Ostavke u START-u

FINILI SU DALIJA IZBORI: Raspada se START Dalije Orešković. Petoro članova predsjedništva podnijelo ostavke

P. N.

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

- Obzirom na činjenicu da su se u medijima pojavile informacije o razlozima podnošenja ostavki članova Predsjedništva Starta, kojih mi nismo izvor, osjećamo se dužni i obvezni o istima direktno obavijestiti javnost i medije, navode potpisnici te dodaju da su odluku o ostavci donijeli pred više od mjesec dana.



Petoro članova Predstadništva START-a, stranke Dalije Orešković, dalo je ostavke, a jutros su uputili i priopćenje u kojima pojašnjavaju svoje razloge za rastanak s jednom od zvijezda predizbornih anketa, koja na europskim izborima nije polučila očekivane rezultate.


U priopćenju koje potpisuju Branka Lukačević-Gregić, Duje Prkut, Nicole Kwiatkowski, Stjepan Perko i Tonći Talaja navodi se je razlog njihovog rastanka s Dalijom Orešković “prvenstveno nezadovoljstvo procesima i odnosima unutar stranke, ali i različito shvaćanje poželjne političke strategije, organizacije kampanje, strategije javnog komuniciranja, izgradnje stranačke infrastrukture, digitalnog stranačkog rada i razvijanja odnosa s drugim političkim akterima.”


– Obzirom na činjenicu da su se u medijima pojavile informacije o razlozima podnošenja ostavki članova Predsjedništva Starta, kojih mi nismo izvor, osjećamo se dužni i obvezni o istima direktno obavijestiti javnost i medije, navode potpisnici te dodaju da su odluku o ostavci donijeli pred više od mjesec dana.




Zbog toga smo se, pojašnjavaju, gotovo potpuno povukli iz kampanje za europske izbore, a ostavke su, ističu, odlučili podnijeti nakon izbora.


– Na ovaj način smo htjeli zaštiti Start od negativne medijske slike usred prve predizborne kampanje. Svatko od nas se u Start uključio čista srca, sa svojim znanjima, poštenjem i energijom, prepoznajući u Startu rješenje za političku tragediju u kojoj se nalazi Republika Hrvatska. Startov antikorupcijski program za oporavak našeg društva i države trebao je postati žarišna točka širokog progresivnog društvenog pokreta koji kroz uključenje društvenih, političkih i civilnih aktera provodi mobilizaciju građana, sve s ciljem pokretanja dubinskih promjena koje bi iznova izgradile i osnažile državne institucije i učinile ih neovisnima, stavljajući u njihov primarni fokus ljudska prava, dostojanstvo i potrebe naših građana, navodi se u priopćenju.


Naše uvjerenje da Start trenutno ne razvija vlastite kapacitete za preuzimanje ove zahtjevne, odgovorne i teške uloge, zaključuju, “bilo je odlučujuće pri donošenju odluke o istupanju iz Predsjedništva i članstva”.


– Stranci antikorupcije, razvoja i transparentnosti te svima koji će u okviru nje nastaviti djelovati želimo umješnost, promišljenost, uspjeh i sreću u daljnjem političkom radu, navode u priopćenju biši START-ovci.