Pobjednici po kriteriju kontrole novca

”FINANCIJSKI” REZULTATI IZBORA HDZ i Bandić upravljat će s 21 milijardu kuna

Jagoda Marić

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

HDZ-u su izbori donijeli još dvije milijarde i sada raspolaže s 12,6 milijardi, Bandić u Zagrebu »ima« 8,5 milijardi, SDP je izgubio 1,4 milijardi, a nezavisni su u ruke dobili 3 milijarde kuna. Najveći su gubitnici HDSSB, koji je nestao, i HNS koji je upravljao s 1,8 milijardi, a sada je pao na 710 milijuna kuna



ZAGREB Građani su na lokalnim izborima Milanu Bandiću i HDZ-u povjerili na upravljanje gotovo dvije trećine novca koji se potroši u regionalnoj i lokalnoj samoupravi, odnosno ukupno više od 21 milijardu kuna. Uz državni proračun kojim trenutno upravlja HDZ je u ruke i na lokalnoj razini dobio, kao i poslije izbora 2013. godine, najviše novca oko 12,6 milijardi kuna. Iako do nekih općinskih ili čak i gradskih proračuna i nije najlakše doći, a ponegdje nisu baš i najtransparentniji, za naš smo izračun koristili podatke koje je na svojoj internetskoj stranici objavio institut za javne financije za lokalne i retinalne proračune za 2016. godinu. Uz to novac smo, s obzirom na to da su iza pobjednika gotovo u pravilu stajale koalicije, pribrajali stranci kojoj pripada izabrani župan, načelnik ili gradonačelnik.


SDP treći


I prije četiri godine pojedinačno je s najvećim iznosom raspolagao Milan Bandić, s čak 6,7 milijardi kuna, no u međuvremenu je njegov proračun porastao na 8,5 milijarde kuna. No, u odnosu na svoju zadnju godinu mandata može se reći da je njegova stranka ostala na istom, osvojila je najveći proračun u Hrvatskoj, nakon državnog, ali kako je lokalnog karaktera na upravljanje nije dobila dodatni novac.


S HDZ-om je situacija drukčija. Ta je stranka u odnosu na stanje prije izbora u ruke dobila dvije milijarde kuna više i proračuni županija, gradova i općina kojima HDZ upravlja vrijedni su oko 12,6 milijardi kuna. Razlika se najvećim dijelom dogodila zbog osvajanja Dubrovnika, Splita i preuzimanja Osječko-baranjske županije od HDSSB-a. Samo su ta tri proračuna ukupno vrijedna 1,92 milijarde kuna,a pobjede na tim izborima zapravo i čine najveću razliku u odnosu na HDZ-ove rezultate u 2013. godini. Bez toga HDZ je po pitanju županija i gradova ostao na istom, s iznimkom pobjede u Metkoviću koja je više simbolička, nego što ima utjecaj na podjelu novca nakon izbora, dok je osvojio vlast u deset dodatnih općina.




Tako će od ove godine HDZ raspolagati sa 4,47 milijardi kuna županijskog novca, od ukupno 7,56 milijardi kuna. U gradskim proračunima dobili su 5,5 milijardi, što je malo više od četvrtine ukupnog novca što ga godišnje potroše gradovi, a u 204 općine na raspolaganju im je oko 2,5 milijarde kuna.


Na trećem je mjestu po financijskim rezultatima SDP, koji je do lokalnih izbora upravljao s 5,43 milijarde kuna lokalnih sredstva, dok će ubuduće utjecati na to kako će se na lokalnoj razini trošiti nešto više od četiri milijarde kuna. Najvećim dijelom SDP-u se proračun smanjio zbog gubitka vlasti u Splitu, koji je otišao u ruke HDZ-a.


IDS po starom


Iza socijaldemokrata se nije ugurala neka politička stranka, nego gradonačelnici i načelnici uz čije je ime na izborima stajalo nezavisni. Oni su na ovim izborima osvojili 2,39 milijardi kuna ukupno vrijedne gradske i općinske proračune. Kako je teško reći tko je od njih išao na izbore po platformom Mosta, a ako s Mostom nema nikakve veze, kad se tomu pridoda pet gradova i nekoliko općina koji se vežu uz Most taj iznos prelazi 2,6 milijardi kuna. Kad bi se tome dodao i proračun Osijeka, kojeg vodi nestranački Ivica Vrkić, kojeg su ipak podržale brojne stranke, nezavisni gradonačelnici i načelnici upravljaju s više od tri milijarde kuna lokalnog novca, što je tri puta više nego prije četiri godine.


IDS je s osvojenom županijom i gradovima i općinama u Istri ostao na svojih stabilnih 1,88 milijardi kuna i za njih se financijski nakon ovih izbora nije promijenilo gotovo ništa.


Na ovim lokalnim izborima »financijski« su najgore stradali HDSSB i HNS. HDSSB je osim Osječko-baranjske županije izgubio i dva grada, te brojne općine u kojima je bio na vlasti, pa doista čudesno zvuči da će imati načelnika u općini Strizivojna koja je dotad pripada HDZ-u. Njihov bi se proračun od oko 900 milijuna kuna na kraju bez toga istopio na nulu.


HNS i Čačić


HNS je pak, uglavnom zbog gubitka Varaždinske županije, te Dubrovnika i Varaždina, pa su se proračunska sredstva kojima je raspolagao do ovih lokalnih izbora smanjila sa 1,8 milijardi na 710 milijuna kuna, gotovo tri puta manje od onoga čime raspolažu nezavisni. Iako su ukupna proračunska sredstva s kojima će raspolagati HSS-ov župan i njihovi gradonačelnici i načelnici manji za dvjestotinjak milijuna kuna ta se stranka ipak održala na oko 1,3 milijarde kuna i preživjela je lokalne izbore puno manje okrznuta od primjerice HNS-a koji je donedavno raspolagao s pola milijarde kuna više od »seljaka«.


Na lokalnoj proračunskoj sceni novost su Reformisti Radimira Čačića koji će uz osvojenu jednu županiju, dva grada i nekoliko općina, uglavnom na štetu HNS-a, odsad upravljati s oko pola milijarde kuna.