 176 zemalja uspijeva ili ne spasiti živote majki i njihovih beba. Dobrobit majki ocjenjuje se korištenjem pokazatelja kao što su njihovo zdravlje, mortalitet, razina obrazovanja žena, prihod i politički status.

Slovenija je na popisu zauzela visoko 14. mjesto, Italija 17., Hrvatska 34., Srbija 36., Makedonija 40., Crna Gora 42., BiH 47., Mađarska 52., a Albanija 81. mjesto.

Prema izvješću, nordijske zemlje su najbolje za majke i bebe, dok su one iz subsaharske Afrike na zadnjih deset mjesta u godišnjem indeksu. U najgorih deset su DR Kongo, Somalija, Sijera Leone, Mali, Niger, Srednjoafrička Republika, Gambija, Nigerija, Čad i Obala Bjelokosti.

U izvješću se navodi da tri milijuna djece umire svake godine unutar mjesec dana od rođenja i to uglavnom od uzroka koji su se mogli spriječiti. Više od trećine te novorođenčadi umire prvog dana života.

Save the Children navodi da se tri četvrtine tih smrti može se spriječiti jačanjem zdravstvenog sustava, obučavanjem više zdravstvenih djelatnika i naporima da dokazana rješenja budu dostupna svakoj majci i novorođenčetu kojima trebaju.

Međunarodni Majčin dan u većini se svjetskih zemalja obilježava druge nedjelje u svibnju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.